Jump to content

Stresszmentes otthon 6 lépésben II.rész

2020. 04. 24. 12:43

A kaotikus nap után jólesne egy olyan helyen megpihenni, ami körülölel szeretetével, nyugalmával, és egyszerűen megóv a mardosó, kínzó gondolatoktól. Régen ezt a helyet neveztük otthonnak, de manapság, már saját lakásunk is mentális csaták, és a szomorúság színtere. Mit tehetünk azért, hogy visszakapjuk otthonunk otthonosságát és stresszmentességét?

Az otthon szó hallatán a nyugalom képzete kúszik agyunkba, pedig jelen világunkban, jelentése jócskán átalakult. A nyugalom puha karjával körülölelő, finom illatával betakaró, puhaságával ellazító otthon, sokkal inkább hasonlít a munka utáni fizetetlen második műszakra, ahol a megnyugvás érzetét, sokan csak kósza emlékként őrzik.  A lelki káoszt pedig sokszor pont a külső béke tudja elcsitítani, úgyhogy itt az ideje stresszmentesíteni otthonod!

Textíliák, függönyök, szőnyegek

A kellemes, megnyugtató közeg kialakításának sarkalatos pontja, hogy a kemény kő, és nyers parketta mellett puha, otthonos hatást keltő textíliák is helyet kapjanak. A puha tapintású plédek, terítők, függönyök növelik a komfortérzetünket, ami egyenes út a jobb közérzethez. Elvégre, ahol komfortosan érezzük magunkat, ott jól is.

Zöld növények

A zöld levelű növények jelentős mértékben csökkentik a stresszt. Csökkentik a vérnyomást, segítenek ellazulni és a stressz-hormon szintjét is redukálják. A növények jótékony ereje abból fakad, hogy a természetközeliség élményét nyújtják, az ember pedig ösztönösen megnyugszik, ellazul az anyatermészetben.

Boldogságzóna

A lakás legfontosabb és legszentebb helye, aminek funkciója a maximális lelki és mentális feltöltődés. Ez lehet akár egy olvasósarok, vagy a kedvenc kanapéd, a lényeg, hogy azon a ponton jól érezd magad, elvégre minden otthonnak van egy pontja, ahol valami furcsa megnyugvás önti el az embert.

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)