Jump to content

Tíz hírhedt magyar sorozatgyilkos - 3.rész

2018. 03. 18. 09:06

Cikksorozatunk előző két részében már bemutattunk hat olyan magyar sorozatgyilkost, kik méltán megérdemelnék a legsúlyosabb büntetést is akár. De vannak rosszabbak nálunk is.

4. A pedofil, leszbikus, nekrofil sorozatgyilkos

Jancsó Ladányi Piroska az édesanyjával, Jancsó Borbálával közösen öt lányt ölt meg Törökszentmiklóson, hogy pénzhez jussanak, és kielégítsék Piroska leszbikus vágyait. Először a szélsőjobboldali összeesküvés-elméletek kedvelt toposzára, a vérvádra, vagyis zsidó rituális gyilkosságra gyanakodtak a helyiek, később azonban kiderült: sorozatgyilkosságról, sőt kéjgyilkosságról van szó. Az sem kizárható, hogy a közelben lévőszovjet laktanyában élő katonáknak is közük lehetett a gyilkosságokhoz,de ezt sosem sikerült bizonyítani.

Jancsó Borbála szegénysorból származó nő volt, akinek öt gyereke született négy apától. A kicsik közül azonban hárman még csecsemőkorukban meghaltak, valószínűleg az anya gondatlansága miatt.

Jancsó Ladányi Piroska apja viszont egy jómódú, de alkoholista ember volt, aki nem akarta elismerni a gyereket sajátjának. A II. világháború idején Borbála a lányával és fiával cselédszállásokon, különböző mellékhelyiségekben, kamrákban húzta meg magát. Ez alatt az idő alatt Borbála rendszeresen a testéből élt, sokszor pénz helyett ételt kapott a szolgálataiért.

A háború után a lány örökölte az apja törökszentmiklósi házát. Saját anyja szerint Piroska agresszív és erőszakos volt:örömöt szerzett neki, ha más gyerekeknek fájdalmat okozhatott.Az eltorzult lelkű kamasz az anyját is többször megverte. Piroska, bár durva és hírhedt volt a városban, és csupán az általános iskola öt osztályát járta ki, nagyon is tájékozott volt.

Egy 11 éves lányt gyilkolt meg először: villanydróttal megfojtotta, majd levetkőztette, és kiélte nemi vágyait a holttesten. Ezután a nyakára tekert kötéllel kihúzta a házból, és a tornác alatti kútba dobta a holttestet.

A kislány eltűnése után jó ideig semmi gyanús nem történt a településen, egészen 1954 nyaráig. Ekkor kicsivel több, mint egy hónap alatt újabb négy lánynak veszett nyoma. A város felbolydult, a rendőrség pedig a lakosság nyomására megpróbálta felderíteni a rejtélyes eltűnéseket. A törökszentmiklósi gyilkost végül egy nő buktatta le 1954. szeptember 2-án, és ezzel véget vetett a gyilkosságsorozatnak.

A nő bejelentést tett a rendőrségen, miszerintJancsó Piroska meg akarta ölni.

Miután a gyilkost elkapták, házkutatást tartottak a birtokon, ahol a kútban megtalálták a kislányok holttestét.

A fiatal lány először az anyjára akarta kenni a gyilkosságokat, később azonban mindent beismert. Mindegyik gyilkosságnak ugyanaz volt a metódusa: valamilyen ürüggyel becsalta a házba a kislányokat, majd dróttal, pamutzsinórral vagy nadrágszíjjal megfojtotta őket, holttestükön pedig kiélte nemi vágyait.

Utolsó vallomásában azt nyilatkozta, anyjának is tudomása volt a gyilkosságokról.

Jancsó Borbálát ezért először szintén halálra ítélték, majd életfogytiglanra módosították az ítéletet. Jancsó Ladányi Piroskát viszont halálra ítélték, és 1954. december 12-én a szolnoki börtön udvarán felakasztották –egyes történetek szerint azzal a kötéllel, amellyel több gyilkosságot elkövetett.A 21 éves lány kivégzésére sokan elmentek, és többen keresztet vetettek, amikor délelőtt 10 óra után meghalt. 

3. A hírhedt cinkotai bádogos

Kiss Béla a magyar kriminalisztika történetének egyik legbrutálisabb sorozatgyilkosa. A pszichopatákra jellemző módon épült be a társadalomba. Szomszédjai és ismerősei egy kimondottan kellemes, alkalmazkodó, megbízható embernek tartották. Senki sem sejtette róla, hogy7 holttestet rejteget a fáskamrájában, 7 bádoghordóban tartósítva őket.

Kiss Béla 1905-ben költözött ki feleségével Budapestről Cinkotára, ahol egy bádogosműhelyt nyitott. A helyiek precíz iparosnak és jó vágásúnak tartották.

