Jump to content

Stresszmentes otthon 6 lépésben I.rész

2020. 04. 16. 19:05

A kaotikus nap után jólesne egy olyan helyen megpihenni, ami körülölel szeretetével, nyugalmával, és egyszerűen megóv a mardosó, kínzó gondolatoktól. Régen ezt a helyet neveztük otthonnak, de manapság, már saját lakásunk is mentális csaták, és a szomorúság színtere. Mit tehetünk azért, hogy visszakapjuk otthonunk otthonosságát és stresszmentességét?

Az otthon szó hallatán a nyugalom képzete kúszik agyunkba, pedig jelen világunkban, jelentése jócskán átalakult. A nyugalom puha karjával körülölelő, finom illatával betakaró, puhaságával ellazító otthon, sokkal inkább hasonlít a munka utáni fizetetlen második műszakra, ahol a megnyugvás érzetét, sokan csak kósza emlékként őrzik.  A lelki káoszt pedig sokszor pont a külső béke tudja elcsitítani, úgyhogy itt az ideje stresszmentesíteni otthonod!

A nyugalom aprócska oázisa

Kell egy hely, ahova belépve megnyugszunk, kell egy hely, ahol senki és semmi nem bánthat, kell egy hely, amit tényleg otthonnak hívunk, és annak is érzünk. Az otthonosságérzet, és az abból fakadó nyugalom megteremtése sosem késő. Sőt, néhány lépéssel a legbarátságtalanabb, rossz emlékeket ébresztő helyiséget is földi Paradicsommá lehet változtatni, ahol rajtad kívül, csak barátaid szeretnek jobban ott lenni.

A nyugalom és béke atmoszférájának megteremtésében a színek, illatok, és hangok nyomnak sokat a latban, illetve az apró kiegészítők, textíliák, szőnyegek, épp ezért tudatosan tehetünk azért, hogy stresszmentes lakást kreáljunk.

Ki a negatív energiákkal!

Nagyon ezoterikusan hangzik? Pedig nem az! Köztudott, hogy az agyra és a hangulatra a lakás berendezése hatással van. A nem jó enteriőr és színválasztás, a kevés szellőztetés mind-mind hozzájárul ahhoz, ha hazaérve nyűgösebb vagy, mint máskor. De a kupleráj, a növények hiánya, és az illatok semlegessége is sokat hozzátesz a lakás negatív, lehangoló, barátságtalan légköréhez.

Számolj le a negatív energiákkal, pakold el, ami zavar, fesd át, ami nem tetszik, és tervezd meg azt, ami megnyugtatna. Ez az első lépés, ami a boldog lakhatáshoz vezet.

Színek, színek és színek

Nem vicc, a falszín, a bútorok és a padló összhatása meghatározó. Az olyan meleg árnyalatok, mint a sárga, vagy a narancs megnyugtatóak, akárcsak a zöld és a kék szín, így érdemes a nappali falát ékesíteni velük, mert az agyat megnyugtatják. A vörös, és élénk színek pont ellenkező hatást érnek el, felpörgetik az agyat, megemelik a vérnyomást, és növelik a kreativitást, akárcsak a lila szín.

A színek gyógyító és közérzetjavító hatását már ókori egyiptomiak, görögök is tudatosan alkalmazták. A betegeket panaszaiktól függően olyan helyiségbe fektették, melynek ablakait színes (piros, kék, ibolya) anyagokkal takarták le. Kívülről a nap sugarai megvilágítottak az ablakot s az így keletkezett színes fény pozitívan hatott az adott betegségre a test és a lélek területén is.

A színek elektromágneses rezgései egész életünk során hatnak ránk, akár tudatában vagyunk, akár nem. A színek eltérő típusai mind más-más gyógyerővel hatnak a szervezetünkre és a lelkünkre, így nem árt kísérletezni, hogy ránk, mi milyen hatást gyakorol, és a szerint átfesteni a lakást.

Fény

Nagyon kevesen vannak abban a szerencsés pozícióban, hogy kelet-nyugati fekvésű a lakásuk, azaz a nap minden percében besüt a nap. Viszont, ha mázlista mód keleti tájolású a hálószobád, használd ki a napfény csodás, lélekmelengető hatását.

A természetes fény rendkívül jó hatással van a hangulatra, különösen reggel, ébredéskor. Sokkal kellemesebb a beszűrődő fényre kelni, mint az ébresztőórára, főképp a hétvégén. Nem beszélve arról, hogy a vekker hangja növeli a stresszintet, így ha már kora reggel szervezetünk frusztrált, milyen lesz a nap végére?

Nem mellesleg a szakemberek szerint a fokozódó fény hatására az emberi szervezet lassan és nyugodtan ébredezik, stresszmentesen, boldogan. Úgyhogy fel a redőnyökkel, mert a természetes fény melegséget, otthonosságot sugároz.

 

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)