Jump to content

7 tipp, ha állandóan fáradt, mégis formába jönne

2018. 02. 27. 16:38

A tél sokat kivesz az emberből, kimerülnek ilyenkor a készleteink, de az állandó fáradtság ellenére sem kell lemondania arról, hogy a nyárra kicsit összekapja magát. A Women's Health szakértők segítségével hozhatja magát formába az, akit meggyötörtek a hideg és sötét hónapok, vagy aki éppen más miatt nem tudja rendesen kipihenni magát.

1. Hagyja a HIIT-et másra!

Ugyan a magas intenzitású intervallum edzés iszonyatosan hatásos, de ha nincs éppen túl jó formában, akkor visszaüthet, hatására ugyanis megnő a kortizol nevű stresszhormon szintje a szervezetben, ami gátolja majd a fogyásban, és egyébként sincs szüksége arra, hogy frusztrálja az, hogy nem tud teljes erőbedobással edzeni. Próbálkozzon inkább kevésbé megerőltető súlyzós vagy saját testsúlyos erősítő gyakorlatokkal, ezek között is vannak olyanok, amik segítenek a kalóriaégetésben és az anyagcsere felgyorsításában - állítja Albert Matheny, a SoHo Strength Lab egyik alapítója. 

2. Igyon kávét!

Mielőtt nagyon belelkesülne, nem, ez nem jelenti azt, hogy literszámra kell magába döntenie a kávét, hiszen lehet, hogy emiatt még kevesebbet tud aludni, és akkor ott van, ahol a part szakad. A megfelelő mennyiség a megfelelő időben viszont javíthatja a sportteljesítményt. Karen Ansel, a Healing Superfoods for Anti-Aging: Stay Younger, Live Longer szerzője szerint érdemes kísérletezni az időzítéssel és a mennyiséggel, hiszen nem vagyunk egyformák. Próbálja ki például azt, hogy fél órával az edzés előtt elkezdi szürcsölgetni a kávéját, és öt preccel előtte issza meg az utolsó kortyot. És még valami, ha fogyni akar, akkor csak óvatossan a cukorral és a tejjel!

3. Eddzen csak 10 percet!

Bár egyes szakértők szerint nincs semmi baj azzal, ha valaki néha kihagy egy edzést, Alexandra Casper dietetikus szerint azért naponta 10 percet mindenképpen szánjunk testmozgásra, és már akkor is jók vagyunk, ha alacsony vagy közepes intenzitású mozgást végzünk. Egy kis gyaloglás, kocogás vagy jóga is segíthet abban, hogy lelkileg és fizikálisan is jobban érezzük magunkat. Saját tipp: ugyan mi nem kaptunk rá a reggeli edzésre, de az ébredés utáni lightos otthoni tornát mindenképpen ajánljuk.  

4. Töltse fel a mélyhűtőt egészséges alapanyagokkal!

Az éttermek, pékségek, büfék és menzák kínálata nagyon csábító lehet, de nem biztos, hogy jól járunk, ha innen választunk magunknak tízórait, ebédet vagy uzsonnát. Sokkal könnyebben megy majd a fogyás, ha magunkra főzünk, de fáradtan kinek van kedve a konyhában tüsténkedni egy átdolgozott nap után. A cél érdekében sajnos muszáj beáldozni valamennyit a szabadidőnkből, de könnyítésként próbálkozhat olyan alapanyagokkal, amikkel kevesebbet kell bajlódni, ilyenek például a mirelit zöldségek, vagy az olyan köretek mint a bulgur vagy a köles.

5. Vegyen fehérjében és rostokban gazdag rágcsákat!

Kutatások szerint fáradtan hajlamosak vagyunk többet enni a kelleténél, ám ha az üres kalóriák helyett olyan ételeket választ, amik könnyen eltelítenek, akkor talán sikerül kiküszöbölni a túlevést. Szóval ha úgy érzi, nem bírja ki a következő étkezésig, akkor rágcsáljon olajos magvakat, de próbálkozhat főtt tojással is, vagy mondjuk hummusszal és zöldségekkel. Ha pedig valami édesre fáj a foga, akkor egyen gyümölcsöt, ezzel le is tud egyet a napi öt adagból, amit a szakértők ajánlanak.

6. Egyen 2-4 óránként!

"Ha nem eszik elég sűrűn, akkor könnyebben megéhezik a következő étkezésig, és emiatt lehet, hogy többet eszik a kelleténél. Persze ha folyamatosan majszol valamit, akkor pedig nehéz lesz követni, hogy mennyi kalóriát vitt be a szervezetébe" - figyelmeztet a szakértő. És ez persze nem jelenti azt, hogy minden alkalommal jól meg kell pakolni a tányért, egy alma elfogyasztása is étkezésnek számít. 

7.  Igyon többet!

Ha nem fogyasztunk elég folyadékot, annak elég sok káros következménye lehet, például sokkal fáradékonyabbak leszünk, jobban kívánjuk majd a cukros ételeket, megnő az esélye annak, hogy begörcsölnek az izmaink, és ha rá is szánjuk magunkat az edzésre, az nem lesz valami hatékony. Két százalékos dehidratáltság akár tíz százalékkal is csökkentheti a sportteljesítményt, és minél nagyobb mértékű a kiszáradás, annál inkább romlanak az eredményeink - írtuk egy korábbi cikkünkben. Az ajánlások alapján egyébként aktív életmódot folytató nőknek naponta 2,7 liter vizet kellene fogyasztaniuk, Leah Kaufman dietetikus, a New York Egyetem Súlykezelő Programjának szakértője pedig azt nyilatkozta a Women's Health magazinnak, hogy ennek egyötödét az edzőterembe érkezés előtt, míg a mozgás során 30 percenként érdemes meginni ennek a mennyiségnek egytizedét.

(Forrás: womenshealthmag.com)