Jump to content

Tíz hírhedt magyar sorozatgyilkos - 2.rész

2018. 03. 16. 09:03

Sorozatgyilkosok nem csak Amerikában vannak. Bizony kis hazánkban is se szeri se száma az őrülteknek, akik valamilyen befolyás által képesek több tucat embert megölni.

7. Gyilkosságok fillérekért

Korábbi sérelmekért és egyéb apróságokért gyilkolt egy gátlástalan asszony. Kegyetlenül félreállította az útjából azokat, akikről úgy vélte, hogy ártottak neki. Holhosné Papp Erzsébet két év alatt

négy embert ölt meg, nikotinoldattal.

Papp Erzsébet 1957 januárjában ment hozzá Rostár Istvánhoz. Perecesre költözött az ifjú pár. A nő hamar ráunt részeges férjére, ezért alig fél év házasság után eldöntötte, hogy megöli. Erzsébet jártas volt a dohánytermesztésben, így nagyon jól tudta, hogya növény leveléből előállított nikotin mérgező.Ez adta az ötletet a gyilkosság módszeréhez. Arról azonban, hogy a folyékony nikotin mennyisége elegendő lesz-e férje megöléséhez, előre meg akart győződni, ezért

egy 5 éves kislányon tesztelte, aki bele is halt.

Erzsébet büntetlenül megúszta a gyilkosságot, ezért eldöntötte, hogy megöli a barátnőjét, aki megsértette őt egy apró megjegyzéssel. Amikor a nő elé tolta a mérgezett pálinkát, felkiáltott: Béküljünk ki!"

A nő ivott a pálinkából, aztán 5-6 lépés után tántorogni kezdett, és meghalt.

Mivel a rendőrök ezúttal sem kapták el, úgy érezte, sérthetetlen, így aztán a kiindulóponthoz visszatérve,elérkezettnek látta az időt, hogy megölje a férjét.

A gyilkosságra 1958. augusztus 23-án került sor. Ez sem volt gyanús a rendőröknek, és ezt az ügyet is lezárták anélkül, hogy gyanúsítottként kihallgatták volna.

A nikotinos gyilkos elbízta magát annyira, hogy hibát vétsen.

Megismerkedett Holhos Jánossal, aki rövid időn belül feleségül vette az asszonyt. Ám egy gyilkossági kísérlet után a férfi megverte Erzsébetet, így az elköltözött tőle. Az esetet a férfi nem jelentette.

Az asszony egy újabb férfival költözött össze, amit a nő szülei nem néztek jó szemmel, a férfi ugyanis cigány volt. A szülők ultimátumot adtak Erzsébetnek: ha nem szakít a férfival, kizárják az örökségből, és mindent a nővérére hagynak. Erzsébet ezért elutazott Nyírbátorba, hogy meglátogassa a nővérét.

Őt is megkínálta a mérgezett itallal.

Ezután hatalmasat hibázott: a penészleki italboltba vitte a nikotinos üveget, hogy visszaváltsa. Az üvegen még érezhető volt a méreg.

A nő előbb mindent tagadott, végül azonban megtört, és az összes gyilkosságot beismerte. Nem érzett sem megbánást, sem lelkiismeret-furdalást. A bizonyítékok és a beismerő vallomás alapján halálra ítélték, 1961-ben akasztották fel.

6. A családirtó református lelkész és a lánya

Pándy András és lánya, Ágnes hat embert ölt meg Belgiumban. A férfi református lelkésznek adta ki magát, miközben

két feleségével és négy gyerekével is végzett három év alatt.

A holttesteket savba áztatta, majd egy vágóhídon tüntette el.

A férfi az '56-os forradalom idején Brüsszelbe költözött a feleségével. Ott egy nagyobb közösség lelkipásztora lett felszentelés és kinevezés nélkül. Később a hívőktől kölcsönöket csalt ki, de a belga és a külföldi vezetéstől is támogatásokat igényelt. A templomban a jó lelkipásztor szerepében tetszelgett, otthon azonban másképp viselkedett. 1967-ben elvált a feleségétől, az asszony pedig két fiával elköltözött. Lányuk, Ágnes azonban az apjával maradt.

Pándy és lánya 32 évig élt hitvesi kapcsolatban.

A férfi eközben társkereső hirdetéseket adott fel, amelyekben református lelkésznek adta ki magát. Akadt is mindig olyan elvált vagy elhagyott nő, aki felkereste őt. Ekkor ismerkedett meg a második feleségével, aki mellett nemi életet folytatott Ágnessel, derendszeresen megerőszakolta felesége első házasságából származó, kisebbik lányát is.Ágnes betegesen féltékeny volt minden nőre, aki apja közelében megfordult. A lány végül egy kalapáccsal meggyilkolta Pándy feleségét.

