Jump to content

Szervezetre ártalmas gyümölcs? Íme ez a négy az!

2019. 11. 29. 09:00

Nem kérdés, hogy a zöldségek és gyümölcsök az egészséges élet és az energiadús mindennapok nyitjai, ám nem mindegy, hogy miből mit fogyasztunk, ugyanis bizonyos gyümölcsök kifejezetten rossz hatással vannak a szervezetre. Elvégre nem minden arany, ami fénylik.

A fenti mondás nagyon is igaz némely gyümölcsre, amelyekről nem biztos, hogy feltételeznénk bármely jellegű szervezetkárosító hatást. Pedig, jobb vigyázni velük, és a lehető legjobban minimalizálni a fogyasztásukat, máskülönben igencsak meg fog lódulni a mérleg nyelve.

Banán

Sajnos a közkedvelt banán is a kevésbé ajánlott gyümölcsök körébe tartozik legalábbis az Aol listája szerint. Leginkább az szól ellene, hogy rengeteg cukor található benne. Egy átlagos banánban körülbelül 14 gramm cukor található, így érdemes minimalizálni a fogyasztást.

Ha semmiképp nem akarunk lemondani róla, érdemes edzés előtt fogyasztani belőle, mert felpörgeti a szervezetet köszönhetően annak, hogy tele van káliummal. Egyébként a banán a depressziós időszakon könnyebben átlendít a benne található természetes hatóanyagoknak köszönhetően. Egyszerűen a benne található sok cukor miatt érdemes odafigyelni a fogyasztásra.

Mangó

A mangó tele van a szervezet számára könnyen hasznosítható rostokkal illetve gazdag forrása az A-, a C- és a B6-vitaminoknak. Viszont, még a gyümölcsstandardok szerint is nagyon magas a cukortartalma: egy átlagos mangó kb. 31 gramm cukrot tartalmaz, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy mennyit fogyasztunk belőle, mert igen hamar zsírrá alakul és plusz kilókként ölt testet.

Szőlő

Az USDA szerint egy csésze szőlő 15 gramm cukrot tartalmaz, ami sok. Viszont az ősz legkedveltebb gyümölcse a szőlő csökkentheti a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegség kockázatát. Ezért érdemes okosan beosztani a szőlőszemek napi bevitelét.

Gránátalma

A gránátalma érdekes gyümölcs. Egyszerre egészséges és hizlaló. A gránátalma és a gránátalmalé is világszerte elterjedt élelmiszer, de különösen a Földközi-tenger vidékén, a Közel-Keleten, az Amerikai Egyesült Államokban, Dél-Európában és néhány éve Közép- és Észak-Európában fogyasztják.

Több tudományos kísérlet bizonyítja a gránátalma pozitív hatását a szív- és keringési rendellenességekkel, valamint a rák és a gyulladásos megbetegedésekkel szemben. Számos beteg igazolta rendkívüli gyógyító-megelőző hatását az érrendszeri és rákos betegségek esetén. A legismertebbek napi egy pohár gránátalmalé fogyasztása egy év alatt az érfali lerakódásokat csökkenti. Rendszeres fogyasztása vérnyomáscsökkentő és vérrögképződést gátló hatású, a vérhígítók és koleszterincsökkentők hatását növeli és lassítja a ráksejtek növekedését. Viszont a gyümölcsök közül ennek a legmagasabb a cukortartalma, darabonként minimum 39 gramm, így érdemes odafigyelni, hogy mennyit fogyasztunk belőle.

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)