Jump to content

Öt dolog, amivel segítheted depressziós szeretteid

2020. 06. 11. 17:30

Világszerte több mint 300 millió ember éli mindennapjait a depresszió sötét árnyékában. A lehangolt, nyomasztó állapot nem csak nekik, hanem az őket körül vevőknek sem egyszerű. Amikor a felvidítás és a motiváló szavak csődöt mondanak megijedünk, pedig igenis képesek vagyunk segíteni kilábalni a legmélyebb, évek óta tartó depresszióból is, a kérdés, csak a hogyanon van.

Magyarország a hárommillió depressziós országa. Európa-szerte listavezetők vagyunk az alkohol és cigarettafogyasztás statisztikáiban, és az öngyilkossági ráta kapcsán is az első ötbe vagyunk, a környező országokat, és az EU-s átlagot tekintve. Lehangoló, sötét, és nyomasztó összkép ez. Pont emiatt kellene lépni valamit.

Az első lépés a gyógyulás felé nem más, mint a segítségkérés, és a beszélgetés. Csak sajnos ebben a két dologban nem vagyunk valami jók. Legalábbis ha barátunk, szerelmünk, vagy egy családtagunk szenved depresszióban, nem igazán tudjuk, hogyan segíthetnénk, mert a „majd jobb lesz”, a „ne drámázd túl” és a „van, akinek sokkal rosszabb” kezdetű mondatok, egy cseppet sem javítanak a helyzeten.

Rejtegetni való stigma?

A fent említett „segítő” hozzáállás miatt sokan inkább a csendben szenvedést, és az elrejtőzést választják, mert a depresszió körül még mindig rengeteg a tabu és az állapotot még mindig lemoshatatlan stigmának tartják. Pedig nem az.

Segíteni akarsz szertetteidnek, akik a komor kór rabságában töltik napjaikat? Dr. Vandenabeele, a Bupai Mentális Egészség Klinika igazgatója a Standardnek beszélt arról, hogy miként segíthetsz hatékonyan.

Kezdeményezz beszélgetést!

Ne azt várd, hogy ő forduljon a gondjaival feléd, mert nem fog. A depresszió miatt az érintettek visszahúzódobbak, sérülékenyebbek, szinte mindig az utolsó pillanatban lemondják a programjaikat, amelyeket normális esetben élveznének. Ebből fakadóan szépen lassan visszahúzódnak a biztonságot nyújtó otthon falai közé, és szociálisan teljesen elszigetelődnek. El akarnak rejtőzni a világ elől.

Viszont, ha őszinte érdeklődéssel, bizalommal és megértéssel fordulsz a másik felé, nem pedig kioktatással és számonkéréssel, akkor felgyújtottál egy aprócska reménysugarat.

Kérdezd meg, hogy érzi magát, és tudasd vele, hogy ott vagy neki, ha szüksége van arra, hogy valaki meghallgassa. A depressziós állapotból való kilábalás első és legfontosabb lépése, hogy a másik érezze és tudja, hogy legalább egy ember van, akihez bármikor, őszintén fordulhat, mert az az egy mindig meghallgatja és mellette áll.

Bátorítsd, hogy forduljon szakemberhez

Nem szégyen pszichológushoz járni, sőt! Ez a vélekedés már rég divatjamúlt, mert nem csak a mentálisan sérültek, hanem a legkiválóbb sportolók, színészek is járnak tanácsadásra.

A pszichológus nem ördögtől való dolog, hanem sokkal inkább a kiút a sötétségből. Van az az állapot, amikor a baráti jótanács, a családi mentőháló kevés, és szakemberre van szükség. Ha kell kísérd el, szervezd le helyette az első időpontot, és a kezdeti nehézségek után, hidd el értékelni fogja.

Légy nyitott

Próbáld meggyőzni, hogy mozduljon ki, üljön be veled vacsorázni vagy csak egy kávéra. Persze erőszakosan, és zsarolva tedd mindezt, hanem türelemmel és megértéssel. A depressziósok esetében az otthoni komfortzóna elhagyása pánik, szorongás kiváltója lehet. Ha a sokadik unszolásra is nemet mond, légy türelmes, és tudasd vele, hogy a meghívás a következő alkalomra is érvényes, amikor neki megfelelő az alkalom.

Próbáld megérteni

Ha soha az életben nem voltál az a melankolikus fajta, és a pohár mindig félig tele volt, nehéz lesz a másik bőrébe bújni, de próbáld meg. A depresszió megváltoztathatja az ember viselkedését. Az érintettek ingerlékenyebbek, sértődékenyebbek lesznek, néha pedig kifejezetten gorombák. Ne vedd magadra, nem szándékos, csak az állapot velejárója. Légy türelmes, és tudasd vele, hogy nem fogsz eltávolodni tőle a viselkedése és a depressziója miatt.

Tanulj a depresszióról

Ahhoz, hogy megértsd és átlásd a helyzetet tudnod kell mivel állsz szemben. A depresszióról manapság rengeteget lehet olvasni. Járj utána, ismerd meg, és lehet, hogy könnyebben alkalmazkodsz majd, és segítő kezet tudsz nyújtani.

(Forrás: biokalauz.co.hu;tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)