Jump to content

Négy dolog, amit muszáj tudni a memóiráról

2019. 02. 27. 17:05

Gyakran tépelődünk a buszon ülve azon, hogy vajon bezártuk- ez ajtót, és kihúztuk-e a hajszárítót, nem beszélve azokról a pillanatokról, amikor fogalmunk sincs róla, hogy épp valaki születésnapján kéne lennünk. Mit tehetünk a jó memóriáért, egyáltalán milyen fajtái vannak?

Memóriánk működésével és hogylétével nem sokat foglalkozunk a mindennapok során, csupán akkor vesszük észre „létezését”, amikor már nem úgy működik, mint addig. Pedig karbantartása fontos, ahogy megismerése is, ezért négy olyan dolgot árulunk el róla, amelyek garantáltan meglepnek, de hasznodra is válnak!

Agyonhajszolt agy, kimerült memória

A túlhajszolt szervezet érzete mindenki számára ismerős lehet, aki végigdolgozott egy feladatokkal zsúfolt munkanapot. Nos, nem csak szervezetünk fárad el a kiadós szellemi munkától, hanem agyunk is.

A túlfeszítettség álmainkban, és memóriánkban is megmutatkozik. Elvégre, fel tudod idézni, hogy miről írtál, olvastál a nap során, illetve mi volt a harmadik feladat, amit el kellett végezned? Ha nem tudod hajszálpontosan visszaidézni, akkor agyad túlterhelődött, ami memóriád kárára ment. Ilyen esetekben az agy, kvázi szelektálja a nem annyira szükségesnek tűnő információt, így annak felidézése nehézkesebbé válik. A felidézést nem csak a túlhajszoltság, hanem a betegség és a drogfogyasztás.

A túlhajszolt memória ellen a legjobb gyógyír, ha a nap végére nem fárasztod magad hírekkel, olvasással, hanem egyszerűen kikapcsolsz a szó szoros értelmében egy kiadós sétával, futással, sporttal, vagy csak meditálással.

Negatív élmények, frusztrált memória

Evolúciós velejárója a dolognak, hogy agyunk a negatív történéseket, eseményeket, tovább tárolja, és könnyebben fel is eleveníti. Ez kvázi túlélésünk kulcsa az agy szerint, így a rossz élmények hosszabb ideig tárolódnak el a hosszú távú memóriában, mint a jók.

A megrendítő emlékeket azonban agyunk képes törölni, ehhez viszont időre van szükség, és akaratra, pontosabban arra, hogy ne akarjuk mindig felidézni azt. Az éve múlásával persze a rossz élmények is halványodnak, aztán egyszer csak eltűnnek az tudattalan süllyesztőjében.

Alvás, tanulás, a segített memória

Holnap vizsga és maximálni akarod a tudásod? Segíts a memóriádnak működni! A szakemberek szerint a 90 perces szunyókálások növelik az események, tanultak, hallottak beépülését a memóriába, így segíthetsz növelni a kapacitást.

Megtanult memória

A magasan iskolázott egyének könnyebben sajátítják el a dolgokat, és több témakörben is könnyebben tanulják meg a szükséges tudnivalót. Ámde, gyorsabban is felejtenek, hiszen minél több dolgot tárol a memória, annál több dolgot felejthetsz el.

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)