Jump to content

7 dolog, amit minden véradónak tudnia kell II.rész

2019. 05. 30. 15:30

Nemes gesztus vért adni, és ezzel megmenteni három életet, ám vannak bizonyos dolog, amikkel nem árt tisztában lenni, mielőtt vénánk szabad felhasználásra bocsájtjuk.

 

Az előző cikkért kattints ide!

Hányszor lehet adni, és milyen időközönként?

Férfiak akár 5-ször, nők maximum 3-szor adhatnak vért évente. A két véradás között legkevesebb 56 napnak el kell telnie.

Mit vigyél magaddal?

Fényképes igazolványt kell bemutatni az adatok felvételéhez, pl. személyigazolvány, diákigazolvány, jogosítvány, útlevél valamint a TAJ kártyát és a lakcímkártyát is vinni kell.

Miről kell nyilatkoznia a véradónak?

Arról, hogy vérét alkalmasnak tartja arra, hogy betegeknek beadják gyógyítási célból, és hogy hozzájárul-e, hogy adatai a Magyar Vöröskereszt nyilvántartásába kerüljenek, kizárólag donortoborzás céljából.

Hogy zajlik és mennyi az annyi?

Maga a véradási procedúra 5-10 perc, maximum fél óra, és ez idő alatt körülbelül 450 ml és még három kémcsőnyi vér (utólagos ellenőrző vizsgálatokhoz) levételére kerül sor.

A véradás során levett fél liter vérrel három ember életét menthetjük meg. Éves szinten több tízezer liter vérre van szükséges az egészségügyi intézményeknek, ennek ellenére mégis többször előfordul, hogy nincs megfelelő mennyiségű vér készleten. A félórás procedúráért cserébe jelenleg Magyarországon 500 Ft-os étkezési utalványt adnak, de a tudat, hogy segíthettünk, mindennél többet ér.

(Forrás: tizeslista.co.hu / Kép: pixabay.com)