Jump to content

10 dolog, amit a takarékos emberek nem tesznek

2017. 12. 23. 08:41

Spórolni szeretnél? Adunk pár remek tippet, melyet ugyan nem ész nélkül kell megfogadni, de érdemes.

Ne vásárolj automatákból

Előbb-utóbb rá kell jönni, hogy az automatákban árult ételek nem csak egészségtelenek, hanem rendesen felül is vannak árazva. Kezdd el ma a menütervezést, vigyél uzsidobozt, így mindig lesz nálad valami harapnivaló, ha elhúzódik egy meeting, vagy közbejön egy plusz program. Nem csak spórolni fogsz - súlyos ezreket, de egészségesebb is leszel.

Állj át a papírmentes életmódra

Ha nem is váltasz ki mindent újrahasznosíthatóval, de amiben csak lehet, illetve ami belefér neked, válts. Mióta a gyerkőc megszületett, talán ha 5 csomag pelenkát vettünk, mert a mosható pelenkát választottuk, illetve egyre kevesebb papírtörlő, papírzsepi illetve szalvéta is fogy itthon, hiszen ezekből már sokszor moshatót használunk. Ha a gyerkőcnek nyomtatsz színezőt, ez simán mehet egy már használt papír hátoldalára. Rengeteg a lehetőség a spórolásra.

Valóban szükséged van vezetékes tévére és telefonra?

Általában csomagban olcsóbbak a telefon és tévé szolgáltatások, de érdemes átgondolni, hogy valóban szükséged van-e vezetékes tévére és telefonra. Hiába van 100 csatornád, ha inkább a neten nézel sorozatokat. Ebben az esetben érdemes lehet inkább egy nagyobb szélessávra költeni.

Nézz utána, lehet, hogy a kisebb boltok olcsóbbak

Már egyáltalán nem biztos, hogy a hiperek jobbak és olcsóbbak. Érdemes átnézni az akciós újságokat, illetve az általános kínálatot is több boltban, lehet, hogy jobb termékeket találsz olcsóbban egy kis diszkontban, mint egy hiperben. Ezzel együtt az is igaz, hogy ha mindent egy hiperben veszel meg nagybevásárláskor, akkor az egyenleg több lesz a végén, mint ha 2-3 kisebb boltba mész el.

Az akciós nem feltétlenül olcsóbb

A boltok általában a jól menő termékeket akciózzák le, ezzel odavonzanak, és ha már ott vagy, minden alkalmat megragadnak, hogy újabb vásárlásra ösztönözzenek. Ha felismered a marketing-trükköket, és kivéded őket, rengeteget spórolhatsz.

Kuponozz

Tulajdonképpen a kupon is egy vásárlás-ösztönző taktika. Sokkal szívesebben veszel meg valamit, ami akár 25%-kal olcsóbb, mint általában. Ha takarékoskodsz, akkor viszont azt fogod megvenni, amire szükséged van, akár van rá kupon, akár nincs. Viszont ha épp elérhető kupon arra, amit amúgy is meg kell venned, akkor használd ki. 

Ne hagyd megromolni, amit megvettél

Mindenkivel előfordul, hogy valami addig bújkál a szekrény mélyén, amíg meg nem romlik. Sok módszer van arra, hogy ezt megelőzd. Én most arra készülök rászokni, hogy amint hazaérünk a bevásárlásból, készítsem elő a zöldségeket, gyümölcsöket, így sokkal könnyebb rávenni magam a használatukra. 

Használd fel a maradékokat

Nekem ez volt egy másik nehéz pont. Pedig ha hagyod a maradékokat megromlani, az olyan, mintha kidobnád a pénzt az ablakon. De ezért is olyan csodálatos egy uzsidoboz. Ha van a munkahelyeden mikro, dobd be egy dobozba vagy befőttes üvegbe még este a maradékot, reggel csak be kell dobnod a táskádba. Ha csak hideget tudsz enni, akkor is bekészítheted magadnak azt a két szelet megmaradt sajtot egy kis kenyérrel. Ha sokat ingázol a munkába, érdemes lehet egy dizájnosabb hűtőtáskába beruházni. Ha imádod, amibe csomagolsz, sokkal könnyebben ráveszed magad, hogy használd.

Ha találsz egy jó ajánlatot, ne hagyd ki

Például az a télikabát 90% kedvezménnyel, miközben kint hétágra süt a nap és te perceken belül indulsz a strandra. Bár július közepén nem lesz szükséged télikabátra, de ha tudod, hogy tervben van, hogy venned kell majd egyet, és a minősége is kihagyhatatlan, akkor ne habozz. Azért is éri meg tökélyre fejleszteni a spórolást, hogy az ilyen ajánlatokat ne kelljen kihagynod azért, mert hó vége van. Persze itt se felejtsd el a prioritásokat. Ha csak a hiteltörlesztőre van félretéve, ahhoz semmiképp se nyúlj.

Töltsd fel a fagyasztódat

Bármikor előfordulhat, hogy nincs időd vagy kedved főzni. Mi hangzik jobban? Beülni egy gyorsétterembe a szokásos szottyadt hamburgerre 1000-1500 forintért, vagy kivenni a fagyasztóból valamit, és enni egy igazán finom vacsorát ugyanennyiért vagy akár olcsóbban? Ez jó módszer a pazarlás megelőzésére is. Hát nem jobb a maradékból két hét múlva vacsorázni egy jót? 

(Forrás: tizeslista.hu)