Jump to content

Csodás aludttej, avagy túró 4 alig ismert hatása

2020. 03. 25. 17:05

Rengeteg finom falat készíthető belőle, ám valamiért mégis mellőzötten csücsül a hűtőben, míg túrós tészta nem lesz belőle. Pedig a túró olyan egészséges, hogy az el sem hiszed!

A túró alapanyaga a tej. A házi készítés során a tejet hagyják előbb megaludni, utána felmelegítik, majd a túrós alvadékot vászonruhába vagy gézkendőbe rakják és felakasztják lecsöpögni. Amikor a savó lecsöpög, a kendőben csak a friss túró marad vissza. Nem szabad forralni, mert a túró rossz lesz és száraz. Csak hevíteni kell, maximum 60 fokra. A végén hagyni kell kihűlni. Tehén-, juh- és kecsketejből készítenek túrót. Nos ennyit az elkészítéséről, ami magában izgalmas, és érdekes, de az még inkább az, hogy mi mindenre gyakorol jótékony hatást a szervezetben!

Szorongásgátló

Talán kevesen tudják, de a túró kifejezetten jó szorongásoldó. Természetes összetételénél fogva nagy mennyiségben előfordul benne a kálium, ami enyhíti a szorongást. Az izomgörcsökre, és a menstruációs fájdalomra is nyugtatóan hat, csökkenti azt, így a túrót már csak a stressztől és fájdalomtól terhelt napokon is fokozottabb mennyiségben kellene fogyasztani.

A kálium egyébként szabályozza a vérnyomást is, csökkenti az agyvérzés kockázatát, és a gyomorégést is elűzi. Egyszóval a túlzott stresszelés során a túró hatékony megoldás, mint a testi mind a lelki panaszokra!

Antioxidáns

Az antioxidánsok a szervezet természetes védőpajzsai. Megóvják a szerveket az oxidációs stressztől, és mentesítik a szabad gyökök káros hatásától.Míg a szabad gyökök aktivizálják a „rossz” géneket és rombolják a jókat, addig az antioxidánsok pont az ellenkezőjét teszik, és óvják a sejteket és a DNS-t a károsodástól.

Az antioxidánsokat két csoportba lehet osztani: endogén és exogén. Utóbbiakat a táplálékból vesszük fel (bioflavonoidok, a karotinoidok, C-és E-vitamin), előbbit pedig a szervezet maga termeli.

A túró pedig kiváló antioxidáns hatású táplálék, ami a fent említett összes jótékony hatást magáénak tudhatja.

Szívünknek kedves

A sokszínű étel a szívünket is óvja. Rendszeres, normális mennyiségű fogyasztásával a szívrohamok kockázata redukálható, ahogy a magas vércukor szint is. Ez a benne található rengeteg magnéziumnak köszönhető.

Magnézium és B-vitamin

Gazdag forrása mindkettőnek, aminek a szervezeted örülni fog. A jelenlegi ismeretek szerint a magnézium ugyanis enyhíti a pszichológiai problémák súlyosságát, és csökkenti az ideges eredetű idegi panaszokat, a szívdobogásérzetet és az izomrángásokat.

A B-vitamin főként az agy működésére hat ki, illetve az agyagcserére. Megfelelő szintje karban tartja mindkettőt!

 

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)