1912-ben nagy fordulatot vett az élete: felesége elhagyta egy zenészért. Egyes feltevések szerint csalódottsága később sértettséggé, majd bosszúvággyá alakult, és ez vezetett a gyilkosságokhoz. Az viszont tény, hogy miután egyedül maradt, egyre gyakrabban fordultak meg nála nők. Ezek a nők,miután a kapu küszöbét átlépték, már nem jutottak ki élve.Ezzel egy időben gyűlni kezdtek a fémhordók az iparos udvarán, de mestersége miatt ez senkiben sem ébresztett gyanút.

Mint később kiderült, a férfi újsághirdetéseket adott fel álnéven, amelyekkel sanyarú sorsú, naiv nőket édesgetett magához. Olyan nőket keresett, akiknek hozzátartozóik messze laktak, vagy már nem éltek.Az volt a célja, hogy ne keressék az áldozatokat.A nyomozók a házkutatáskor nemcsak ponyvaregényeket és vegytani kézikönyveket találtak, hanem hozzávetőleg 500 darab, képeslapra írt szerelmes levelet is. Ezekben összesen 174 nő ajánlkozott fel neki, és közülük 71 lánynak megígérte, hogy rövid időn belül feleségül veszi.

A férfit egyes források szerint az első világháború kitörésekor besorozták, míg mások szerint önként jelentkezett katonának.

Távollétében, egy véletlennek köszönhetően bukkantak rá a holttestekre.

1916-ban háza egy gondnokhoz került. Mivel az épület nagyon romos volt, az új lakó szerette volna felújítani. Egy ismerősével közösen neki is láttak a munkálatoknak, és alapanyagokat keresve felfeszítették a fáskamra lakattal lezárt ajtaját. Ott találták meg a hét egymásra pakolt, leforrasztott fémhordót a holttestekkel.

Azonnal értesítették a főjegyzőt, aki nyomozókat hívott Budapestről. Másnap rendőrök és újságírók lepték el a környéket.

A nők többségét a pénz miatt ölte meg,de megtalálták élettársának holttestét is. Mivel tőle két lánya is született, így kizárható az a népszerű elmélet, miszerint Kiss bosszúvágyból gyilkolt meg ártatlan nőket, amiért impotenciával küszködött.

Ugyan a ház melléképületében csupán hét holttestre bukkantak, egyes teóriák szerint 9, míg mások szerint 24 áldozata volt a cinkotai bádogosnak. Kiss Béla az I. világháborúban eltűnt, de később többen is látni vélték New Yorkban.

2. Amikor élmény a gyilkosság...

"Azt gondolom, nincs mindenkinek joga arra, hogy éljen"– ezt a százhalombattai rémként is emlegetett Balogh Lajos mondta, aki négy embert ölt meg különös kegyetlenséggel.

Első áldozata feleségének húga volt, akinek annyi bűne volt csupán, hogynem tetszett a viselkedéseBaloghnak. A férfi úgy gondolta, hogy a 16 éves lány tiszteletlen a szüleivel. A lány elmondta neki, hogy nem akar iskolába menni, a férfi pedig rávette, hogy utazzon másnap Százhalombattára, és töltsék együtt a napot. A lány így is tett, Balogh pedig elcsalta őt a közeli erdőbe, ahol fojtogatta és ököllel ütötte. Ezután mezítelenre vetkőztette, és egy homokbányához vitte. A lány hátára térdelve fojtogatta tovább, füvet etetett vele, és egy kihegyezett ollóval szurkálta meg. Folyamatosan ellenőrizte a kamasz pulzusát, hogy tisztában legyen vele, mikor is áll be a halál.

Néhány nap múlva eldicsekedett a tettével Tibor nevű öccsének, majd elhatározták, hogy bandát szerveznek és rabolni fognak. Harmadik tagként egy fiatal fiú is csatlakozott hozzájuk. Balogh, mint domináns bandavezér, elvárta, hogy mindkét fiú engedelmeskedjen neki, és beavatásképp egy-egy gyilkosságot hajtsanak végre. Öccsének egy 14 éves lányt választott áldozatul, ám Tibor kudarcot vallott, ezért

Balogh Lajos egy 15 centis konyhakéssel hasba szúrta a lányt.

Ezt még túlélte, de Balogh nem állt le: megerőszakolta, majd kövekkel addig ütötte, amíg a lány meg nem halt.

A százhalombattai rém időközben elhagyta feleségét és gyerekét, mondván: "nehogy egyszer ők váljanak áldozataimmá. Ha jön a kényszer, nincs menekülés!"

