Jump to content

10 profi tipp lakásfelújításhoz

2017. 11. 22. 12:57

A lakás öregedik, csak úgy, mint a tulajdonosai (sajnos), ezért párévente bizony nem árt gatyába rázni a berendezést és kicsinosítani otthonunkat. Ha pedig egy nagy levegővel belekezdünk, érdemes minél több mindent egyszerre véghezvinni – de vajon biztosan jól átgondoltuk a lépéseket? A kellemetlen meglepetések elkerülése végett, íme 10 profi tipp lakásfelújításhoz!

Az első lépés mindig a felújításra szánt keret meghatározása: főleg a konyhánál és a fürdőszobánál fordul elő, hogy kicsit túlszaladunk a büdzsén, ezért érdemes szakember segítségével pontról-pontra végigmenni a felújításhoz szükséges alapanyagokon és eszközökön. Érdemes mindig némi ráhagyással vásárolunk, hogy ne kelljen többször fordulni, ha valami elfogy.

A munkafolyamatok megtervezése és/vagy az ideális vállalkozó kiválasztása: ha nem saját kezűleg fogunk a munkálatokba, mindenképpen jól fontoljuk meg, hogy milyen szakemberre bízzuk a felújítást! Nagyon fontos, hogy kipróbált, mások által is jó szívvel ajánlott brigádra bízzuk a pénzünket, ha segítséget kérünk a felújításhoz.  A szakmai tapasztalat és a referenciák mellett jó, ha szimpatikus a mester és gördülékenyen együtt tudunk vele dolgozni. Mindig szerződjünk mindenre, ha garantált eredményeket szeretnénk! És bizony az sem utolsó, hogy igen, kérjünk számlát mindenről, utólag csak így tudunk érvényt szerezni az esetleges reklamációnknak. Ha magunk esünk neki a munkáknak, tervezzük meg gondosan a folyamatokat, olvassuk el a témába vágó cikkeket az interneten, nézzünk videókat, és kérdezzünk, kérdezzünk, kérdezzünk. Ha valami nem világos, előzetesen járjunk utána. Higgye el mindenki, elég rossz érzés kétségbeesett állni a lefittyedő, hólyagos tapéta, vagy a széthulló csap alatt.

Ha megvan már, hogy kb. mire mennyit költhetünk és aláírtuk a szerződést álmaink kőművesével, burkolójával vagy vízszerezlőjével, újabb fontos lépés a színek és a megfelelő festékek kiválasztása. A szín a lakás lelke: meghatározza az atmoszférát, a hangulatunkat, tükrözi a személyiségünket, nem érdemes tehát elkapkodni a döntést. Gondoljuk át a legfontosabbakat – ami persze ahány ember, annyiféle szempont lehet! Azért néhány gyakori kérdés: passzol a bútorokkal? Szeretni fogjuk reggeli fényben és esti félhomályban is? Eléggé világos, hogy ne szűkítse be a teret, vagy épp eléggé vagány, hogy minden nap jó kedvünk legyen, amikor körbenézünk? Jó minőségű festéket vettünk, hogy ne kelljen 1 év múlva újrafesteni? Ha a kérdésekre a válasz igen, vágjunk bele!

Penész-para: ha a festés helyett a tapéta mellett döntenénk, járjunk utána a gonosz gombáknak! Nagyon trendik mostanában a színes tapéták és újra divatba jöttek az egészfalas matricák (pálmafák a hálóban? IGEN), azt azonban ne feledjük, hogy a tapéta és a fal közötti ragasztós rész a penész kedvenc élőhelye! A levegőbe kerülő spórák pedig egyenes utat jelentenek a különböző légúti betegségekhez, allergiákhoz és az asztmához, ezt pedig senki sem szeretné. Jól fontoljuk hát meg, hogy hová szeretnénk tapétát, és ha szükséges, használjunk gombaölő adalékokat a felhelyezéskor. Ha a penész vagy a vizesedés felmerül, érdemes a szellőzés-szellőztetés témakört is felvenni a kötelezők közé!

