Jump to content

10 tanács a fojtogató stressz ellen, amit érdemes megfogadni

2017. 12. 08. 15:53

Nem gondolnád, milyen egyszerűen túlléphetsz a saját életedet megnehezítő állandó idegeskedésen. Például így.

Tegnap volt szerencsém beszélgetni egy anyám korú hölggyel. Elmesélte, hogy pár nappal ezelőtt elhagyta a táskáját, benne minden iratával, kulcsával, pénztárcájával. Visszament, de már nem volt ott.

Majd elmesélte, ezek után leült egy padra és azon kezdett gondolkodni, vajon hogyan tovább. Bement a bankba, letiltatta a kártyáját és közben találkozott valakivel, akit rég látott már. Aztán elment az önkormányzathoz, ahol végre olyan ügyet is elintézett, amivel már jó ideje nem szánt időt foglalkozni. Majd átment a szomszédhoz, ahol a "Pisti szinte ezermester" és pont belecsöppent az idei első, családi bográcsozásukba – és mellesleg kicserélte a zárat is.

Végül azt mondta, rengeteg jó dolog történt vele az elmúlt héten, amik nem történtek volna meg, ha nem veszíti el a táskáját. Így is fel lehet fogni.

És úgy is, ahogy az anyám, aki egy hete nem aludna, ha ilyen történt volna vele és pont azóta ücsörögne magába roskadva és sírva. Mert ő meg ilyen. 

1. Vedd le az álarcot!

Tudod milyen irdatlan energiát emészt fel, ha folyton olyannak akarsz látszani, amilyen nem is vagy? Saját magadnak teszel egy szívességet, ha innentől csak magadat adod. Lehet, sokak számára mutatsz majd újat magadból és aki eddig sótlannak hitt, rájön, milyen humoros is vagy. Aki eddig megbízhatatlannak vélt, lehet rájön, te vagy a legjobb, akire egy közelgő munkát rábízhatna.

2. Higgy a megérzéseidben!

Én nem azt mondom, hogy minden reggel dönts inkább úgy, hogy most legszívesebben be sem mennél a munkahelyedre, vagy ki sem dugnád a fejed a takaró alól, de a megérzések súgását próbáld meghallani. Igen gyakran bejön az intuíció, társalogj magaddal.

3. Ne rágódj olyan gondolatokon, amelyek nem segítenek!

Ez tulajdonképpen a bevezetőben elmesélt történet. Nézd meg az ismerősömet, teljesen padlón lenne az energiája és az életkedve, ha egy hete azon agyalna és szomorkodna, hogy elveszítette a táskáját.

4. Tudd, mi a fontos és mi nem az!

Ez a hármas pont emeltebb szintje. Hogy kiválaszd, mi az, amire érdemes pazarolnod a gondolataidat.

5. Végy egy nagy levegőt és állj meg mindannyiszor, ahányszor szükségét érzed!

Ezerfelé futkosol, a főnököd várja a teljesítményt, az anyád telefonál, a barátnőd neked panaszolja el a szerelmi ügyeit, miközben bevásárolni is kéne, meg főzni, meg úszik a lakás, meg be vannak-e fizetve a csekket, meg, meg, meg. Állj meg! Most! Nagy levegő és nyugi! Rendszerezd magad, a teendőidet, a gondolataidat és ha kell, most menj el egyet sétálni, nyalj el egy fagyit, hallgass meg két zeneszámot. Ezek feltöltenek kellő energiával és újult erővel folytathatod a taposómalmot.

6. Élményeket gyűjts, ne tárgyakat!

7. Ne vegyél részt a téged nem érintő drámákban!

Amit fentebb írtam: felhív a barátnőd és végigzokogja neked az elmúlt szerelmi kapcsolatának összes nyűgjét. Aztán leül szembe veled egy ügyfél és elmondja, milyen betegségei voltak visszamenőleg a gyerekkoráig. Egy másik ismerősöd a kevés fizetéséről-nyugdíjáról papol, a közösségi oldalon pedig minden második cikk valami politikai döntés miatt hőzöng. Én nem mondom, hogy nem kell meghallgatni a hozzád közel állókat, de ha jót akarsz magadnak, próbáld redukálni ezeket. Gondolj arra, mindenki hordozza a maga keresztjét, neked is ott van a tiéd nyilván. Most gondolj vele, ha ennyi ember panaszát végighallgatod egy nap, mennyire kifáradsz a nap végére és mennyire érzed azt, hogy ideges vagy és konkrétan úgy érzed, egy sarokba hajított, büdös zokni állapotában vagy. Vess véget ennek!

8. Türelem, türelem, türelem.

Nem sikerül valami elsőre? Majd sikerül másodjára. Vagy sokadjára. Ne sürgesd a dolgokat, zömmel semmi ráhatásod nincs abban, mikor fogy el előled a sor, mikor döntened egy pályamunkával kapcsolatban, mikor lesz kész a vacsora az étteremben. Ha én most, ebben a pillanatban azon kezdenék kiborulni, miért nincs már kész ez a cikk, miért tartok még mindig alig a felénél, miért kell még vagy egy órán keresztül ezzel foglalkoznom, valószínűleg fel is állnék és soha az életben nem fejezném be.

9. Vedd észre mindenben a jót!

Ha a feje tetejére áll a világ és összeomlott minden körülötted, akkor is gondolj arra: az alagútból mindig van kiút. Jó pedig mindenütt van. Ott egy virág, egy madár, egy finom étel, egy mosoly, egy siker, egy zamatos alma, amibe beleharaphatsz. Jó mindenütt van: vedd észre! Van egy trükköm: amikor tényleg úgy érzem, most aztán nagyon nagy gondok vannak körülöttem, elkezdem sorolni a környezetemben lévő olyan dolgokat, amik jók és pozitívak. Három sorral fentebb pont ilyen listát olvashattál.

10. Légy hálás!

Mert egészséges vagy, mert van fedél a fejed felett, mert vannak barátaid, mert van munkád, mert van családod, mert van gyereked, mert volt reggel friss kávéd, mert finom volt az ebéd, mert nem esett ma az eső, vagy mert esett ma az eső, mert süt a nap, mert kaptál epret a piacon, mert láttál egy kiskutyát, mert kavicsra léptél, mert szivárványt láttál, mert nevettél valamin, mert a közösségi oldalon először egy cuki cicát láttál. Bármiért. A legapróbb dolgokért.

(Forrás: mti)