Jump to content

A rend átváltoztató varázsereje, 5 pontba foglalva

2020. 05. 08. 09:05

A túlzsúfoltság, kaotikus elrendezés, és a kupleráj egy hosszú nap után nem adja vissza azt a feltöltődést, amire szükséged van. Hosszú távon, pedig az állandó kupi az egészségedre is kihat, nem is akárhogy.

Noha a zseni a káoszban is meglátja a rendet, azért hosszabb idő után nem árt tényleg összepakolni, mert a rendezett lakás, testünkre, lelkünkre felpezsdítő hatással van. Sőt a kellemes hangulatot, tisztaságot, és rendet tükröző szobák, egyéb változásokat is indikálnak, amelyekre talán nem is számítottunk. Íme, a leggyakoribb öt, ami egy alapos összepakolás után, téged sem kerülhet el!

A kupi stresszel, a rend kisimít

A rendetlenség egy ideig a kreativitást serkenti, és leveszi a plusz terheket az ember válláról, elvégre megoldja a takarítás maceráját. Viszont a lakásban uralkodó felfordulás növeli a stressz- szintet, és szorongást válthat ki. Ezzel szemben a rendezett lakás, kellemes, megnyugtató atmoszférát áraszt, ahol jól esik megpihenni, és feltöltődni, elvégre nem akad meg a szem semmi nem odaillő dolgon.

Rend a lelke mindennek

Nem véletlenül vált halhatatlanná a mondás. Tudományosan bizonyított tény, hogy az ember otthona árulkodik tulajdonosa aktuális lelki állapotáról. A depresszió csökkenésének első „tünete” például a lakás rendberakása.

Az állandó káosz a kevés szabad tér érzetét kelti, ami szintén frusztrálóvá válik egy idő után, és fokozza a szorongást, lehangoltságot. Viszont, rendszerezni és összepakolni a dolgokat, segít fejben is helyreállni, bármennyire furcsán hangzik, ráadásul a rendezettség a térérzetet is növeli, ami a kis lakásoknál felemelő érzés.

Szellemi üdeség és pedantéria

A kettő nem feltétlenül jár kéz a kézben, viszont tény, hogy a rendezett otthon rengeteg szellemi kapacitást tesz felhasználhatóvá. Ugyanis a zsúfolt szoba, és a rumli azt az üzenetet közvetíti az agynak, hogy feladatod van. Hazaérve a fárasztó nap után, pedig zavaró tud lenni, ha vészcsengő állandóan megszólal. Rendezett lakásba hazaérve, viszont nincs más dolgod, csak lazítani, vagy kedvenc hobbidnak hódolni.

A jó emésztés a renddel kezdődik

Nem vicc, tényleg! A magyarázat pedig igen egyszerű. A beszűkült élettér frusztráltságot, szorongást okoz, ami pedig hosszú távon puffadáshoz, refluxhoz, rossz emésztéshez vezet.

Ha állandó stresszben élsz, még otthon is, ne várd, hogy helyre álljon a belső béke. A harmonikus otthon, pedig a megfelelő élettér kialakításával kezdődik, ahol öröm enni, pihenni, és csak úgy létezni.

 

(Forrás: hazesotthon.co.hu;tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)