Jump to content

Jó a pszichológusod? 3 kérdés, miből kiderül

2019. 11. 27. 09:05

Felismerni és elfogadni, hogy szükség van egy terapeutára már magában nagy lépés, ám megtalálni azt az egyet, aki valóban segíthet, és akivel megvan az a bizalmas összhang, na az az igazi kihívás. Ám könnyen leszűrhető, hogy jó szakembert választottunk vagy sem.

Minden terapeuta más és más szemszögből közelíti meg az adott problémát, ami a pácienshez való hozzáállásban is tükröződik. Van, aki az egészen személyes hangnemet kedveli, míg más nem lép ki a professzionalitás korlátai közül, és tartva a tíz lépés távolságot próbál a segítségünkre lenni. Az, hogy kinek mi a jó, egyéni, de általánosságba az alábbi 4 kérdés megválaszolásával könnyedén eldönthető, hogy jó szakember mellett tettük-e le a voksunkat.

Kedves és elnyeri a bizalmad?

A pszichológus és a páciens között akarva akaratlanul nagyon mély és bizalmas kapcsolat alakul ki, legalábbis annak kellene, hogy utóbbi kitárulkozhasson és a lelkét mardosó gondoktól megszabaduljon, illetőleg képes legyen azok kezelésére. Sok esetben viszont ez elmarad, mert a terapeuta nem nyeri el a páciens tetszését vagy épp nem tudja megadni az érzelmi biztonsághoz és kitárulkozáshoz szükséges légkört. Az első néhány alkalom után ez már jelzésértékű.

Nem minden ember passzol egymáshoz, még akkor sem, ha kettőből egynek az a szakmája, hogy mindenféle típusú és panaszú embert meghallgasson és segítséget nyújtson. Tedd fel magadnak a kérdést: el tudsz mellette lazulni, és azt érzed, hogy tényleg érdekli az, amit mondasz? Ha a válaszod igen, akkor a jó embert találtad meg.

Rendelkezik elegendő szakmai felkészültséggel?

Bármennyire meglepő, ezt gyakorlatilag az első 3 alkalom után le lehet szűrni. Ahogy az orvosoknak, úgy a terapeutáknak is van szakterületük. Habár a legtöbb pszichológus kezelhet minendéle problémával bejelentkező pácienst, ettől függetlenül nem biztos, hogy ugyan olyan jó a minden szakterületen.

Ugyan a legtöbb terapeuta megfelelő képességekkel és tudással rendelkezik az általános és sokakat érintő problémák kezelésében, mint például a depresszió, a szorongás és a stressz, de specifikusabb nehézségek, mint például traumák, bántalmazás, munkahelyi vagy házassági gondok nem feltétlenül tartoznak a saját szakterületük közé.

Ha úgy érzed, hogy nem tud újat mondani, és nem érzel áttörést, valószínűleg nem ő az igazi.

Mennyire elérhető?

Az elhivatottság könnyen leszűrhető abból, hogy a pszichológus mennyire elérhető. Ha csak és kizárólag akkor hajlandó szóba állni a pácienssel, amikor rendelési idő van, és a váratlan krízishelyzetben elutasító, akkor nem ő lesz a te embered.

A jó pszichológus ismérve, hogy bátran hívhatod a legnagyobb gondban, mert akkor is emberségesen és készségesen áll rendelkezésre.

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)