Jump to content

Négy intő jel, ami méhnyakrákra utal

2020. 06. 08. 16:25

A nők körében világszerte a második leggyakoribb halálok a megbetegedéseket tekintve, így nem véletlen, hogy kiemelt figyelem övezi. Mindezek ellenére, sajnos még mindig nem tudunk eleget róla. Te például tudod, melyik 4 tünet jelezheti előre?

A méhnyakrák a méh alsó, elkeskenyedő részén, a méhnyakon, hosszú évek alatt lassan, lényegében panasz és tünetmentesen kifejlődő rosszindulatú daganatos betegség. Okozója a humán papillomavírus, azaz ismertebb nevén: HPV.

A fertőzés nemi úton terjed, és megfékezésében az óvszer sem jelent teljes biztonságot, csupán 60–70 százalékkal csökkenti a fertőzés veszélyét. Ebből következik, hogy az aktív nemi életet folytató nők mintegy 80 százaléka egyszer elkapja a vírust, amit a szervezet általában legyűr, ám a vírus bizonyos törzsei (kb. 15 vírusváltozat), akár halálos kimenetelű megbetegedést okozhatnak.

Mi van akkor, ha…

A HPV elsősorban nemi úton terjed, de az örökletes tényezők a fogamzásgátló tabletták öt évnél hosszabb időtartamú szedése, a dohányzás, a túl korai szexuális élet, és a nem megfelelő higiéné mind a hajlamosító faktorok közt szerepel. Nyilván ezek kisebb részét adják a betegség felbukkanásának.

Ha a betegség bekerült a szervezetbe, először tünetmentesen vegetál, és észrevehető panaszokat nem okoz. Viszont a méhnyakrák szűréssel már ekkor is kimutatható. A tünetek sajnos csak a már előrehaladott állapotban jelentkeznek, amikor a dolog már nem visszafordítható. Ebben az esetben – az orvosi kezelés ellenére – az állapot hamar romlani kezd.

A rendszeres szűrővizsgálatok azonban lehetővé teszik a korai – még rákmegelőző – állapotok felismerését és lényegében teljes gyógyítását. Emellett ma már hatékony vírusellenes védőoltások is rendelkezésre állnak.

A méhnyakrák tünetei

A klasszikus értelembe vett tünetek ugyan csak az előrehaladott stádiumban jelentkeznek, de vannak olyan figyelmeztető jelek, amelyeket nem árt az eszünkbe vésni, és ha észleljük őket magunkon, azonnal orvoshoz kell menni.

Rendszertelen kisebb vérzések- megmagyarázhatatlan kis vérfoltok, amelyek általában szex után bukkannak fel.

Gyakran jelentkező hüvelyi folyás- a váladék rossz szagú, sárgás színű, vagy enyhén véres.

Alhasi fájdalom, deréktáji fájdalom- ez a daganat növekedésével párhuzamos. A fájdalom ürítés vagy szexuális együttlét során is jelentkezhet.

Vizeletlappangás- a növekvő daganat a húgyvezeték összenyomásával vizeletpangást okozhat a vesemedencében. A húgyhólyagba vagy a végbélbe áttörő tumor sipolyok kialakulásához vezethet.

Fordulj orvoshoz minél előbb, ha úgy érzed, szükség van rá!

(Forrás: biokalauz.co.hu;tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)