Jump to content

Mire jó a szódabikarbóna? Erre a 6 dologra mindenképp

2019. 10. 25. 19:00

Gyakorlatilag az háztartás Szent Grálja, annyi mindenre használható, hogy szinte számon se lehet tartani. Úgyhogy most a 6 leghasznosabb felhasználási módját gyűjtöttük csokorba.

A nátrium-hidrogénkarbonát, avagy szódabikarbóna enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonátionból (HCO3−), és nátriumionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható. No, de a háztartásban mire jó ez a sokrétű só?

Kézfertőtlenítő

Mindennemű konyhai és főzés előtt nem árt a tiszta kéz. A szódabikarbóna kiváló erre a célra. Egy csipet belőle és búcsút inthetsz az összes fertőzésnek, és baktériumnak.

Szagsemlegesítő

Hasonlóan a kávézacchoz a szódabikarbóna is messze földön ismert szagelnyelő képességéről. Hűtőbe, konyhába, vécébe téve gyakorlatilag minden szagot elnyel. Elég belőle egy kis tálkényi, és búcsút inthetsz a szagoknak.

Fertőtlenít

Baci és vírus mentesíti az evőeszközöket. 8 evőkanál szódabikarbóna egy lavór víz, és kész is!

Dezodor

Kiváló természetes alapú dezodor, és ráadásul hatékony is. A szódabikarbónát keverd össze kedvenc illóolajoddal: kész is a kellemes, finom illatú dezodor.

Fogmosás

A szódabikarbóna fantasztikus természetes fogfehérítő, ráadásként a fogkövet is eltávolítja és fertőtleníti a szájat és a nyelvet.

Arcmosó

Arclemosóként sem utolsó. A szódabikarbóna kiválóan szárít é fertőtlenít, így a legmakacsabb pattanások esetében is látványos javulás érhető el. Némi méz hozzáadásával testradírt készíthetsz belőle.

 

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)