Jump to content

10 dolog, amit nem tudtál a fogamzásgátlásról

2018. 01. 10. 09:04

Nem vagy épp stabil párkapcsolatban? Vagy egyelőre nem terveztek gyermeket, hanem csak egymás társaságát élveznétek? Csak úgy lesz igazán felhőtlen a szex, ha megfelelően gondoskodtok a védekezésről is.

1. Hangsúlyoznánk, gondoskodTOK, ugyanis a védekezés nem csak és kizárólag a nő dolga. A “Majd figyelek!” mondat hatékonyságát azonban elég jól bizonyítja a statisztika: megszakított közösülésnél átlagosan 27%-os a teherbeesés esélye.

2. Sok pasi azért ellenkezik az óvszer hallatán, mert az szerintük megfosztja őket a természetes érzettől. Egyrészt ha nem egy stabil párkapcsolatban vagy, akkor ez a hozzáállás eleve botorság, mert ez az egyetlen létező fogamzásgátlási módszer, ami véd a nemibetegségek ellen. Másrészt a mai óvszerek – a technológia minden profizmusát bevetve – elképesztően vékonyak (különösen az 1870-es 2 mm vastagsághoz képest), átlagosan csak 0,03 mm vastagok.

3. Tudtad, hogy létezik női óvszer is? Ez is véd a nemi úton terjedő betegségekkel szemben. Nagyobb méretű, és vastagabb anyagból készült, a helyes használata pedig gyakorlatot igényel! Szóval elsőre ne a leghevesebb, beborozott estén próbáljátok ki.

4. Jó hatásfokú a pesszárium is – főleg spermicidekkel együtt használva -, de a spontaneitást erősen csökkenti, hogy legalább 20 perccel az aktus előtt kell felhelyezni, és csak az aktus után 6 órával lehet kivenni. Ha már órák: tudtad, hogy a spermiumok szobahőmérsékleten akár 24 órán keresztül még életképesek maradnak?

5. Szintén méhen belüli megoldást kínál a spirál. Relatíve egyszerű működési elve van, így már az ókori Egyiptomban is használták csirkecsontból készült elődjét. Ha felhelyezték, akár 5-7 éven át viselhető, és semmi egyéb dolgod nincs vele. A felhelyezés viszont mindig nőgyógyász feladata!

6. Ha hormonális védekezési megoldást választasz, akkor előtte alaposan konzultálj a nőgyógyászoddal! Például olyan apróságnak tűnő dolgokat is érdemes tisztázni, mint hogy feledékenynek tartod-e magad, vagy hogy milyen az időbeosztásod. De fontos, hogy olyanokat is átbeszélj a rendelőben mint hogy hajlamos vagy-e vérrögképződésre, vagy a családban előfordult-e már trombózis, esetleg van-e bármiféle gyomor-bélrendszer betegséged, mint például laktózérzékenység.

7. Az első fogamzásgátló tabletták az 1960-as években jelentek meg, és a kémcsövek közt kutató orvosoknak, a tudomány fejlődésének hála az új generációs tabletták már jóval kevesebb hormont tartalmaznak, mint elődeik. Ráadásul, bár ez kevéssé közismert, pár jótékony hatással is bírnak: szabályosabb és fájdalommentesebb lesz a havi vérzés, és használói között kisebb számban fordul elő például petefészekrák is.

8. Ha kis dózisban adagolnád a hormont, akkor a diszkréten elhelyezhető tapasz az egyik megoldás. Ezt 3-szor 7 napig szükséges viselni (egy tapaszt egy hétig), majd egy hétig szünetet kell tartani, de a tapaszok hatása ez idő alatt is kitart. Ezzel az újszerű beviteli móddal a hatóanyag a bőrön keresztül szívódik fel, ezáltal megkerüli a gyomrot és a májat, így kisebb hormonmennyiség is elegendő a védelemhez. Persze megfelelő orvosi konzultáció ezelőtt is szükséges. Random fun fact: laktózérzékenyek számára is jó megoldást nyújt.

9. A hüvelygyűrű, ami szintén egy hormonális megoldás, nem igényel napi szintű odafigyelést. 21 napig lehet fent, ezalatt kis mértékben adagolja a folyamatosan felszívódó hormont. Azoknak lehet jó ez a módszer, akik laktózérzékenyek, és nem riadnak meg attól, hogy mélyre nyúljanak.

10. Aki azt várta, hogy eláruljuk: van már egy csettintéssel megoldható fogamzásgátlás, az most csalódni fog. Viszont napjainkban szerencsére egyre nagyobb a választék, attól függően, hogy mik a testi adottságaid, az életritmusod és a hosszú távú terveid. Ami egy párkapcsolatban viszont ugyanilyen fontos: megbeszélni a pároddal, és olyan döntést hozni, hogy ne kényszerülj ezen a téren olyan kompromisszumra, amiben nem érzed jól magad.

(Forrás: ragaszkodhozza.hu)