Jump to content

Négy agyserkentő finomság a kamrából

2019. 11. 26. 09:05

A megfelelő étkezés nem csak a testi, hanem a szellemi jólét miatt is fontos. Azt gondolod, hogy az agyadnak mindegy, mit adsz? Nagyot tévedsz! Bizonyos élelmiszerek ugyanis olyan felturbózó hatással vannak rá, hogy meg fogsz lepődni.

Az agy is szereti a finom csemegéket, főleg, ha azok a működését is elősegítik. Elvégre nem csak a tüdőnek, a szívnek és az izomzatnak van szüksége specifikus, tápanyagdús szervezetre. De lássuk, mit ehetsz az agyadért.

Teljeskiőrlésű gabonafélék

Legfőbb gondolkozószervünk imádja a fenti gabonaféléket, mert ezek szolgáltatják a legtöbb energiát számára, sőt. A megfelelő minőségű és mennyiségű összpontosítási képesség a megfelelő, egyenletes energiaellátásból származik, azaz a folytonos glükózellátottságból.

A megfelelő mennyiségű és hosszútávon feszívódó glükózokat viszont elsődlegesen a teljeskiőrlésű gabonafélékből nyertünk, amelyek az egész nap folyamán energiával látják el a szervezetet és az agyat is.

Olajos halak

Az esszenciális zsírokat a szervezet nem tudja előállítani, ám a kiegyensúlyozott működéshez szükség van rájuk. Főként az omega3- zsírsav fogyasztásra kell nagy hangsúlyt fektetni, mert ebben található a két legfontosabb agytápanyag: az EPA és a DHA. Az EPA, más néven eikozapentoén-sav, a DHA, azaz dokozahexoén-sav nagy koncentrációban van jelen az agy- és retinasejtekben. Viszont egyiket sem tudja a szervezet előállítani, az agy normális működéséhez viszont elengedhetetlen.

Paradicsom

A paradicsom jellegzetes, piros színét adó likopin a karotinoidok családjába tartozó festékanyag, amely antioxidáns hatással bír. Számos krónikus betegség ellen képes felvenni a harcot, antioxidáns hatása pedig a bőrre is jótékonyan hat.  „A dinnyében és a paradicsomban is megtalálható likopin – ami a színüket adja – növeli a bőr UV-sugárzás elleni védekezőképességét”- mondta a Health.com-nak Keri Glassman, táplálkozási szakértő.

Ezen kívül, talán a legfontosabb tulajdonsága mégis az, hogy a képes közömbösíteni a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásáért felelős sejteket.

Zsálya

A zsálya igen nagy hírnévnek örvend, ami a természetes memóriaserkentő és koncentrációskészségjavító hatásának köszönhető. Bár a legtöbb tanulmány az esszenciális olajokra fókuszál a zsálya is ugyan olyan fontos. Iktasd az étrendedbe, és élvezd agybarát hatását.

A 4 legjobb agybarát étel garantáltan penge üzemmódba kapcsolja leghasznosabb szervünket, az agyunkat.

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)