Jump to content

5 borzongató tény a rúzsról

2020. 07. 16. 09:05

Szinte minden nő táskájában ott lapul, és a sminktáskában is az indokoltnál kettővel több lelhető fel belőle. A rúzs népszerűsége a 16. század óta töretlen, háborúkat nyert meg és szerelmeket tett tönkre, mára pedig a mindennapok részévé vált, mégis olyan keveset tudunk róla.

 

Az első ajakszínezőket már az 5000 évvel ezelőtti Mezopotámiában is ismerték, ahol féldrágaköveket zúztak porrá, és ezekkel festették az ajkakat illetve a szemhéjat. Az egyiptomiak hennával, valamint (mérgező) jód- és brómtartalmú algakivonattal színezték az ajkakat. Az iszlám reneszánsz idejében 1000 körül az andalúz arab tudós, Abu al-Kaszim al-Zahravi alkotta meg az első, tömör, rúd formájú, illatosított rúzst.

Európában a 16. században, I. Erzsébet angol királynő ideje alatt vált népszerűvé, aki maga is előszeretettel festette vérvörösre ajkait. Később azonban a rúzst és a sminket általában az ördög művének tartották, 1770-ben az angol parlament például törvényben ítélte el azokat a nőket, akik „sminket használva csábítják el a férfiakat”. A rúzst még az 1800-as években is a prostituáltak és a színészek eszközének tulajdonították. 1927-ben egy francia vegyész, Paul Baudecroux tartós, „csókálló” rúzst alkotott Rouge Baiser néven, amelyet azonban később betiltottak, mivel nem lehetett eltávolítani az ajkakról.

5 furcsa dolog rúzsról

A rövidke rúzstörténelem után, nem árt azt sem megemlíteni, hogy igazi virágkora a második világháború idején kezdődött, és jórészt a hollywoodi filmeknek köszönhetően vált igazán népszerűvé. Ezutóbbi, pedig azóta mit sem változott. Pedig, ha tudnád, hogy miből készül valószínűleg megcsappanna iránta a kereslet.

A rúzs vöröses színét többek között a bíbortetű, ismertebb nevén a bíborbogár adja. Az aprócska bogarat módszeresen összenyomják, hogy kinyerjék belőle a színhez szükséges árnyalatot. A bogárból készült színezéket a rúzsokon a „carmine red felirattal szokták jelölni.” A rúzsokban ezen kívül fém és olajszármazékok is fellelhetők, ám a szakértők szerint a bogárból származó színezék sokkal ártalmatlanabb, kár, hogy épp kezd kimenni a divatból. Ami pedig az egyéb származékokat illeti: tudod mi adja a legtöbb rúzs csillogását az ajkakon? A halpikkely.

A különös alapanyagból készülő szépészeti termék nem véletlenül vált a nők kedvencévé. A Manchesteri Egyetem kutatásából ugyanis kiderült, hogy a férfiak legalább 5 másodperccel tovább szemeznek azokkal a nőkkel, akiken vörös rúzs van, mint azokkal, akik naturális ajkakkal lépnek utcára.

Figyelemfelkeltő mivolta miatt azonban nem mindig volt ám közkedvelt. Az 1700-as évek Angilájában a férj elválhatott feleségétől, ha arról kiderült, hogy rúzsos ajkakkal csábított el valakit. Egyébként a középkorban a vörös rúzs egyértelmű jelzése volt az örömlányoknak. Ha egy nő rúzsos ajkakkal lépett a nyilvánosság elé, akkor egyértelmű volt, hogy prostituált.

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)