Jump to content

10 dolog, ami növeli az allergia kockázatát

2018. 05. 09. 11:25

Egészen meglepő, mi mindentől alakulhat ki. Mutatjuk a listát!

A csodaszép tavasz bizony az allergiás szezont is elhozza évről évre. Ha te is szoktál ilyenkor tüsszögni, ha érzékenyebb vagy viszket a szemed, és gyakran tapasztalsz megfázáshoz hasonló tüneteket, akkor ebben bizony te is érintett vagy.

Nem is gondolnád, mi mindentől alakulhat ki allergia! Ráadásul az ezzel foglalkozó szakemberek előrejelzése szerint a következő évtizedekben nemhogy nem csökken, de még emelkedni is fog az allergiától szenvedők száma. Ezért összegyűjtöttük számodra a leggyakoribb okokat és védekezési módokat.

1. Életmódbeli változások és túl sok vegyszer használata

Világszerte egyre többen költöznek nagyvárosokba. Ezzel önmagában nem lenne gond, ha közben nem szakadnánk el ennyire a természettől, és ha eleget kirándulnánk, gyakrabban lennénk vidéken. A nagyvárosi környezetben ugyanis a szervezetünk kevesebbszer találkozhat pollenekkel, állati szőrökkel, különféle növényekkel, gombaspórákkal stb. Így kevésbé lesz ellenálló ezekkel szemben.

A gyomirtókkal, permetezőszerekkel, műtrágyákkal kezelt zöldségfélék és gyümölcsök, illetve a többféle mesterséges adalékanyaggal, színezékekkel, térfogatnövelő szerekkel dúsított élelmiszerek fogyasztása is kedvez az allergia kialakulásának.

Sajnos a mosás és a takarítás során is túl sok vegyszert használunk, legtöbbször nem az organikus, adalékanyagoktól és illatszerektől mentes mosószereket választjuk. Pedig érdemes kipróbálni a mosódiót, a mosószódát, és amihez csak lehet, olyan régi, bevált, egyszerű tisztítószereket alkalmazni, mint a só, az ecet, a citromlé vagy a szódabikarbóna.

2. A dohányzás – különösen a dohányzó szülők a gyermekek mellett

Akár az anya (vagy kismama) gyújt rá, akár az apa az a kicsiknek egyáltalán nem tesz jót. Azokban a családokban, ahol mindkét szülő, vagy akár csak az egyikük dohányzik, nagyobb eséllyel lesznek allergiásak, asztmásak a gyermekek.

3. Állatok a csecsemő mellett

Ma már nem csak a hörcsögök, a madár, a kutyus vagy a cica népszerű, hanem például a süni, a vadászgörény, a csincsilla és nyuszi is. Csakhogy a háziállatok vizelete, ürüléke kórokozókat hordoz, a szőrük, a tolluk allergiás reakciókat válthat ki.

Az újszülötteknek pedig még nincsen immunrendszerük, csak később alakul ki. A kisbabák szervezete roppant érzékeny; ezért kell őket jobban óvni a melegtől, hidegtől, széltől, növényektől, állatoktól, füsttől, piszoktól és portól. Jobb, ha vártok a gyerkőcök 3-4 éves koráig a kis kedvencekkel, már csak azért is, mert akkor már a kicsik is érettebbek ahhoz, hogy megtanulják, hogyan kell bánni a háziállatokkal.

4. A háziporatkák túlburjánzása

Te is szoktál tüsszögni takarítás közben? Az orrod és a szemed is viszket közben? Valószínűleg allergiás vagy a háziporatka ürülékére. Mi mindenen telepszik meg ez a hívatlan élőlény? A bútorhuzatokon, ágyneműkön, díszpárnákon, tapétákon, szőnyegeken, plüssállatokon, függönyökön és más lakástextileken. Ezért hetente többször takarítsunk, enyhén nedves ruhával töröljünk port, porszívózás után mossunk fel. A plüssöket és a díszpárnák borítását is érdemes időnként mosógépbe tenni.