Villanyszerelés: sok lakásban vannak máig régi alumínium vezetékek, néha földelés és védőcső nélkül, amik nagyobb terhelésre könnyen elégnek a falban – mondanunk sem kell, hogy ez életveszélyes! Amikor bekerültek, még nem terveztek a hűtő-mikró-mosogatógép, mosógép-szárítógép-hajvasaló kombókkal, de ma már ez alapigény, így nagyobb felújításkor érdemes ezeket lecserélni. Egy komplett villanyszerelés költsége a lakás területétől és az igényektől is függően 100-200.000 Ft körül mozog, de ezzel kb. 30 évre letudtuk a vezetékekkel kapcsolatos munkálatokat.

Hőszigetelés és nyílászárók: mindig az ablakokon szökik ki a meleg, mi pedig csodálkozunk, hogy miért olyan magas a fűtésszámlánk télen. Hát ezért. Ha még most kicseréljük a régi ablakokat – ami egyébként jóval egyszerűbb és gyorsabb folyamat, mint gondolnánk –, nemcsak a rezsinket csökkentjük radikálisan, de a lakás értékét és szépségét is növeljük. A képlet egyszerű: ablakcsere = magasabb komfort, kevesebb kiadás. Érdemes az Inoutic-féle műanyag nyílászárót beszerezni, mivel ár-érték arányban a PVC a legjobb választás, jobban hőszigetel, mint a fa vagy alumínium, egyszerű karbantartani és a műanyag „él” a legtovább: akár 50 évig is hűségesen őrzi a meleget nekünk. Arról nem is beszélve, hogy 100%-ban újrahasznosítható!

Egy kis praktikum: haladjunk kívülről befelé! Ha nem lépünk le egy kényelmes szállodai szobába (hahaha, nyilván nem), de legalábbis a szülői házba vagy haverokhoz, amíg tart a felújítás, érdemes a lakás közepén kialakítani a kis bázisunkat és a külső szobáktól elindulni befelé, így mindig lesz egy hely, ahol ellakhatunk amíg szét van bombázva a ház.

Kárpitozás: ha nincs szíved megválni a régi, de szeretett kanapétól, hiszen annyi emlék fűz hozzá, akkor nem feltétlenül kell rögtön kidobni, vidd el inkább kárpitoshoz! Ha már túl vagy a festésen, villanyon, gázon, burkoláson, akkor már nem oszt-nem szoroz új ruhát kölcsönözni kedvenc bútoraidnak. Érdemes úgy kárpitot választani, hogy passzoljon az új színvilághoz!

Világítás: kinéztük a Kikában azt a gyönyörű Swarowski kristályokkal kirakott szupertrendi csillárt a konyhába? Ja, de hogy nem elég jó a fényereje és zabálja az áramot! Ne az esztétikum döntsön ilyenkor mindenáron, hanem inkább az energiatakarékosság és a fényerő: hiába a látvány, ha megvakulunk alatta. Gondoljátok végig, hogy melyik helyiségben milyen típusú fényre van szükség, szeretnétek-e dimmerelhető kapcsolót, hol esik kézre a villanykapcsoló? A hálóban kell-e éjjelilámpa mindenkinek olvasáshoz vagy egy hangulatvilágítás elég? A fürdőben milyen fény van a tükörnél, el tudok készülni mellette reggel, vagy szükséges lenne egy tükörvilágítás? Sok apró hétköznapi bosszúságtól szabadulhattok meg, ha gondos tervezés után vásároltok csak be a lámpaosztályon!

Légtisztító növények: ha már nem csöpög a festék, minden csillog-villog és ultramodern, akkor jöhet a lakásfelújítás legizgibb része: a dekoráció, aminek ugyebár szerves részei a szobanövények. Abból is leginkább azok, amelyek a kellemes zöld látvány mellett képesek a levegőben lévő mesterséges, káros anyagokat kiszűrni és kellemes mikroklímát teremteni. Ilyen növények az Areca pálma a nappaliba; az Anyósnyelv a hálószobába, mert ő éjszaka termeli az oxigént és a Szcindapszusz, ami megköti a formaldehidet és más káros szerves anyagokat levegőből. Ültetésre fel!

(Forrás: tizeslista.hu)