Jump to content

5 dolog, ami a tavaszi nagytakarításkor is kimarad

2019. 04. 29. 19:05

Tavaszi nagytakarítás ide, hétvégi rendrakás oda, vannak a lakásnak olyan pontjai, amelyek létezéséről megfeledkezünk, már ami a takarítás részét illeti. Pedig ezek a legfőbb baci tenyészetek.

 

Vannak olyan takarítási vakfoltok, amelyeket a legpedánsabbak is kihagynak. Szépen lassan ezek a dolgok válnak a fő baktériumtanyává, mert nem csak mindennap használjuk őket, hanem legalább tízszer érintjük meg őket, még a kézmosás után is.

Villanykapcsolók és kilincsek

A kávéfőző víztartálya után a második legkoszosabb használati tárgyak. Elvégre ez az első és egyben az utolsó dolog, ami megérintesz, mielőtt kilépsz az ajtón, tehát bacik tömkelegét kenjük rá, és hurcoljuk szét a lakásban, miután megérintettük őket. A kellemetlen betolakodók ellen az antibakteriális tisztítószerek is beválnak, ahogy a mikro szálas kendők, és a fertőtlenítő kendők is. Nem árt azért naponta áttörölgetni őket.

Szemeteskuka

Kevés ember áll neki kimosni tisztítószeres vízzel, legalább hetente egyszer a szemeteskukáját, pedig kellene. Teljesen logikus, hogy az ételmaradékok, és háztartási hulladékok vesztőhelye a baktériumok földi Paradicsoma, elvégre minden megvan, ami hosszú távú létezésükhöz szükséges. A bacik és a kellemetlen szag eltüntetéséhez használj általános fertőtlenítőt, és alaposan öblögesd át a fertőtlenítést követően.

Mosógép

Nem elég csak szárazra törölni! A baktériumok és penészgombák ugyanis a szemmel láthatatlan résekben telepszenek meg, például a gumiborítás alatt. A bacik és a penészgombák ellen az ecet kiváló megoldás, mert univerzális tisztító, fertőtlenítő és még a vízkövet is eltávolítja. Az ecetes átmosáshoz egy liter ecetre (10%, vagy 20%-os) lesz szükség.

A tiszta és vízkőmentes mosógépért csupán annyit kell tenned, hogy az egy liter ecetet beleöntöd a gépbe a mosószer és az öblítő helyére, és egy kicsit meglocsolod a dobot is. A gépet egy órás 90°- os programra kell állítani, majd az idő letelte után egy tiszta ronggyal át kell törölni, hogy a feloldódott szennyeződés eltűnjön.

Fogkefetartó

Ha sok ideig nem mosod át, és öblíted ki a tárolóedényt az bizony a fogkefén is meglátszik. Apró penész, és gombamaradékok lephetik el annak alját, ami nem csak visszataszító, de egészségtelen is. Hetente egyszer fordíts időt arra, hogy kiöntsd a benne található vizet, áttöröld, majd megszárítsd.

Távirányító

A telefon kijelzője után a távirányítót nyomkodjuk a legtöbbet, így baktériumok széles spektruma található meg mindkettőn. Nem túlzás azt állítani, hogy szennyezettebbek, mint a vécécsésze. De sebaj, antibakteriális fertőtlenítős törlőkendővel, likvidálhatók a káros betolakodók. 

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)