Jump to content

A 10 valaha élt leggazdagabb ember

2018. 03. 01. 12:09

Bill Gates épphogy felfért Rockefeller és Dzsingisz kán mellé a listára.

A Time összeállítása a valaha élt leggazdagabb emberekről több órányi interjú után jött létre, amiket történészekkel és közgazdászokkal készítettek. Bár a leggazdagabbak összeállítása nem volt könnyű, mivel az egyes emberek vagyona mást ért más korokban, ez a lista mégis igyekszik rangsort állítani köztük.

Alább ennek eredményét láthatjátok, a világon valaha élt legbefolyásosabb, leggazdagabb emberekről.

10. Dzsingisz kán 

Dzsingisz kán kétségkívül az egyik legnagyobb katonai vezető volt, a történelem legnagyobb birodalmát vezette. Ennek ellenére a tudósok azt állítják, hogy a vezér soha nem halmozta fel a vagyonát. Épp ellenkezőleg: óriási befolyását pont úgy próbálta fenntartani, hogy nagyon bőkezű volt és bőszen osztotta a vagyonát.

"Sikerének egyik legnagyobb alapja az volt, hogy a zsákmányokat mindig megosztotta a katonáival vagy más parancsnokokkal" - mondja Morris Rossabi történelem professzor. Jack Weatherford Dzsingisz kán életéről szóló könyvében leírja, hogy azokban az időkben miután elfoglaltak egy területet, a megszerzett értékeket nem tarthatták meg, mert az hivatalnokokhoz ment, akik később rendelkeztek vele, és bár Dzsingisz kán, mégis sokat kapott ezekből, mégsem lett ettől annyira gazdag. "Nem építettet magának palotát, se templomot, sőt még házat sem" - mondja Weatherford.

"Halálakor is ugyanolyan bánásmódot kapott, mint más átlagos ember."

9. Bill Gates 

Ő a leggazdagabb élő ember, így vagyonát is könnyebb meghatározni. Mint minden évben, a Forbes most is megbecsülte Gates vagyonát, és azt találták, hogy a Microsoft alapító nettó vagyona 78.9 milliárd dollár. Ez 8 milliárddal több, mint a ZARA alapítójának, Amancio Ortega-nak vagyona, aki a második leggazdagabb ember a földön.

8. Alan Rufus 

Hódító Vilmos unokaöccse, Rufus még a norman hódítás során csatlakozott nagybátyjához. Mikor meghalt, vagyonát 11 ezer angol fontra becsülte Philip Beresford és Bill Rubinstein, akik leggazdagabb a gazdagok között című könyvet szerezték. Ez napjainkban nagyjából 194 milliárd dollárnak felelne meg.

7. John D. Rockefeller

Rockefeller még 1863-ban kezdett el befektetni az olajiparba, és 1880-ra Amerika olajtermelésének 90%-a az ő cégének kezében volt. A New York Times gyászjelentése szerint Rockefeller vagyona halálakor 1.5 milliárd volt, az adóbevallásai alapján. Ez napjainkban 341 milliárd dollár körül lenne.

6. Andrew Carnegie

Lehet, hogy Rockefeller volt a híresebb, de Carnegie volt Amerika eddigi leggazdagabb embere. A skót bevándorló eladta U.S. Steel cégét J.P. Morgannek 480 millió dollárért 1901-ben. Ez az összeg ma is a leggazdagabbak közé emelné, hiszen ezzel együtt számolva vagyonát, az nagyjából 372 milliárd dollárnak felelne meg.

5. Joszif Sztálin

A diktátornak abszolút hatalma volt, és emellett a gazdasági szektorban is kiemelkedő alaknak számított. Szinte lehetetlen elválasztani Sztálin vagyonát a Szovjetunió vagyonától, hiszen teljes irányítás alatt tartotta, ezért a közgazdászok minden idők egyik leggazdagabb emberének tartják. 1950-ben, a diktátor halála előtt 3 évvel, a Szovjetunió a globális gazdasági teljesítmény nagyjából 9,6%-át adta ki, ez pedig ma nagyjából 7.5 billiót érne.

4. Nagy Akbar

India ezekben az időkben jóval gazdagabb volt, mint bármelyik más ország, vagy birodalom, Nagy Akbar pedig rendelkezett országa egész vagyonával.

3. Shenzong császár

 

A kínai Song dinasztia volt minden idők egyik leghatalmasabb és legerősebb birodalmának irányítója. A birodalom gazdagsága mind a technológiai újításaiknak, mind az adó szedésnek volt köszönhető, amivel jóval megelőzték az európai kormányokat. A kormány eléggé decentralizált volt, így a császárnak hatalmas befolyása volt a gazdaság felett.

2. Augustus császár

 

Augusztus császárnál ugyanaz mondható el, mint sok más uralkodónál, az ő általa irányított birodalom is hatalmas részét képezte a globális GDP-nek, így az általa felügyelt vagyon óriási volt. Emellett Augusztusé volt egész Egyiptom is. Ezt azért nehéz überelni.

1. I. Musa Mansa

 

Az 1280 körül született Mūsā császár 1307-ben került a nyugat-afrikai Mali trónjára. Uralkodása 17. évében, 1324-ben elzarándokolt Mekkába, és ez tette őt később legendássá. Musa nyugat-afrikai királysága volt akkoriban a legnagyobb aranytermelő ország a világon, akkoriban pedig az aranyra különösen nagy volt az igény.

(Forrás: tizeslista.hu)