Jump to content

10 undorító étel és ital, amelyet mégis fogyasztunk - 2.rész

2018. 02. 18. 10:11

Előző részünkben már bemutattunk öt olyan ételt, mely megüti az undorító kategóriát mégis szeretjük. Most pedig jöjjön a folytatás.

5. Sellak

A sellak egy olyan összetevő, amit leginkább mázként használnak. Bár a neve valószínűleg ismeretlen számunkra, mégis mindannyian találkozunk vele a bevonatos cukorkák, csokoládék vagy akár a viaszos gyümölcsök kapcsán is. A legtöbb természetes gyantaféleségtől eltérően nem növényi, hanem állati eredetű: a délkelet-ázsiai a Laccifer lacca nevű, fákon tenyésző növényélősködő rovar, a lakktetű váladékából készül.

Adalékként nemcsak az élelmiszeriparban, de a gyógyszeriparban is használják, illetve felületkezelő anyagként a faiparban, kézműiparban és az építőiparban.

4. Kis bébikolbászok és pepperoni

A bakteriális erjesztés nagy szerepet játszik a kolbászkák előállításában. Az a kis csípős íz a pepperonidon is egy baktériumnak köszönhető. Az alkalmazott baktériumok pedig nem máshonnan vannak, mint csecsemők ürülékéből.

A kutatók azt állítják, hogy a kisbabák székletéből készült kolbász növeli a jótékony bélbaktériumok számát, ráadásul az íze is jó. A babák széklete nagy mennyiségű probiotikumot tartalmaz, ami jót tesz a bélrendszer egészségének, ezért az ebből készült kolbász is felkerülhet az egészséges élelmiszerek listájára.

3. Kuchikami No Sake

Ezt a rizsalapú alkoholt sokszor csak rizsbornak hívják, mégis több köze van a sörhöz. Bár ma már egészen máshogy készítik, régen fontos hozzávaló volt az emberi nyál. A készítés azzal kezdődött, hogy megrágták a rizst vagy a gesztenyét, a makkot. Hasonló folyamatokon ment végig, mint a Chicha, ráadásul néha még ma is így készítik.

2. Ámbra

Bálnabélből és belsőségből készülő fixáló, amit legtöbbször parfümökben használnak, emellett pedig ételek és üdítőitalok ízesítésére is, mint például a fagyi vagy a koktélok.

Az ámbra a bálna torkában vagy gyomrában tárolt hígtrágya-szerű dolog. 

Nagyon nehéz beszerezni, így egy gramm nagyjából 8 ezer forintba kerül. Az egyik leggyakoribb tévhit ezzel kapcsolatban, hogy az ámbra a cet hányadéka, de megnyugodhatunk: sokkal valószínűbb, hogy az ürülékéből nyerik, mint a hányásából.

1. Yan Wo

Sokszor csak az északiak kaviárjának becézik. Ennek a legfőbb összetevője a madárfészek. Egy fecskeszerű madár készíti a saját nyála felhasználásával, és kifejezetten arra készül, hogy a kicsiket nevelgessék benne, amiből majd ők kirepülnek. A fehérjében gazdag fészket használják levesekbe, tonikba, és még desszertekbe is.

Ma már egy egész iparág épül rá, és kész farmok vannak arra, hogy a fecskék csinálhassák a fészkeket. Az ezt felölelő üzletág becsült értéke pedig nagyjából 5 milliárd dollárra rúg. Igen szép összeg egy olyan hozzávalóért, amely a főzés előtti beáztatás után már pontosan úgy néz ki, mint a takony.

(Forrás: tizeslista.hu)