Jump to content

Készülj a melegre: 8 tipp az elektromosságmentes hűtésre

2020. 06. 10. 17:05

Ismételten fürgén szökik fölfelé a hőmérő higanyszála, aminek köszönhetően ismét 30 fok fölötti hőmérséklet ostromolja a lakás falait. Légkondi híján hamar át is tör a falakon a forróság, viszont néhány okos praktikával 25 fok alatt tarthatjuk a tomboló kánikula ellenére is otthonunkat.

A legtöbb lakáshűtő berendezés árammal működik: klíma, ventilátor, mobil kílma, és miegymás. Viszont az áramzabáló berendezések, vagy épp azok hiánya sokszor indokolttá teszi, hogy más lakás hűtési alternatíva után nézzünk. Lássuk, mi mindenre futja áram nélkül.

Hővisszaverő fólia

Nem egy vészesen drága tétel, és bármelyik barácsáruházban könnyedén beszerezhető. Nagy előnye, hogy könnyen le és felszerelhető, illetve tényleg hatékonyan óv a meleg ellen. A hővisszaverő fóliák halványan árnyékolnak is, ráadásul nyáron kint télen pedig benntartják a meleget. Megéri beruházni, mert több évre le lesz a gond a hőszabályzással.

Éjszakára minden kikapcsolva

Mint minden háztartási berendezés úgy az elektromos kütyük is hőt termelnek. S míg télen ezt meg sem érezzük, a legmelegebb nyári napokban az általuk termelt hőmennyiség is hozzájárul a lakás szauna-klímájának kialakulásához. Ezért stand by helyett, amit csak lehet kapcsoljunk ki!

Teregetés a lakásban

Most szabad. Garantáltan nem fog bepenészesedni a fal. Noha kint hamarabb megszáradnak a vizes ruhák, bent annyi a hasznuk, hogy száradás közben hőt vonnak el, azaz hűsítik a lakást.

Vizes törülköző

Mehet az erkélyre, teraszra, és a lakás azon pontjaira, aminek nem árt. A frottírtörülköző még jobb választás, mert azok bolyhai megsokszorozzák a párologtatási felületet. Tehát jócskán lehűtik az benti hőt!

Sötétítő és lepedő

A sötétítőt mindig húzd el, mert az kint tartja a meleget, ha viszont nincs sötétítőd a függönyök helyett nedves, vizes lepedőt csíptess fel, mert azok szintén a száradás közben elnyelik a hőt és hűsítik a lakást.

Moss fel!

Ha van háziállatod neki is jót teszel vele. A nedves padló hűsíti a lakást és felfrissíti a levegőt, plusz állandó rend és tisztaság fog uralkodni a lakásban.

Locsold a szobanövényeket

Érdemes rendszeresen spriccelni a növényeket vízzel, mert ezzel is csökkentheted a lakás hőjét. A növények sajátos jelensége ez, amit transzspirációnak hívnak a szakzsargonban. A vizet a növény a gyökerein át felszívja, majd a levelek felületén párologtatja, aminek hála szintén kevesebb hő lesz a lakásban.

Szellőztess

Amint a hőség alábbhagyott, azonnal tárd ki az ablakot, és csinálj kereszthuzatot. Szellőztess ki alaposan, és éjszakára is hagyd úgy az ablakokat.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;izeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)