Jump to content

10 tipp a pihentető alvásért

2018. 08. 21. 09:04

Reggelente úgy érzed magad, mintha fejbevertek volna? Nem kell rögtön egészségügyi okokra gyanakodni, ha nem tudod magad kipihenni éjszaka.

1. Kezdjük a legnehezebbel! Próbálj meg mindig nagyjából ugyanabban az időpontban vacsorázni és lefeküdni (pro tipp: a kettő ne essen közel egymáshoz). Így a szervezeted rááll egy rutinra, és nem kell egy kiszámíthatatlan ritmushoz alkalmazkodnia, ami az alvást is megkönnyíti majd.

2. Ó, tuti, hogy ti is a stresszt fogjátok emlegetni” – gondolhatod. És eltaláltad! A stressz levezetésére sokféle tuti recept kínálkozik – valakinek a meditáció segít, valakinek egy hosszabb kurzus a pszichológusnál. Az viszont biztos, hogy ha nem is tudod elengedni az összes stressztényezőt teljesen, megéri legalább törekedni rá. Például az esti sport tökjó stresszlevezető tud lenni (az egyéb pozitívumairól nem is beszélve).

3. Le a telefonnal! Nem, nem sírjuk vissza a modern technológia előtti időket, hogy járjunk lovasszekérrel, de a saját érdekedben ne csesztesd már az ágyban, sötétben a telefont, “Csakmégegyszerránézekafacebookra” jelszóval. Azon túl, hogy a kijelző fénye sötétben a szemedet is bántja, a sok beérkező impulzustól éberebb leszel, és kevésbé tudsz elaludni.

4. Esti programként egy izgalmas könyv vagy film, esetleg pár órányi számítógépes játék? Szuper ötlet! Csak épp ha lefekvés előtt közvetlenül támad a sok izgalom, akkor az felpörget annyira, hogy utána nehezen tudjon az agyad és a pulzusod lecsillapodni. A munkahelyi e-mailek is megvárnak holnap reggelig.

5. A serkentő szereket is jobb hanyagolni: gudbáj, kávé, fekete tea, cigi és alkohol! Bár sokan esküsznek arra, hogy napi egy pohár vörösbor elalvás előtt kifejezetten jótékony hatású, de ha alvásgondjaid vannak, jobb arra törekedned, hogy hogyan tudsz enélkül elaludni, különben belecsúszhatsz egy ördögi spirálba, hogy már csak alkohol segítségével tudsz aludni.

6. Talán furán hangzik elsőre, de lefekvés előtt nem sokkal már inni sem ajánlott, ugyanis aztán az éjszaka közepén a hólyagod feszítése jelzi ezt a ballépésedet, és sokszor utána már nehezen alszik az ember vissza. Ha napközben eleget és rendszeresen iszol, akkor estére sem érzel kínzó szomjúságot. Sőt, mivel sokan összekeverik az éhséget és a szomjúságot, ezért arra is nagyobb az esély, hogy az esti túlevéseket is elkerüld.

7. Tudományos vizsgálatok szerint nyugodt alvás legfeljebb 20-25 decibeles zaj mellett lehetséges. Azt mindannyian sejtjük, hogy a mindennapokban ennek számos buktatója lehet, a macskaköveken végighúzott gurulós bőröndtől a motorját késő este berregtető szomszédon keresztül a három kerület távolságból visszhangzó nyári fesztiválokig. Egy forgalmas utca például több mint 70 decibellel képes dübörögni. A zajszennyezés ellen hangszigetelő ablakokkal tudunk védekezni. Például az Inoutic kínálatában már a középkategóriás Prestige ablakok is 47 decibellel csökkentik a zajokat.

8. Ha már kintről kizártad a zavaró tényezőket, űzd ki őket a hálószobádból is! Ugyancsak zajártalommal jár például sokunk kedvenc tárgya, a ketyegős vekker. Szóval még ha úgy is gondolod, hogy hozzászoktál már a hangjához, jobb, ha a lakás más pontján találsz neki helyet. Ugyanez a helyzet a zavaró fényhatásokkal: ha a laptopod vagy bármilyen más elektronikai eszköz töltőre dugva világít, még ha csak egy ponton is, akkor bizony nem magad mellett kell tartanod alvás idejére.

9. A szoba hőmérséklete és levegője is sokat számít. Az ideális elvileg a 17-18 fokos éjszakai hőmérséklet. Ezt sokan túl alacsonynak tartják, de érdemes kipróbálni, hogy reagál rá a szervezeted. A másik a rendszeres levegőztetés: még télen is járasd meg kicsit a levegőt a szobában.

10. A tökéletes matrac kiválasztása nehéz ugyan, de rettentően sokat számít, milyen összetételű matracon fekszel 6-8 órán keresztül. Habár első pillanatban a nagyon puha süppedős matracot olyannak érezzük, mint anyánk méhét, és szívesen elfészkelődünk benne – hidd el, ha nem támasztja alá a testedet a megfelelő pontokon, akkor reggelre törődöttebben és nyúzottabban fogsz felkelni, mint ahogy lefeküdtél.

(Forrás: tizdolog.hu | kép: hvg.hu)