Jump to content

6 hasznos tanács jó tanács lakásfelújítás előtt állóknak

2018. 12. 21. 16:05

Nem olcsó mulatság felújíttatni otthonunkat, főleg ha a konvencionális enteriőr helyett, egy kicsit merészebbre vágyunk. Néhány apróság azonban könnyen letéríthet az útról, ami vágyott otthonunkhoz vezet, ezért összegyűjtöttük, mi mindenre figyelj.

A sikeres házfelújítás receptjének fő összetevői a pénz, energia, türelem, és még több pénz négyese, na meg a titkos alapanyag: a kitartás. Furcsán hangzik elsőre, pedig igaz. Ha nem vagy elég állhatatos, a lakásfelújítás után kimerülten, és csalódottan szemléled majd a végeredményt, ami nem épp olyan, mint amit elképzeltél.

A kitartás azért fontos alkotóelem a lakásfelújításnak, mert a kezdetektől a végig, kismilliószor fogod majd az érezni, hogy nem érdekel, és minden jó ahogy van, csak legyen már vége. Nos, ezzel el is érkeztünk az első legfontosabb tanácshoz: soha ne hagyd, hogy a lassú, nyögvenyelős munkafolyamatok kedved szegjék, mert akkor borul minden!

Ami a munkafolyamatot illeti. Mielőtt belevágsz a felújításba kérj legalább három-négy különböző szakembertől árajánlatot. Tapasztalat: figyeld a mesterember autóját, mert az biza jelzés értékű, a munkadíj tekintetében. A felsőkategóriás járgánnyal érkező hajmeresztő ajánlattal érkezik, a középkategóriás kombiból kiszálló pedig csak mérsékelten akar majd megvágni.

Ha megvan az ideális szaki, a felújítás elkezdése előtt írjatok szerződést. A szerződésbe mindent írj bele: a megbeszélt árakat, a munkadíjat, az elvállalt munkákat, a kifizetés idejét és módját, egyszóval mindent.

Tévhit, hogy low budget üzemmódban normális renoválást lehet végezni, mert nem. Igenis rá kell szánni a pénzt, mert az olcsó burkolat, festék, stb. rövid időn megbosszulja magát. Ne spórolj a segédanyagokon se. Ha nincs pénzed, inkább várj még egy kicsit, de semmiképp ne a felújításon garasoskodj.

Végezetül, ha komplett elképzelésed van, hogy fog kinézni a lakás, ha kész lesz? Remek! Mert ez esetben egy pillanatig se engedd, hogy más véleménye eltérítsen eredeti elképzelésedtől! Elvégre neked kell, hogy tetsszen otthonod, ha pedig a csíkos és négyzetes kombinálásától érzed otthonosnak a teret, akkor ne hagyd, hogy lebeszéljenek.

 

(Forrás: tizeslista.co.hu | Kép: pixabay.com)