Jump to content

12 dolog a kényszeres maximalistáról

2017. 12. 19. 15:18

Még csak nem is pszichológus, hanem két kardiológus állította fel az úgynevezett A és B típusú személyiség leírását. Nem meglepő módon kevéssé – hogyan is lenne cizellált az, ami összesen két csoportra osztja az emberiséget –, de a vállalkozóknak sok vonás nagyon ismerős lesz az egyik alkatról.

Állítólag dr. Meyer Friedman és dr. Ray Rosenman, két kardiológus egy triviális várótermi jelenségből alakította ki az elméletet a két személyiségtípusról. Azok a páciensek, akiket később az A-khoz soroltak, szó szerint a szék szélére húzódva, ugrásra készen várták,hogy behívják őket a rendelőbe. Ez a tettrekészség, ez a türelmetlenség, ez a lendület nagyjából meg is válaszolja a kérést, miért olyan gyakori, hogy az A típus alapít céget.

Az A típusú személyiségambíciózus, szigorúan szervezett, türelmetlen, proaktív,szorongó, róla találták ki a munkaholista kifejezést. Ha valamit ellentmondásosnak talál, azzal nem tud mit kezdeni. Kompetitív, emiatt gyakori az összeütközés az életében, mintha lebegne benne egy adag le nem kötött ellenségesség, és ezt bármilyen apró incidens képes volna belobbantani.

A B típusú személyiség sokkal alacsonyabb stressz-szinten él, a munkában nyugodt és kiegyensúlyozott, ha nem éri el a célját, nem pánikol.Sem a győzelem, sem a vereség nem foglalkoztatja annyira, mint az A típust.A játékban a játékot, a mérkőzésben a mérkőzést élvezi, ezek kimenetelével szinte nem is törődik, másodlagos. Az a meggyőződése, hogy a felfedezés öröme fontosabb, mint a felfedezés eredménye.

Míg az A típusú személyiséget vállalkozás és versenyzés-versengés,a B típusút kontemplatív, kreatív pálya vonzza, például írás, színészet, pszichológia.

Olyan nincs, hogy nem győz

Maximalista. Nem jó, a legjobb akar lenni abban, amivel foglalkozik. Ha valaki megelőzi, annak szerinte egyetlen oka lehet, hogy nem próbálta eléggé. Neki minden jelentéktelen apróság versenyfeladat.

Minden cél

Mindig mindennel el akar jutni valahová, „csak úgy” csinálni semmit nem szokott. Még a Pokémon Góra is azért csúszik rá, mert többet akar elkapni az ebédszünetben, mint a kollégái – hiszen mindenben nyerni akar. És mert mindenben a kompetíciót látja, ha nem ér célba, összeomlik.

Mindig stresszes

Nem is lehet más, ha egyszer ébredéstől elalvásig csak a céljaira koncentrál. Damoklész kardja két példányban lebeg a feje felett minden pillanatban: retteg a kihagyott lehetőségektől és az eltékozolt időtől.

Üresjárat nincs

Így hát szó szerint minden pillanatba bele akar passzírozni valamit. Innen erednek a röviden idegtépőnek címkézhető szokásai, ezért beszél annyi emberrel türelmetlenül, ezért dobol az ujjával az asztalon, ezért vág mindenki szavába az értekezleten.

Csak a lényeget

Az sem teszi nagyon népszerűvé, hogy előbb-utóbb unszolni kezdi azt, aki beszél, térjen már a lényegre. A hozzáállás alapgondolata, hogy majd kérdez ő, ha nem ért valamit, fölösleges időt pocsékolni a bő lére és az extra magyarázatokra. A kulcsszó a hatékonyság. Jussunk el a lényegig, cselekedjünk végre!

Csak várni ne kelljen

Nagy kísértés fennhéjázónak olvasni az A típusú személyiség türelmetlenségét: ki ő, hogy derogáljon neki a piros lámpa, a sor a pénztárnál? Valójában, mint arról már korábban volt szó, minden olyan percben, amelyet szerinte hasznosabban lehetne eltölteni, a mumust látja.

Középút nincs

Valamit vagy a lehető legjobban csinál az ember, vagy rosszul csinálja – ez az A típusú személyiség mély meggyőződése. Nem tesz engedményt a „jó lesz így is” minőség felé.

Multitasking

Neki aztán magyarázhatják a cikkek és blogposztok, hogy a multitasking káros az idegrendszerre, hogy valójában félreértés. Ő abban méri a napját, amit elvégez. Ha egyszerre több pályán futhat, az tiszta haszon.

Nem tud kikapcsolni

A pihenés ugyanis nehezen mérhető, és különben is, hol lehet kimutatni benne a végigjárható pályát? Relaxáció alatt semmi nincs elvégezve. A teljesítménycentrikus A-nak a látszólagos semmittevés maga a rémálom.

Minden sürgős

Az A típusú személyiségnek csak a jelen pillanat létezik. Nagy előnye ennek az alkatnak, hogy nem halogat, az már kevésbé, ahogy másokat is folyamatosan nyomaszt, mert belőle teljesen hiányzik a késleltetőkészség.

Beosztás

Az A típusú személyiséget elönti a gyönyörűség, ha az időbeosztás eszközeire pillant, az órarendet, a naptárat, a listát neki találták ki. Olyan válasz nincs, hogy majd egyszer, hogy később. Amikor kipipál egy teendőt, egy pillanatra az új szerelem boldogsága járja át.

Fáradhatatlan

Ha egy motor örökké jár, amikor mégis parkolni kénytelen, előjön néhány kényszeres szokása. Az olajozott haladásban visszatartott A-típusnak jár a térde, rágja a körmét, izeg-mozog. Aggodalomra semmi ok, ez ilyenkor normális.

(Forrás: bbc.com)