Jump to content

4 dolog, amit nem tudtál a fájdalomról

2019. 04. 29. 15:05

Mindenki máshogy éli meg a fájdalmat: ki intenzívebben, ki pedig vállat vonva megy tovább, ha beüti kislábujját, megvágja a kezét, netán komolyabb sérülést szenved. Négy dolog, azonban az alacsony és magas fájdalomtűrő küszöbű embereknél is megegyezik, amit kevesen ismernek.

A fájdalom evolúciós túlélésünk záloga. Nélküle átsétálnánk a forró parázson, és belenyúlnánk a rozsdás szögbe is, elvégre, ami nem okoz fájdalmat, attól nem riadunk vissza. De mi is a fájdalom? A szervezet vészreakciója, amely betegségre, bajra hívja fel a figyelmet. Akkor érezzük, amikor az idegvégződések elektromos jelet küldenek az agyba, amire válaszként az agy fájdalomcsillapítót, azaz endorfint szabadít fel, és válaszreakciót hoz létre. Két fajtája van a fizikai és érzelmi fájdalom, és mindkettő lehet rövid vagy hosszantartó.

A fájdalom megélése szubjektív, és már kisgyermekkorunkban megtanuljuk, hogy ami fájdalmat okoz, az bizony nem jó, és megéri inkább elkerülni azt. Egészséges állapotban, normális életvitel mellett a fájdalom nem jelentkezik, mert felbukkanása, mindig valami rossz előjele. De mit érdemes tudni róla még?

A nők és férfiak fájdalomérzékelése eltérő

Sajnos szintén evolúciós velünk járója, hogy a nők intenzívebben élik meg a fájdalmat, mert a teremtés koronáival ellentétben a nőknek több idegvégződésük van. Egyszerű, de szemléletes példa erre az arc: míg a nők arcbőrén 34 idegszál fut végig négyzetcentiméterenként, addig a férfiakén csak 17.

Igaz ez a női test több pontjára is, és nem csak fájdalomérzékelésünk intenzívebb, hanem a fájdalom időtartama is tovább tart. Noha a hölgyen fájdalomküszöbe alacsonyabb, mégis tovább képesek elviselni a fájdalmat, mint a férfiak, ami a magasabb fájdalomtűrő képességgel magyarázható.

Szex és migrén

Gyakori kifogás a fejfájás, ha az egyik félnek épp nincs kedves szerelmeskedni. Viszont a migrénre hivatkozás ideje lejárt, ugyanis egy 2006-os tanulmány szerint a szexuális vágyat és a migrént is ugyanaz az agyi vegyi anyag gerjeszti. Sőt a migrénesek a tenziós fejfájósokkal szemben 20 százalékkal intenzívebb nemi vágyat éreznek partnerük irányában.

Beszűkült agy és krónikus fájdalom

Az állandósult fájdalom nem csak a testet, a lelket és a szellemet is megviseli. A fájdalom egy ideig az agy teljes kapacitását lefoglalja, aminek köszönhetően az ember nem tud másra összpontosítani. Ez az állapot eltarthat hetekig, hónapokig, egyéntől függően. Persze van, aki megtanulja ignorálni az állandó fájdalmakat, de ezt is egyéne válogatja.

Viszont egy kutatás arra mutatott rá, hogy azok akik krónikus hasfájásban szenvedtek, azok agya több mint tíz százalékkal kisebb volt, mint egészséges társaiké. Magyarázat nincs a miértre, de elméletek vannak, miszerint az állandó fájdalom annyira lefárasztja az agyat, hogy a neuronokra és az agyműködésre is hatással van.

Fájdalommentes négylábúak

A korai orvostudomány nem csak az állatokról, de a csecsemőkről is azt feltételezte, hogy nem érzékelik a fájdalmat, így nem voltak ritkák, a fájdalomérzéstelenítés nélkül végrehajtott műtétek az újszülötteknél.

A kisbabákkal ellentétben azonban tényleg vannak olyan állatok,a melyek ignorálják a fájdalom egyes típusait. Egy 2009-es kutatás szerint a csupasz hím patkány ugyanis nem érzi sem a sav marását, sem a chili paprika csípését. Az ok egyelőre nincs felfedve.

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)