Jump to content

A boldogabb én ára? 12 perc!

2020. 08. 21. 09:01

Csupán napi hétszázhúsz másodperc szükséges ahhoz, hogy ráleljünk lelki békénkre és az ebből fakadó boldogságra. A titok nyitja? Négy egyszerű dolog, amit mindennapok részévé kell tenni.

„Soha sem késő - sosem késő újrakezdeni, és soha nincs késő boldognak lenni.” Jane Fonda bölcselete az élet minden szakaszában megállja a helyét. Legyen szó párkapcsolati viharról, családi elszakadásról, kudarcba fulladt próbálkozásokról, munkahelyi küzdelmekről vagy a bennünk dúló örökös vitából fakadó kételyről. A siker csak az önmagunkhoz való hozzáálláson múlik. Tudod, mit tégy?

Légy hálás

Pszichológiai kutatások tucatja számol be róla, hogy a hála kifejezése, gyakorlása, pozitív érzésekkel tölti fel az embert, csökkenti a depressziót és a szorongást. Úgy érzed nincs miért hálásnak lenned? Gondold át újra a dolgot. Minden reggel tiszta lappal indulsz, új lehetőségekkel találkozol és milliónyi alkalmad van arra, hogy különlegessé tedd a napod. Mindez csak rajtad áll.

Tanuld meg értékelni az apróságokat és légy hálás értük. Minden este írj le 12 dolgot egy papírra, amiért úgy érzed érdemes volt felkelned, másnap szánj arra pár percet, hogy mindezt elolvasd. Pár nap múlva mosolyogva lépsz majd utcára, mert tudni fogod, hogy érdemes élni.

Meditálj

A meditáció jótékony hatását nemcsak az okkultista hívők, hanem a tudomány szarukeretes tudósai is igazolták. Elég tizenkét perc, hogy megváltozzon a világról alkotott képed.

A meditáció alatt az agy a megnövekedett aktivitást mutat azokon a területeken, amelyek a szorongással és a depresszióval kapcsolatosak. A helyes meditáció során az agy alapértelmezett módra áll vissza, ezáltal a negatív viselkedésért és érzelmekért felelős területek rehabilitálódnak, egyfajta öngyógyítás indul be a szürkeállományban. A folyamat során mérhetően növekszik a memória, a toleranciaküszöb, az önismeret, a céltudatosság és a boldogságélmény megtapasztalása is.

Regeneráld a lelked zenével

Egy kimerítő nap végén nincs jobb orvosság, mint a zene. A dallamos muzsika egyidős az ember megjelenésével, ami nem véletlen. Kedvenc szólamunk megnyugtatja lelkünket, agyunkat, és sejtszinten is hat: csökkenti a korzitol szintjét is. A zene első tíz másodperce is képes jobb kedvre deríteni, tizenkét perc után pedig garantált az ellazulás.

Miért lehetséges? Mert a favorit dal az agy jutalmazó központjára hat, aminek következtében dopamin – boldogsághormon- szabadul fel.

Aludj

A rendszeres pihenés felveszi a harcot a stresszel, így több idő marad a boldog pillanatok megélésére. Nyugodtan cseréld le a hosszas délutáni szunyókálást tizenkét perc pihenésre, mert nem csak sokkal frissebben és kipihentebben pattansz ki az ágyból, hanem kiegyensúlyozottabban is.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)