Jump to content

Az organikus ételek 5 titka

2019. 11. 25. 09:05

Az organikus, közismertebb nevén bio étkek körül rengeteg féligazság kering. Épp ezért, hogy a csőbe húzás helyett tényleg 100 százalékban pure bio food kerüljön az asztalra, lássuk mit szabad és mi nem szabad elhinni a reklámoknak és az önjelölt életmódhuszároknak.

Az „organikus” kifejezés nem a modern kor szüleménye. Olyannyira nem, hogy már a II. Világháborúban is abszolút organikus volt a létező összes növény. A bio vagy organikus címke csak az utóbbi időben értékelődött fel ennyire, ami annak köszönhető, hogy a nagygazdaságok elkezdtek alkalmazni szintetikus rovar- és gyomölőket valamint növekedésserkentőket a profitorientáltabb és időhatékonyabb termesztését. Ettől kezdve pedig szükség volt a két termesztési módozat megkülönböztetésére, így vált az organikus, a mai értelemben vett és sokszor a kiváltságosok ételének kikiáltott organikussá.

Nem csak a gazdagok kiváltsága volt

A mostanában érvényes tévhittel ellentétben az organikus ételek nem csak a jómódú, az átlagnál többet kereső, és a „high life-ot” folytató embereké (volt). Csak az évek folyamán vált drágábbá és ezáltal bizonyos rétegek számára elérhetetlenné a gondosan, vegyszermentesen termesztett alapanyag. Alig néhány évtizeddel ezelőtt az egyszerű farmerek is bio élelmen éltek, elvégre akkor, még nem kerültek képbe a profitorientált, mesterséges módon a növénytermesztés folyamatába beleavatkozó vállalatok.

Viszont egyre több élelmiszerlánc törekszik arra, hogy a társadalom minden szereplője elérhető áron juthasson hozzá az organikus élelmiszerekhez. A hatalmas vállalatoktól kezdve, mint például a Walmart, a helyi nonprofit szervezeteken át (Growing Power), egészen a Milwaukee közösségi kertig, minden gazdasági szereplő arra törekszik, hogy a lakosok inkább megfizethető, fenntartható ételeket vásároljanak.

78 százalék organikus

Az Amerikai Egyesült Államokban a legfrissebb statisztikák szerint a családok 78 százaléka vásárol valamilyen organikus terméket. Az Organic Trade Association adatai alapján az organikus élelmiszerek és italok értékesítése 1990-ben 1 milliárd dollárról 2011-re 29 milliárd dollárra nőtt. Csak az USA-ban az értékesített összes élelmiszer 4,2 százalékát teszik ki a bio ételek. Itthon ez az arány sajnos nagyon elmarad.

Kismamák és gyerekek vigyázzatok!

Legalábbis a köztudatban valamiért az él, hogy a fenti két csoportnak tartózkodnia kellene az organikus ételektől, pedig ez nagy félreértés. Pontosan ők azok, akik a legtöbbet hasznosíthatnak a bio ételek tápanyagdús mivoltából. Sőt, számos tanulmány számolt be arról, hogy a magzatok és a kisgyermekek is károsodnak az őket körülvevő peszticidektől, még akkor is, ha az említett növényvédőszer csak kis mennyiségben fordul elő a környezetükben. Ugye érhető az összefüggés?

Ignoráld a tengeri ételeket bionak kikiáltó címkéket

Attól, hogy valami a tengerből vagy az óceánból származik, még nem jelenti automatikusan azt, hogy organikus. Az organikus elnevezés a termesztési, termelési és feldolgozási módszert takarja, ami aligha igaz a halakra.

A bio étel nem superfood!

Sajnos egyre többen egy kalap alá veszik a kettőt, pedig még köszönőviszonyban sincsenek. Akárcsak a fenti tévhit esetében: az organikus jelző egy eljárási folyamatot takar, míg a superfood kifejezés az adott étel életmódra és egészségre gyakorolt kiemelkedő hatását jelzi.

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)