Viszont ügyelj arra, hogy ne legyen a környezeted túlságosan steril, és a gyermekeidé sem, mivel az is kedvez az allergia kialakulásának. Egy kis egészséges piszok és a játék kint a porban, a fűben, a homokozóban elengedhetetlen.

5. Dohos, nedves, penészes falak

A vizes falú épületek, penészgombák, a vizes falakban lakó élősködők számos egészségügyi problémát okoznak, elsősorban gyermekeknél. De a felnőttek szervezetét is nagyon megterheli. Megfelelő vízszigetelési technológiákkal, jó nyílászárókkal és rendszerese szellőztetéssel ez a kellemetlen, allergiát okozó probléma megszüntethető.

6. Klímaváltozás

Ennek köszönhetően kitolódhat a virágzás, és az egyes allergén pollenek hosszabb ideig, néhány hét helyett hónapokig keserítik az életünket. Védekezni nehéz, de nem lehetetlen. Az orrspray használata mellett jó, ha pollenszűrős porszívóval takarítunk, ha gyakran tisztíttatjuk a klímát a kocsiban és otthon, ha hetente többször mosunk hajat, és ha a pollenszezonban inkább éjszaka és hajnalban takarítunk.

7. Örökletes tényezők

Ha mindkét szülő allergiás, a gyerekek nagy valószínűséggel öröklik az allergiára való hajlamot.

8. A parlagfű terjedése

Itt, Európában nem vagyunk hozzászokva a jelenlétéhez, csak a 19. században került ide Amerikából. Ezért okoz annyi embernél allergiás tüneteket.

A parlagfű általában utak mentén, elhanyagolt területeken és mezőkön, városokban pedig foghíjtelkeken, gondozatlan ipari parkok területén nő. Ha elég meleg az idő, már júliusban virágzik, és kedvező feltételek mellett októberig szórja a pollent. Még virágzás előtt tövestől, gyökerestől el kell távolítani, és el kell égetni, mert ha csak ledobjuk a talajra, képes újra gyökeret ereszteni.

9. Az anyatejjel táplálás hiánya

Az anyatej annyi vitamint és nyomelemet tartalmaz, amely a csecsemő szervezetének napi szükségletét fedezi. Erősíti a lassan kialakuló immunrendszert. A legfontosabb, hogy a tej megindulásakor az első napokban megjelenő előtejet, a kolosztrumot megkapja az újszülött, mivel ebben olyan koncentráltan vannak jelen a nyomelemek, vitaminok, hasznos fehérjék, hogy a védőnők szerint felér a hatása a védőoltáséval. Ha csak tápszert kap egy csecsemő, akkor nagyobb az esély arra, hogy később allergiás legyen.

10. A nem megfelelő hozzátáplálás csecsemőkorban

Az első néhány hónapokban az a jó, ha csak anyatejet kap a baba. Ezután kezdődik a hozzátáplálás szilárdabb ételekkel, persze csak fokozatosan. Ha túl hamar, négy hónapos kora előtt akarjuk hozzászoktatni a felnőttekéhez hasonló táplálékhoz, az allergiás betegségek kialakulását kockáztatjuk.

Ezért a hozzátáplálásnál a védőnői és gyermekorvosi ajánlásoknak megfelelően az első évben ki kell hagyni a tehéntejet, a tojást, az olajos magvakat, a halat és a tengeri állatokat, a mogyoró- és dióféléket, illetve az epret és a szóját, mivel ezek gyakori allergének. A felsorolt élelmiszereket tartalmazó ételeket is ki kell hagyni a kicsiknek szánt menüből.

A bevezetés is legyen fokozatos: minden egyes élelmiszert egyesével, először apránként, pici adagokban használjunk a babétel elkészítéséhez. Ha egy ételt már megszokott, és nem lett tőle allergiás reakciója, akkor jöhet a következő.

(Forrás: tizeslista.hu)