A két fiatal fiúval kitalálták, hogy 5 millió forintot fognak követelni felesége szüleitől. Ez lett volna a váltságdíj, amelyet – a már meggyilkolt – lányukért kértek. Anyósát hívta fel, és elváltoztatott hangon mondta el követeléseit. A szülők viszont ahelyett, hogy eleget tettek volna a követelésnek, hívták a rendőröket, akik Baloghot is beidézték tanúnak. Hangmintát vettek tőle, amely85%-ban egyezett a telefonálóéval.A kihallgatás miatt ideges lett, és egyre sürgetni kezdett két társával egy rablást. Pisztolyt szerzett, és az erdőben találkozott a két fiatal fiúval, de megbeszélésüket két kocogó lány zavarta meg.

Balogh leütötte egyiküket a pisztolyával, míg a másik lányt testvére és Krisztián teperték a földre. Mindkettőjüket közvetlen közelről fejbe lőtte, de a két lány túlélte a támadást. Megerőszakolta, megszurkálta őket, végül pedig

a még életben lévő lányokat addig ütötte és rúgta, amíg meg nem haltak.

Két nappal később megtalálták a holttesteket, és Baloghot is kihallgatták az ügyben. A férfit hazugságvizsgálatnak vetették alá. Ekkor bukott le, és tett beismerő vallomást.

Balogh Lajost 1995-ben ítélték el, 25 évet, öccse 13, Krisztián pedig 8 évet kapott. Balogh az eljárás során sem tanúsított megbánást, büszkélkedett a tetteivel.

Az orvosszakértői vélemény alapján Baloghmagas értelmi színvonallal rendelkező, teljesítményorientált személy,aki nemcsak maga, hanem a külvilág felé is magas elvárásokat állít. Nem felejti el sérelmeit, és kivárja az alkalmat, amikor revansot vehet értük. Domináns jellem, aki olyan áldozatokat választott magának, akiken könnyen uralkodhatott.

A férfi jelenleg a szegedi Csillag börtönben van, kiemelten veszélyes rabnak minősül. A zárkán belül dolgozik – papírhajtogatást és dobozolást végez. Kijelentette, hogy ha szabadul, folytatja a gyilkosságokat. Elvileg 2020-ban szabadulhatott volna, de a börtönben újabb bűncselekményeket követett el, amiért 5 évvel kitolták a feltételes szabadlábra helyezést, így legkorábban 2025-ban szabadulhat. 59 éves lesz akkor.

1. És akit még nem kaptak el...

Bár a legtöbb magyarországi sorozatgyilkost sikerült letartóztatni, akad olyan is, akinek sohasem bukkantak a nyomára. Az azonban valószínű, hogy mindegyikük, minden tetthelyen hagyott nyomokat.

A 4-es főúton három prostituáltat gyilkoltak meg.

Az ügynek azonban nincs konkrét gyanúsítottja. Az első eset 2007. augusztus végén, szeptember elején történt, Karcag közelében, amikor egy 34 éves, püspökladányi nőnek nyoma veszett. Eltűnését senki sem jelentette. Gyerekei – akik nevelőanyához kerültek – hiányolták, ezért értesítették a rendőröket. Ekkor már azonban hónapok teltek el az eltűnése óta.

Négy év múlva találták meg a holttestét.

Feltehetően ugyanez a gyilkos ölhetett meg öt másik prostituáltat, egyikük, egy 18 éves lány holtteste azóta sem került elő.

Az ügyben az FBI profilozói is segítettek, de hiába: a gyilkos egyelőre nem került elő.

Azt feltételezik, hogy egy átutazó, például teherautó-sofőr lehet, aki rendszeresen járt a 4-es főúton, vagy egy Karcag környékbeli kötődésű ember a sorozatgyilkos. Egy olyan férfira gyanakodnak, aki valószínűleg hétköznap dolgozott akkoriban, tehát 2010-ben volt munkahelye. Autóját rendszeresen használta, így biztos, hogy van jogosítványa, és 2010-ben volt egy bordó vagy piros színű autója – egy szemtanú ugyanis látta, hogy az egyik lány egy ilyen autóba ül be. Az is biztos, hogy otthonosan mozgott a prostituáltak között: valószínűleg járt náluk korábban is. Minden bizonnyal azért is próbálkozott náluk, mert korábban súlyos párkapcsolati problémái lehettek. A rendőrök úgy gondolják, hogyez az ember mélységesen megveti a nőket, és nagyon féltékeny típus.Valószínűleg kést hord magánál, és rajong a késekért. 2010-ben viszont valami nagy fordulat következhetett be az életében, vagy megsérült, vagy súlyos beteg lett, esetleg meghalt vagy elköltözött, ami miatt befejezte a gyilkolást. Ugyanakkor nem kizárt, hogy a leállás csak átmeneti, és hamarosan újra öl.

(Forrás: origo.hu)