Jump to content

10 dolog, amit soha ne csinálj, ha Budapesten jársz

2018. 02. 23. 11:05

Legalábbis egy olasz pár szerint. Olyan listát írtak, hogy a fal adja a másikat. Kérdés, hogy honnan vették ezeket az információkat?

Újra terjedni kezdett a közösségi oldalakon egy 2012-es cikk, amiben olasz bloggerek adnak tanácsot honfitársaiknak arról, hogy mit ne tegyenek Budapesten. Azt is megmagyarázzák, hogy miért ne csinálják.

Az egyik legmeglepőbb tanácsa az volt, hogy Aquincumba felesleges kimenni - ezzel aztán többen is vitatkoztak hozzászólásban a bejegyzés alatt. Egy ponton egyébként úgy tűnik, mintha a szerzők soha nem jártak volna Budapesten, csak másod- és harmadkézből származó információkra támaszkodnának. Majd meglátjátok, miért. A lista a Zingarate.com-on jelent meg.

1. Ne csibészkedjetek a magyar nőkkel!

A bloggerek azt írják, hogy ami működött a '90-es években, az ma már nem. A fiatal magyar nők ugyanis már tökéletesen beszélnek angolul, egyetemre járnak, szeretik a munkájukat, karriert építenek és hihetetlenül magabiztosak. A javaslat szerint magyar nőket az intelligenciával és a személyes vonzerővel lehet meghódítani.

2. El ne higgyétek, hogy egyedül a Váci utca jelenti a Belvárost

A bloggerek azt írják, hogy ez egy üzletekkel teli, gyönyörű utca Budapest központjában, ám szerintük a turisták által meglehetősen túlértékelt városrész. Szerintük a Bazilika környéke, az Opera környéke és a Nagymező utca inkább nevezhető Budapest igazi belvárosának, és úgy gondolják, ha valaki éjszaka kissé távolabb merészkedik a központtól, akkor legfeljebb sétálgató idős német párokat talál.

3. Ne induljatok későn vacsorázni!

A többi olasznak azt javasolják, hogy mivel fél tíz körül már a zárásra készülnek a budapesti éttermek, induljanak időben vacsorázni. Bár azt is hozzáteszik, hogy az utóbbi években (mármint 2012 előtt) nőtt azoknak az éttermeknek a száma, amelyek hosszabban is nyitva tartanak.

4. Ne feledkezzetek meg a borravalóról!

Az olasz turistákat arra figyelmeztetik, hogy étteremben, taxizáskor 10-15 százalék a borravaló, és ha nem akarnak egy csomó aprópénzt kapni a visszajárónál, jelezzék előre a felszolgálóknak, hogy lesz borravaló.

5. Ne higgyétek, hogy az utcán sétáló hölgyek mindegyike csak egy szál cigarettát szeretne

Ehhez magyarázatot is fűz, hátha valaki nem értené: az escort szolgáltatásokra gondoltak. Arra intik honfitársaikat, hogy aki egy ilyen "hölggyel" elmegy, az könnyen egy padon fekve ébredhet, kifosztva, monoklival a szeme alatt.

6. El ne menjetek Budapestről, amíg legalább egy romkocsmában ne jártatok

Azt írják, nagyon divatos dolog, hogy fiatal kreatívok varázsolnak egyedivé egész bérházakat. A romkocsmákban persze élőzenét lehet hallgatni, táncolni, beszélgetni, iszogatni.

7. Ne felejtsetek el fürdőruhát és papucsot tenni a bőröndbe!

Aki Budapestre utazik, annak feltétlenül el kell mennie egy fürdőbe is, amelyek télen is nyitva tartanak. Szerintük megfizethetetlen élmény kint, a meleg vizes medencében fürdeni, amikor amúgy mínusz tíz fok van. A szerzők a Széchenyit ajánlják.

8. Budapesten ne igyatok olasz bort!

Azért ne, mert véleményük szerint Magyarországon kitűnő és olcsó borokat kapnak. "Kekfrancos, Cabernet Souvignon, Kadarka, Merlot, Bikaver" sorolják a borokat. (Betű híven írtuk le!)

9. Ha Budapesten élő olasszal találkoztok, meg ne kérdezzétek tőle, hogy hol lehet igazi magyar gulyást enni!

Szerintük ugyanis igazi magyar gulyás nem létezik, és ezt keresni olyan, mint Rómában a valódi római gnocchi után kajtatni, illetve az olaszok fejében inkább pörköltszerűség él. A gulyásról azt írják a blogbejegyzés szerzői, hogy ez egy előétel, amelyet a főétel előtt fogyasztanak, egyfajta húsleves zöldséggel, paprikával, amit persze érdemes megkóstolni, csak aztán ne legyen csalódás a végén. Illetve azt is leírják, hogy szerintük egyes belvárosi éttermek elkezdtek a turisták várakozásainak megfelelő "magyaros gulyást" készíteni.

(Forrás: Zingarate.com)