Amikor apja észrevette, mit tett, elvette tőle a kalapácsot, és megölte vele felesége lányát.

A holttesteket a pincébe vitték, feldarabolták, majd savba áztatták.

A maradványokat a közeli vágóhídon tüntették el. Ezután Pándy összetűzésbe keveredett az első feleségével, ezért megkereste annak fiait, és egyiküket arra kényszerítette, hogy lője fejbe a másikat. Anyjukat Ágnes lőtte le. Ezután apa és lánya boldog párként élt tovább. Ágnes végül 1992-ben feljelentette az apját, hat családtagjuk eltűnése miatt. A nő részletes beismerő vallomást tett. A nyomozók őrizetbe vették apát és lányát, és végülPándy egyik házában fogakat és csontmaradványokat találtak– feltehetőleg a társkereső hirdetésre jelentkezett nők maradványai lehettek.

A bíróság életfogytig tartó börtönre ítélte. A tárgyaláson rezzenéstelen arccal hallgatta végig az ítéletet. Ágnes 21 évet kapott, és 2010-ben feltételesen szabadon engedték. Ezután egy apácazárdába vonult. Pándy András 2013. december 23-án a zárkájában halt meg.

5. A martfűi rém

Egy film jelenete ösztönözte gyilkosságra a martfűi rémet, aki áldozatait a helyi cipőgyár dolgozói közül választotta ki. Éveken át tartotta rettegésben a várost és annak környékét. A rendőrök teljesen tehetetlenek voltak az ügyben, egyszerűen nem bukkantak a gyilkos nyomára, egészen addig, míg két áldozat túl nem élte a támadást.

Kovács Péter átlagos életet élt. Teherautó-vezető volt, Martfű környékén élt. Életében a fordulópontot egy nyári éjszaka jelentette 1957-ben, amikor a moziban egy argentin filmet nézett meg. Az egyik jelenetben egy férfi erőszakoskodott egy nővel: azonnal ellenállhatatlan vágyat érzett, hogy ő is megtegye ugyanezt. A moziból kilépve a Martfűi Cipőgyár felé vette az irányt, és egy egyedül sétáló lányra támadt.

Fejbe verte, megerőszakolta és megfojtotta.

A lány holttestét másnap találták meg a közelben dolgozó munkások. A rendőrök megállapították, hogy a cipőgyárban dolgozó nő és egy bizonyos Kirják János között szerelmi szál alakult ki, de a lány kikosarazta a férfit. Máig tisztázatlan körülmények között ugyan, deKirják magára vállalta a cipőgyárban dolgozó lány megölését.

Kovács Péter közben megnősült, és családot alapított. Közel fél év elteltével a martfűi rém ismét gyilkolt: egy magányos fiatal nőt akart kalapáccsal fejbe verni, megölni azonban nem tudta, mert a kiszemelt áldozatának sikerült elhajolnia az ütés elől, és el is tudott szökni.

A támadás után kétszer is oszlásnak indult, női holttestet találtak a Tiszában. Ekkor már felmerült a sorozatgyilkosság gyanúja, ugyanis

több hasonló motívumot fedeztek fel a gyilkosságok között.

Csaknem 10 évvel első gyilkossága után, a Körös partján megerőszakolta és megölte utolsó áldozatát. A holttest körmei alatt a rendőrök apró üvegdarabkát találtak. Ez játszotta a kulcsszerepet a nyomozásban. Újra képbe került Kovács, akinek azonban felesége biztosított alibit a gyilkosság napjára. Nem úgy a férfi sógora, aki azt mesélte a rendőröknek, hogya holttest megtalálása előtti napon betértek egy borozóba, ahol a későbbi áldozattal együtt iszogattak.A sógor azt is kijelentette, hogy a nőt Kovács hazavitte. A nyomozók átvizsgálták Kovács teherautóját és a ruháját, és találtak is szilánkokat. 1967. augusztus 11-én a rendőrök őrizetbe vették. A férfi először mindent tagadott, de aztán fokozatosan megtört, és beismerte, hogy ő végzett a Körös-parton megtalált nővel. A négy gyilkosságot és két sikertelen támadást beismerő Kovács Pétert a bíróság halálra ítélte. A férfit 1968. december 1-jén akasztották fel a szegedi Csillag börtönben.

Az ártatlanul bebörtönzött Kirják János 11 évet töltött a rácsok mögött.

Szabadulása után hazaköltözött Tiszaföldvárra és a martfűi cipőgyárban dolgozott, egészen nyugdíjazásáig.

(Forrás: origo.hu)