Jump to content

4 beidegződés, amit jobb kihagyni a betegségmentes télért

2019. 11. 22. 09:05

Elérkezett az idő: a levelek sárgába fordultak, az orvosi rendelők megteltek, a receptek pedig csak úgy pörögnek. No de, ha táppénzmentesen, és egészségese szeretnéd megélni az ősz és tél minden percét, néhány rossz beidegződést magad mögött kell hagynod.

A The Centers for Disease Control becslése szerint csak az Egyesült Királyságban 111 millió munkanap esik ki az influenzaszezon ideje alatt, ami Október elején kezdődik és egyészen Május végéig kitart. A statisztika mellett szerencsére azt is megosztották a nagyérdeművel, hogy melyek azok az óvintézkedések, amelyekkel elkerülhetővé válnak a legvisszataszítóbb vírusok és a legádázabb baktériumok. Kezdjük is az elején!

Kézrázás

A mindennapi rutin részeként belénk kódolódott kézfogás a baktériumok leggyorsabb közvetlen transzferjárata. A tenyérről-tenyérre leggyakrabban terjedő, majd a szervezetben hatását kifejtő fertőzések között a Staphylococcus baktériumot, a hasmenésvírust és az E. colit tartják számon.

Nem csak a munkahelyen van kitéve az ember a fokozott fertőzésveszélynek, hanem a kórházakban is. Épp ezért az Egyesült Királyságban létrehoztak úgynevezett handshake-free zonákat, ahol tilos kezet fogni a másikkal, vagy érintkezni. Példának okáért ilyen zónában találhatóak az újszülöttek inkubátorjai is.

Tömegközlekedés

A városi dolgok sem annyira tiszták. Londonban egy kutatócsoport azt vizsgálta, hogy egy átlagos munkába menet során mennyi baktériummal és fertőzéssel találkozik az ember. A kutatásba 50 embert vontak be, és alig fél óra utazás, városban sétálás után mintát vettek a kezükről az önkénteseknek a szakemberek. Meglepő vagy sem, minden hamadik ujjon megtalálható volt a székletekben fellelhető baktérium.

A fertőzésveszély a legkönnyebben úgy kerülhető el a hidegebb időszakban, hogy az ember csak kesztyűben érintkezik a kapaszkodókkal és egyéb utcai eszközökkel, vagy minden elkerülhetetlen érintkezés után kézfertőtlenítőt használ, ha pedig a lehetőség adott, akkor kezet mos.

Vitaminok

Nagy butaság ignorálni a különféle vitaminkapszulákat és a multivitamin készítményeket, arra hivatkozva, hogy azok művileg juttatják a szervezete a szükséges vitaminokat, ami nem egyenértékű a természetes bevitellel.

A multivitaminok pontosan azt a célt hivatottak szolgálni, amire a szervezet az ősz és tél beálltával nem képes. Előállítani és ideális minőségben tárolni azokat a szükséges vitaminokat, amelyekre a mindennapokhoz és a tökéletesen funkcionáló immunrendszerhez szükség van. Egész egyszerűen ennek az az oka, hogy télen sokkal kevesebb zöldséghez és a gyümölcshöz juthatunk, amelyek nem GMO mivoltúak. Ne mellőzzük hát őket, mert a szervezet cserébe sokkal kevésbé lesz fogékony a betegségekre.

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)