A lisztfélék közül alapvetően három fajtát különböztetünk meg:
Finomított liszt: csak a gabona magbelsejét tartalmazza, amely keményítőben gazdag, emiatt viszont tápanyagtartalmának közel száz százalék át elveszti. Ez a fajta a legelterjedtebb, egyrészt olcsó árfekvése, másrészt tartós eltárolhatósága miatt.
Fehérliszt: hasonló a finomított liszthez, annyiban tér el, hogy nem őrlik olyan finomra
Teljes kiőrlésű liszt: komplett vitamin- és ásványi-anyag forrás, mivel a teljes gabonaszem őrlésére kerül sor, így tartalmazza a korpát és a csírát is.
A lisztek közül a teljes kiőrlésű változat volna javallott leginkább fogyasztásra, mivel ez a természetes összetevőkön kívül nem igazán tartalmaz adalékanyagokat, és a szervezet számára hasznosítható tápanyagtartalom ez esetben a legmagasabb. Előnyös tulajdonságai az árban is megmutatkoznak, ezért az árérzékeny vásárlók közében a finomított és fehér liszt lesz a céltermék.