Jump to content

10 budapesti gasztro-hely, amit ki kell próbálnod

2018. 08. 30. 09:00

Budapest az utóbbi években igencsak elkényeztet minket, heti szinten nyitnak az új éttermek, street food-osok és cukrászdák, mi pedig rohanunk kóstolni, kipróbálni, hogy elmondhassuk nektek. Jó, nem csak azért. Aztán persze az élmények egy része “megy a levesbe”, de idén is van pár kötelező felfedezettünk.

Amber’s French Bakery&Cafe. Édes lelkesedésünk friss tárgya a párizsi élményekre emlékeztető pékség-cukrászda-kávézó. Hívogató a croissant-részleg is, de mi arccal az édesek felé tekintünk inkább: az eclair-ek, a mille feuille-ök és a tarte tatin-ek olyan csábosan ülnek az üvegpult mögött, hogy nehéz egy darabnál megállni.

Dolcissima. A kis olasz hely nemrég nyílt a Frankel Leó utcában, de már bérelt helye van szívünk édességekre szakosodott csücskében: mesés házi málnaszörpjük van, és hát ott sorakoznak a pulton a joghurtos-ricottás fagyik, a gyönyörű, mesterien rétegzett sfogliatellék és óriás kedvencünk, a cannolo! Ez a szicíliai édesség egy olajban kisütött ropogós tésztacső, amibe fagyit töltenek – édes, hideg, ropog, nem tudunk vele betelni. Ja, és még egy tipp: a pöttyös vaníliafagyijukat ki ne hagyjátok!

A másik ajtó és Tütü Bár. A Sarki Fűszeres csapata kezdett el mozgolódni a Pozsonyi úton a Jászai Mari tér felé egy másik helyen is, először csak kicsit, aztán egyre inkább. A másik ajtó tulajdonképpen egy event helyszín, ahol most már rendszeresen borkóstolókba és vacsorákba (Gasztró Románcz) futhatunk bele, a TüTü pedig egy kávézó és lébár ugyanebben a térben, állandó nyitva tartással. Mellettük most a Sarki Fűszerestől megszokható igényességgel deli is nyitott, és ha mindez nem érthető, legyen elég annyi: jó borok, ételek, alapanyagok és frissen préselt gyümölcslevek egy helyen.

Vicky Barcelona. Ha tapas és Budapest, akkor mi a Padronra esküszünk, de ha fényűző madridi hangulat, belváros és spanyol hangulat, akkor érdemes megnézni a Gozsdu eddig elhanyagoltabb, Dob utcai végében nyitott bárt, a Vicky Barcelonát. Az enteriőr csodálatos – igaz a magunk részéről szeretnénk a spanyolosabb, nem ennyire tökéletes designt is – az étel- és italválaszték is jó a személyzet pedig nagyrészt spanyol, amiért plusz pont jár.

Baotiful – A Szabadság téri gőzgombócos névadása kicsit fájt elsőre – persze nem úgy, mint a Faszaládé – de a beltartalom, mármint a gombócok beltartalma mindenért kárpótol. A volt MTVA Székház oldalában beltérben is egy food truck-ból kapjuk az ételt, a bao-kat, tajvan legnépszerűbb utcai kajáját. A malachúsos, csirkés, kacsás vagy épp vega gőzgombóc mellett a leveseket is érdemes megkóstolni.

Buja Disznó(k). A Hold utcai Vásárcsarnok (Belvárosi Piac) felső szintjén indult Séf utcája az egyik legizgalmasabb hely mostanában, ha gasztronómiáról van szó, hiszen itt mindig történik valami (legutóbb Szabó Győző, aztán Gianni nyitott itt helyet). Ha eddig nem tudtad, hol egyél rántott húst, akkor itt a válasz: Bíró Lajos séf és tulajdonos nem cifrázta túl, itt tényleg JÓ rántott húst lehet kapni, hatalmasat, szaftosat, tökéletes panírral. Mi sem magyarázzuk tovább.

ESCA. Valahol minden séf vágyik arra, hogy egyszer saját helyet nyisson: Fehér Gábor, a KOCKA volt konyhafőnöke ezt el is mondhatja magáról. A Dohány utcában nyitott bátor 5-6 asztalos helyet, ahol a konyha gyakorlatilag egybe van a vendégtérrel. A stúdióétteremben a konyha személyzetét maga a séf alkotja, akit munka közben is megfigyelhetünk, ennek köszönhetően a választék természetesen korlátozott: napközben megfizethető (3 fogás 2550 Ft) ebédmenüvel várnak, este degusztációs sort (naponta változó vacsora étlap) választhatunk.

Émile. A Gerbeaud budai párja étterem, bisztró és kávéház egyben, egy csodásan felújított villaépületben nyílt meg. A legjobb rész a nyáron kihasználható kert, de a Pinterest-mániásoknak télen is akad látnivaló. A világjáró séf, Kövér Gergely által vitt konyha a fine dining és a bisztró kategóriák között lavírozik, az ételek egytől egyig gyönyörűek és persze finomak, a sütikben pedig itt sem csalódunk. Ja, és ha egyszer valahol fényűzően akartok reggelizni, itt megtehetitek.

Igen. Becsúszó szereléssel érkezett az idei listára a legújabb utcai pizzázó, ahová a lelkes brigád egyenesen Nápolyból, Stefano Ferrara műhelyéből szállíttatta a spéci IGEN feliratú pizzakemencét (a kemence akkora volt, hogy a homlokzatot is bontani kellett miatta, sebaj, az üveges megoldást nagyon szeretjük). A pizzák vékony tésztásak, van krumplis-rozmaringos, szarvasgombás, cukkinis-tejfölös, sima paradicsomos és még ki tudja milyen, a lényeg, ne feltétlenül az egyébként megszokott unalmas feltéteket várjátok. Az ár sem a 200 forintos kategória, de megéri.

Töltő. Street food kategóriás kedvencünk a gourmet kolbászos a Wesselényi utcában, ahol a spéci kolbászokat jó alapanyagokkal megpakolt szendvicsekbe teszik. Kedvencünk a gyömbéres-limeos.

(Forrás: tizdolog.hu | kép: pixabay.com)