Jump to content

6 tévhit az okosotthonokról

2019. 08. 31. 14:00

Manapság már senki nem csodálkozik rá egy elektromos redőnyre vagy egy automatizált légkondicionálóra, és egy komolyabb felügyeleti rendszerbe kötött riasztó sem számít újdonságnak.

A lengyel Fibaro még tovább ment egy lépéssel, és okosotthon-rendszerbe foglalták az automatizált folyamatokat. Bár a Dolgok Internete előnyeit kamatoztató otthonok egyre elterjedtebbek, még mindig számtalan félreértés és tévhit lengi körbe ezt a témakör. Nézzük a 6 legelterjedtebb tévhitet és cáfolatát!

1. tévhit: az okosotthon egy vagyonba kerül

Ha egy vezetékes rendszer árát nézzük, akkor nemcsak az eszközök ára számít bele, hanem számolni kell a vezetékezés árával is, ami még munkadíjjal is párosul, a rendszer installálása és konfigurálása pedig ezt még tetőzi.

Például a vezeték nélküli Fibaro rendszer előnye, hogy bármelyik lakásba beleilleszthető, nem függ a vezetékektől: a rendszert úgy tervezték, hogy meglévő lakásba, meglévő infrastruktúrával lehessen telepíteni. A megoldás moduláris elemekből áll, ez az adottság pedig lehetőséget biztosít a jövőbeni bővítésre.

2. tévhit: a rendszernek folyamatosan csatlakoztatva kell lennie az internethez.
A Fibaro okosotthon-rendszere még akkor is működőképes marad, amikor nincs internetkapcsolat. Az internethálózat hiánya nem befolyásolja az automatizmusok lefutását – ha például egy adott időpontban kell a redőnynek leereszkednie, vagy mozgás érzékelésére kapcsolódik fel a villany. A netkapcsolat hiánya csak azokat a funkciókat érinti, amelyeket távoli eléréssel szeretne a tulajdonos irányítani.

3. tévhit: az okosotthon használata bonyolult
Ezeket a megoldásokat úgy tervezték, hogy könnyedén alkalmazhassa az is, aki korábban még sose használt ilyet. A rendszer irányítható a saját távirányítóival, akár egy gesztusérzékelővel vagy egy okosgombbal. 

A felhasználóbarát applikáció pedig elérhető okostelefonról, táblagépről vagy okosóráról is. Az alkalmazás sokkal inkább felhasználóbarát, mint a jól ismert, régi okosotthon-vezérlő panelek a konyha falán.

4. tévhit: az okosotthon csak nagyzolás – igazából sok felesleges kütyü
Az intelligens otthon feladata a komfortos élet biztosítása. Automata garázskapu, redőnyök, füstjelző, riasztórendszer, belső és külső világítás, kerti eszközök automatizálása – hagyományos értelemben ezek mind különböző környezetben működő rendszerek.

Ha egyetlen okosrendszerbe illesztjük őket, irányíthatjuk a mobilról, vagy a különböző rendszerek elemei így már összehangolt automatizmusokkal működtethetők. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy nemcsak a kényelem, hanem a biztonság megteremtése a fejlesztés másik fő feladata.

Az érzékelők és vezérlőmodulok összehangolt munkájával megelőzhető egy csőtörés esetén bekövetkezhető vízkár, vagy szén-monoxid szivárgás esetén a szellőző bekapcsolásával vagy elektromos ablak kinyitásával akár életet is menthet.
Nem beszélve az energiahatékonyságról, amely az elektromos eszközök monitorozásának segítségével bármelyik háztartásban megvalósítható. Az intelligens fűtésrendszer kialakítása pedig a tapasztalatok alapján már 3-4 év alatt megtérülhet egy átlagos otthon esetében.

5. tévhit: ha választok egy rendszert, csak azt a márkát használhatom.
A Fibaro több száz gyártó ezernyi különböző eszközével csatlakoztatható. Az öntözőrendszertől kezdve a kapu irányítórendszerén át a hangrendszerek, termosztátok számos márkájával kompatibilis – és igaz ez az Alexa és a Google hangasszisztensekre is.

Ugyanakkor köszönhetően olyan eszközöknek – mint a Smart Implant és a Wall Plug – még a legegyszerűbb, nem IoT-eszközöket is „fel lehet okosítani”.

6. tévhit: Áramkimaradás esetén nem működik a rendszer
Nos, ez részben igaz: ha nincs áram, akkor értelemszerűen azok az eszközök nem fognak működni, amelyekhez elektromos áram kell. Az akkumulátoros, elemes eszközök (mint az érzékelők) viszont ilyenkor is tovább végzik a dolgukat, bár csak érzékelésre lesznek képesek. Sőt, ha a Home Centert csatlakoztatjuk egy tartalék áramforráshoz – szünetmentes tápegységhez –, akkor a füstjelző figyelmeztetést küld a tulajdonos telefonjára – összegezte az otthonautomatizálással foglalkozó cég - írja az m2mzona.hu.

(Forrás: tizeslista.co.hu;azokosotthon.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)