Jump to content

A legfurcsább karácsonyi szokások

2017. 12. 17. 15:38

Ebben a cikkben megmutatjuk a legfurcsább karácsonyi hagyományokat, megtudhatja, mit tesznek az emberek a világ különböző tájain az évnek ebben a szakában. Ha egy másik országban szeretne találkozni a Mikulással, lehet, hogy nagyon meg fog lepődni, mert nem mindenhol mennek úgy a dolgok, mint nálunk. Olvassa el, melyek a legfurcsább és legérdekesebb karácsonyi szokások! 

Krampusz? Bizonyára nem érti, mit keres a krampusz a legfurcsább karácsonyi hagyományok listáján. Valóban, Magyarországon semmi különös nincsen bennük. De ez csak azért van, mert mi már hozzászoktunk. Meg fog lepődni, de a krampuszokat sehol máshol a világon nem ismerik – csak a környező országokban.

A krampusz a Mikulást vagy Télapót kíséri, és a rossz gyerekeket keresi. Ha talál egy különösen rossz gyereket, megláncolja, és elviszi a barlangjába, hogy különleges vacsorát készítsen belőle. Krampusszal Magyarországon, Szlovéniában, és Ausztriában lehet találkozni. Lássuk be – a démoni ruhát viselő és láncot csörgető részeg férfiak nagyon furcsák és félelmetesek tudnak lenni. 

A következő nagyon érdekes hagyomány Norvégiából ered. Norvégiában a karácsony nem csak a pihenés és a mérhetetlen evés időszaka. Ekkor ébrednek fel a különféle gonosz teremtmények, például a szellemek és a boszorkányok. Különösen a boszorkányok képesek megnehezíteni az emberek életét az évben ebben a szakában azzal, hogy ellopják szegény falusiak söprűit. Emlékezzen csak, milyen történeteket hallott a boszorkányokról. Nem busszal vagy kocsival utaznak. Kedvenc járművük egyértelműen az egyszerű konyhai söprű. Ezért rejtik el a norvég háziasszonyok a söprűiket minden évben. Rossz jel, ha gonosz boszorkányok repkednek lopott söprűkön. 

Az ünnepek alatt a férfiak időnként kimennek a házból és a vadászpuskájukkal néhányszor a levegőbe lőnek. Ezt azért teszik, hogy elriasszák az idegesítő boszorkányokat. Tehát ha Ön éppen most vett egy új söprűt és aggódik miatta, lelkiismeret-furdalás nélkül rejtse el. Nem szeretné, ha egy őrült boszorkány repkedne rajta, igaz?

Görögország hasonlóképpen nem mentes a gonosz teremtményektől. Azzal a különbséggel, hogy náluk nem boszorkányok, hanem kallikantzaros-ok vannak. Ezek a gonosz manók a föld alatt élnek. Karácsonykor bújnak elő onnan és csak január 6-án térnek vissza. 

A legenda szerint a manók csak éjszaka tesznek gonosz dolgokat. Azok, akiknek az otthonában van kandalló, egész éjjel égve hagyják a tüzet, hogy a manók ne tudjanak bejutni a házba. Az is segít, ha disznóállkapcsot akasztanak a kandallóba, mert a manók nyilvánvalóan félnek tőle. Lehet azonban másképpen is védekezni ellenük. A manók az ajtón át is be tudnak jutni a házba. A görögök ezt úgy akadályozzák meg, hogy konyhai szűrőt tesznek az ajtó elé. Mivel a manók, megmagyarázhatatlan okokból, nem tudnak ellenállni a számolásnak, megpróbálják a szűrőben lévő valamennyi lyukat összeszámolni. És így tudják az emberek legyőzni őket. A három szent szám a manóknál, és ha eljutnak ehhez a számhoz, egyszerűen meghalnak.

A következő nagyon érdekes karácsonyi hagyomány Svédországból ered. A Gavle nevű svéd városban karácsonykor az emberek felállítanak egy szalmából készült, hatalmas kecskét. Ez egy 40 éves hagyomány. Az benne a legérdekesebb, hogy a lelkes turisták és a város néhány lakója mindig megpróbálja felgyújtani a kecskét. Ez igazi karácsonyi szokássá vált.

Mindezek ellenére a kecskeégetés bűncselekmény, ezért börtönbe is lehet kerülni érte. Ez azonban nem tartja vissza a gyújtogatókat. Úgy tűnik, Gavle lakóinak véleménye megoszlik az ügyben. A lakosok fele büszke a hatalmas kecskére, míg a másik fele akkor büszke, ha valakinek sikerül azt felgyújtania.

A kecskét őrzik, ezért a gyújtogatók különféleképpen próbálnak a közelébe jutni. Van, aki Mikulásnak öltözik, mások törpének, de vannak, akik égő nyilakkal próbálják eltalálni. A kecskét minden évben különböző módszerekkel próbálják megvédeni. Ez annyira népszerűvé vált, hogy a kecske még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. 1988 óta fogadni lehet, hogy a kecske életben marad-e, vagy mennyi idő kell ahhoz, hogy valakinek sikerüljön felgyújtania. Az eddig felállított 76 kecske közül a gyújtogatóknak 42 kecskét sikerült lángra lobbantaniuk.

Ön egyedülálló anyuka? Vagy olyan nő, akinek elege van az egyedüllétből? Szeretne egy rendes férfit maga mellé, akivel együtt tölthetné a karácsonyt? Ne várjon tovább, kövesse a cseh nők példáját, akik megtalálták a módját annak, hogy eljussanak álmaik férfijához. Nagyon egyszerű a dolog. Karácsony napján menjen el otthonról és vigye magával a cipőjét. Forduljon háttal az ajtónak, és dobja a cipő a vállán keresztül a háta mögé. Ha a cipő az elülső részével az ajtó felé ér földet, ez annak a jele, hogy Ön hamarosan férjhez megy. Ha nem, sajnos várni a kell a következő karácsonyig.

El Caganer figuráját Spanyolországban és Olaszországban a karácsonyi jászolban találhatjuk Mária, József és Jézus mellett. Ez egy egyszerű gazdálkodó vagy szerzetes, aki kakil. Igen, jól hallotta. Az El Caganer jelentése a "kakiló". Biztos nem érti, miért tesznek ilyen alakot a jászolba. Azért, mert a "trágya" jó aratást jelez a következő évre. El Caganer szerencsét hoz. Ennek ellenére egy kissé távolabb helyezik a többi figurától, a sarokba. Gondolhatja, miért. Nyilvánvalóan szeretné egyedül csinálni, amit csinál.

Ez a figura már néhány évszázada jelen van Spanyolországban. Olyan figurákat is lehet kapni, amelyek hírességeket és neves politikusokat ábrázolnak.

A következő, meglehetősen gusztustalan karácsonyi hagyomány Grönlandról ered. Az itt élő emberek egy kis tengeri madarat csomagolnak fókabőrbe, aztán karácsony előtt néhány hónappal beássák a madarat a hóba. Amikor végre elérkezik a karácsony, kiássák a madarat és kicsomagolják. Ezután kinyomják az elrothadt madár belső szerveit, majd megeszik a madarat.

(Forrás: dormeo.hu)