Jump to content

Halloween tökben rejlik az egészség: 5 meglepő előnye a faragnivalónak

2019. 10. 23. 15:00

A sütőtök nem csak dekornak, és művészi vénánk kiélésére jó. A superfood kategóriába tartozó sütőtök ugyanis meglepő hatással van a szervezetre. Hidd el, innentől kezdve nem dobod ki a kikanalazott Halloween tök húsát.

Ha már úgyis a töklámpás ünnepét üljük nemsokára, nem árt, ha egy kicsit arról is szól a fáma, hogy a superfoodként is emlegetett sütőtök miként hat a szervezetünkre. Épp ezért, mielőtt neki fognál a tökfaragásnak, készíts be egy tálkát magad mellé, mert ezt olvasva garantáltan nem fogod kidobni a tök húsát.

Visszaadja a szem egészségét

A sütőtök –ahogy már narancssárga színéből is lehet következtetni -, tele van béta-karotinnal. Ez utóbbi az A-vitamin provitaminja, ami azt jelenti, hogy a szervezet szükségleteinek megfelelően, A-vitamint állít elő belőle a májban.

A béta-karotin köztudottan a szem védőangyala: megóvja a szemet a szürkehályogtól, és a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Fiatalos külsőt kölcsönöz

A legjobb kozmetikum. Nem csak jóval olcsóbb, mint a bolti szerek, hanem hatékonyabb is. A tök húsa rengeteg C-vitamint tartalmaz, amely fokozza a kollagén termelését, ezáltal rugalmassá, puhává, élettel telivé teszi a bőrt.

Segít a fogyásban

A Halloween tök alig tartalmaz kalóriát, ellenben hosszan tartó teltségérzetet garantál. Tele van rosttal, vitaminnal, így a diéta során kiváló tápanyag és energiaforrás lehet.

A tökmag boldoggá tesz

A sütőtökben lévő magok nagyon egészségesek, mivel rengeteg vitamint tartalmaznak. Gazdag forrásai a fehérjének a magnéziumnak, kálium és cink. Számos tanulmány számolt be arról, hogy sütőtök csökkenti a depresszió kialakulását, a húgyhólyagot érintő betegségeket, mindamellett, hogy a szervezetet feltölti energiával.

Segít a futás utáni regenerációban

Míg a banán a sportolás előtt nyújt segítséget, addig a sütőtökkel még többre mehetünk az edzés után. A sütőtök tele van káliummal ezen kívül a fent felsorolt tápanyagokkal is, amelyek közül főként a magnézium kiemelendő, ami az izmok regenerálódását teszi lehetővé.

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)