Jump to content

Csodatévő gyümölcsök a kamrában: ezt a négyet keresd!

2019. 11. 28. 15:45

Alacsony cukortartalom, maximális energialöket, finom ízek? Létezik, keresd őket a piacon! Azt is mutatjuk, merre vedd az irányt a standok között.

Itt az ősz, így a legsokfélébb gyümölcsök és zöldségek súlya alatt roskadoznak a boltok polcai és a piacok. A szezongyümölcsök mellett természetesen mindenfélével színesíthetjük az étrendet, de érdemes az alábbi gyümölcsökből is betárazni, mert kifejezetten jót tesznek a szervezettel.

Áfonya

A jellegzetes ízű áfonya nagyon jót tesz a szervezettel. Az egyik legerősebb antioxidáns illetve ráadásul a glikémiás indexe is nagyon alacsony. Antioxidáns tulajdonsága révén csökkenti a szervezet öregedését, illetve lassítja az oxidációs folyamatokat és a szabad gyökök sejtkárosító folyamatait.

A szabad gyökök is felelősek a sejtek öregedéséért, többek között fehérjék működésképtelenné tételével, a DNS lánc károsításával - utóbbi folyamat daganatképződést is okozhat. Mindez ellen a különböző sejtek számos természetes antioxidánst termelnek. Ilyen például az áfonya is.

Görögdinnye

Ősszel nehezebb beszerezni, de nem lehetetlen. Érdemes energiát fordítani a beszerzésére, mert segíti a fogyást, jótékonyan hat a szív-és érrendszerre valamint remek vitaminforrás.

Mivel a dinnye javarészt vízből áll, így a szervezet folyadékigényét is kielégíti, valamint feltölti a szervezet energiaraktárait.

Málna

A magas vitamintartalma miatt egészséges gyümölcsöt gyakran nyersen fogyasztják, ill. lekvárként, kompótként, zseléként vagy szörpként kerül a konyhában felhasználásra. A málna gyümölcse bor készítésére is alkalmas.

A málna sokféle felhasználása mellett mindössze 2,7 gramm cukrot tartalmaz, és olyan szénhidrátokat tartalmaz, amelyek hosszú távon teltségérzetet keltenek, így diétához vagy életmódváltáshoz is ajánlott.

Citrom

A citrom nagyon alacsony cukortartalmú, cserébe viszont tele van C-vitaminnal. Remek immunerősítő hatású, és az ízületi gyulladásra is jó.

A citrom serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot. Mivel sok benne a C-vitamin, segíti a meghűléses betegségek megelőzését. A közkedvelt aromájú fűszert a külső héjából nyerjük. Az érett citrom a legértékesebb oldó és méregtelenítő gyümölcs – sajnos, nálunk nemigen kapható. A bolti citromot éretlenül szüretelik és utóérlelő vegyszerekkel permetezik, ezért héjának minősége gyengébb.

Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat.

A citromlé hígítva is elpusztítja a kolera-, a diftéria- és a tífuszbaktériumokat. Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amin a citrom ne segítene. A bőrnek is elsőrendű fiatalítója és regenerálója; megelőzi a kopaszságot, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. Mandula- vagy avokádóolajjal elegyítve jó bőrápolószer. Ha ezt erősen a fejbőrbe dörzsöljük, hamarosan megszünteti a haj korpásodását, megakadályozza a hajhullást.

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)