Jump to content

4 trükk a tökéletes mosásért

2019. 08. 30. 14:30

A tökéletes mosásnak is van ám titka. Nem elég csak bedobálni a ruhákat, némi mosószert, öblítőt lögybölni a ruhára, majd becsapni mögöttük a tetőt és indítani a programot. De nem ám.

Manapság már nem olyan nagy dolog beindítani egy mosást, mert már a ruhákat sem kell szétválogatni a színeresztés elkerülése végett. Viszont van, hogy a végeredmény mégsem olyan, mint amire számítottunk. Ilyenkor van az, hogy a szomszéd fűje mindig zöldebb és irigykedünk a kerítésen túl lengedező, patyolat tiszta ruhákra, lepedőkre, huzatokra, amelyek bármelyik hotelben megállnák a helyüket. No, de irigykedés helyett mi magunk is produkálhatunk hasonló eredményeket. Sőt!

Ne tömd tele

A mosás első és legfontosabb tudománya, hogy a mosógépet soha, semmivel ne tömd tele. Egyrészről azért, mert a ruháknak sem tesz jót, hiszen nem járja át őket megfelelően a víz és a mosószer, másrészről azért, mert kárt tehet a mosógépben (pl.: leszakíthatja a dobot). Viszont, két pólóval se indítsd el, mert az is károsítja a gépet, valamint teljes pénzkidobás. Az ideális ha 70 százalékos kihasználással megy a mosógép.

Mosószer

Nem mindegy az sem, hogy milyen koncentrátumban használod az öblítőt és a mosószert. Ha túl tömény az öblítő az foltokat hagy a ruhákon, és bizonyos mosószerek is lerakódnak a ruha szövetei közé, így kemény, durva tapintásúvá téve azt. A mosógép sajnos nem tudja ezeket kimosni a ruhákból, így érdemes hígítva használni őket, vagy a mosószerekhez fehér ecetet adni. Ami az öblítőt illeti, egy kupak egy mosáshoz elegendő, mert nem csak meggátolja a textíliák durvává válását, de fokozza a tisztítást.

Hőfok

Szintén sarkalatos pontja a mosásnak az ideális hőfok eltalálása. Ugyanis bizonyos baktériumok csak 60 fok felett pusztulnak el, viszont a mosás után befejeztével nem árt ecetes ronggyal áttörölgetni a mosógép kevésé elérhető részeit (pl.: a gumi alatt részeket, a dobot, és az egyéb réseket), hogy sterilizáljuk és baktérium mentesítsük a gépet. Ami az ideális hőfokot illeti, 60 Celsius fokban kevés kórokozó marad életben, de a kényesebb ruhák esetében a 30 fok is megteszi.

Teregetés

Az illatos és gyűrődésmentes ruha vasalás nélkül is elérhető, hogyha a mosás lejártát követő 10 percben kiteríted a ruhát. Érdemes a szabadban szárítani őket, valamint helyet hagyni a ruhadarabok között, hogy az összes nedvesség elillanhasson a szálak közül. Semmiképp se teregess egymásra, mert akkor kellemetlen szagúvá válnak a tiszta ruhák. Ha pedig szárítógépet használ, egy teniszlabda megteszi a hatását: tedd bele, és törölközőid kellemesen bolyhos tapintásúakká válnak.

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)