Jump to content

10 undorító étel és ital, amelyet mégis fogyasztunk - 1.rész

2018. 01. 09. 10:08

Nem egy közülük aranyárban kapható! Az áldásos összetevők nem mást takarnak, mint ürüléket és köpeteket.

Sokszor nagy erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy meggyőződjünk róla: az étel, amit eszünk, a lehető legtisztább. Egész szervezetek épülnek arra, hogy ellenőrizzék az ételeket, görcsösen tisztogatjuk a konyhánkat, nézzük a termékeken a lejárati időt, és így tovább. Aztán egyszer csak szembeszállunk a természetünkkel, és olyan ételeket készítünk, amikre simán rá lehet mondani, hogy undorító.

10. Kopi Luwak

Az emberek nagyon nagy többsége iszik kávét naponta, és ma már igazán széles a választék, a legegzotikusabb helyekről szerzik be az alapanyagot. Mégis van egy hely, ahol olyan kávét találunk, ami még a legnagyobb kávérajongókat is elgondolkodtatja egy percre. Ez a hely pedig egy macskaféle feneke.

A Kopi Luwak a világ egyik legdrágább kávéja, főleg azért, mert a kávébabok először egy cibetmacska emésztőrendszerén mennek keresztül, és csak utána jutnak el hozzánk. 

A Délkelet - Ázsiában őshonos macska majdnem annyira szereti a kávét, mint mi, emberek. Miután végigmegy rajta a kávébab, már kevésbé savas, alacsonyabb fehérje-és koffeintartalommal bír. Ez eredményezi a simább, aromásabb, kevésbé keserű kávét, amit az egész világon igencsak magas áron adnak.

9. Panda Dung Green Tea

A pandák híresek arról, hogy rengeteg bambuszt esznek, de egy híres teaszakértő szerint csak a 30%-át emésztik meg a bambuszban található tápanyagoknak. Az ürülékükben ezért megmarad rengeteg ásványi anyag és vitamin, így tökéletes műtrágya lesz belőle. An Yashi teaszakértő állítja: ez a trágya tökéletes ahhoz, hogy egyedülálló zöld teát kapjunk. Az ő teájának, amihez felhasználja a trágyát, különleges hatása van. "Csakúgy, mint a zöld tea, a bambusz is segíthet a rák megelőzésében, ha pedig ezt a trágyát használják a zöld teához, akkor felerősíti ezt a hatást" - mondja.

8. Un, Kono Kuro

Ez egyfelől egy sörmárka neve, másfelől egy japán szójáték, amit az ürülékre használnak. Ez a sör percekkel azután el szokott fogyni, ahogy elérhetővé válik. Szokatlan hozzávalóval készül, ami nem más, mint a kávé. De nem akármilyen kávé, hanem... kitaláltad? Igen, ürülékből készülő fajta. Méghozzá elefántürülékből. Ugyanúgy, mint a Kopi Luwaknál, itt is az állatok emésztőrendszerén keresztül vezet az út a finom nedűhöz. Ellentétben a macskával, az Un, Kono Kuro esetében a babok nagy része megemésztődik: 33 kilóból csak 1 használható kiló jön ki a másik oldalon.

A keserű és édes íz kombinációja frissen tart, és sokáig érezhető, még órákkal később is. 35 gramm több, mint 30 ezer forintba kerül. (Ebből már akár saját sört is előlehetne állítani.)

7. Hagyományos Chicha

A Chicha egy kukoricasör, amit az Andokban isznak. Az ital több ezer éves múltra tekint vissza, nagy szerepet játszott már az inkák és az aztékok életében is, akik úgy gondolták: a sör megosztása másokkal a barátság jele.

Bár valószínűleg te is élveznéd az ízét, azért jobb, ha tudod, ezt egy kicsit másként főzik, mint a már jól megszokott modern söröket.

Az erjesztés során a kukoricát először beveszik a szájukba, és teljesen átnedvesítik a nyelvükkel. Az asszonyok körülülnek egy jókora alumíniumfazekat, majd a jól megcsócsált kukoricát beleköpködik. 

A pép a nyál enzimjének hatására forrásnak indul, és egy héten belül ihatóvá lesz.

Ez a lépés persze még a sör főzése előtt történik, a végső termék steril.

6. Méz

Egy méhnek két gyomra van. Az egyiket csak a nektár tárolására használja. Ha megtelik, akkor a gyomra annyit is nyomhat, mint maga a gazdája.

Mikor a méhek több száz virág meglátogatása után visszaérkeznek a kaptárba, fogják magukat, és felöklendezik a nektárt a dolgozó méhek szájába. 

A nektár átvétele után a méh a szájában lévő mirigyváladékkal hígítja, majd a sejtekbe önti a nektárt, ami a távozó folyadék hatására besűrűsödik. Ebből lesz az a finom és egészséges méz, amit oly sokféleképpen fogyasztunk.

(Forrás: tizeslista.hu)