Jump to content

4 családbarát kutyafajta

2020. 04. 30. 17:05

A kutyavásárlás előtt állók számára megszívlelendő néhány tanács, ami a kutya fajtáját, vérmérsékletét, és család-kompatibilitását illeti. Ugyanis rengeteg négylábú közül válogathatunk, ám van négy eb, ami kifejezetten családcentrikus fajta.

Le kell szögezni, nem csak a fajtatiszta kutya a kutya. Keverék és menhelyről származó négylábú barátink ugyan olyan szeretettel és odaadással rajonganak miket körbe, sőt! Viszont, mivel keverékekről van szó, több fajta jegyei keverednek bennünk, ezért kivételesen, most csak a fajtatiszta ebek tíz legcsaládcentrikusabbjáról lesz szó.

Golden retriever

Az arany retriever gyakorlatilag minden kerítés túloldalán ott csücsül. Zömök, masszív ám barátságos pofájú állat, aki kedves, élénk természete, remek idegrendszere miatt a nem ölebre vágyó városlakók egyik ideális barátja.

A Nagy-Britanniából származó eb, tipikus családi kutya. Elhancúrozik a gyerekekkel, türelmes, kifejezetten okos, könnyen tanítható fajta, aki nem veti meg a kiadós sétákat. Nagyon hűséges, és annak ellenére, hogy kertbe termett jószág, ott érzi a legjobban magát, ahol gazdája, családja pihen.

Labrador

Hasonlóan a Goldihoz, a Labrador is tipikus családcentrikus kutya. Nevével ellentétben nem a Labrador-félszigetről származik, hanem Újfundlandról, ahol a jeges vízben a halászok segítője volt.

Szófogadó, könnyű természetű kutya, aki jól kijön más kutyákkal, és fáradhatatlan, valóságos energiabomba. Játékos, barátságos, és imádja a vizet. Kiegyensúlyozott, jó alkalmazkodó képességű, rendkívül odaadó kísérő. Hasonlóan a Golden retrieverhez nagyon társaságigényes kutya, és az egyik legideálisabb társ kisgyerekek mellé.

Bokszer

A bokszertől valamiért ódzkodnak a kisgyerekes családok, pedig a masszív, izmos kinézet egy barátságos, jámbor jószágot takar. Nem véletlenül szokták a „gyengéd gladiátor” jelzővel illetni, ugyanis e két személyiségjegy megtalálható benne. A bokszernek nagy a mozgásigénye, és a legtöbben a játékossága és a gyerekszeretete miatt választják a fajtát maguk és a családjuk mellé.

A bokszer alapvetően nyugodt kutya, aki imádja a társaságot és a sok törődést, ám ha meg kell védenie területét, vagy családját, megmutatja a szigorú és rettenthetetlen oldalát. Emiatt keménykezű gazdára van szüksége, aki tettek helyett szavakkal és következetes neveléssel tartja kordában.

Tacskó

Kis termetük és olykor vicces megjelenésük ellenére a tacskók igen komoly kutyákká tudnak válni, ha a helyzet úgy kívánja. Makacs kutya és nagyon önfejű tud lenni, de a következetes nevelés itt is beválik.

Hihetetlenül energikus fajta, annak ellenére, hogy testfelépítéséből nem következtetnénk azt. Futni, és vadászni szeret a legjobban, és tipikusan az a fajta, ami mellett nem lehet unatkozni. Nagyon gazdi centrikusak, és szeretik a kisgyerekeket, nagyon jó családkutyák. Egészséges fajta, nincsenek különösebb betegségei.

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)