Jump to content

10 híres rockdal, amelyeket tragikus események ihlettek

2017. 10. 25. 09:11

Súlyos társadalmi kérdések, gyerekkori emlékek, tragédiák ihlették a zenetörténet számos híres dalát.

A rockzene nem mindig a szex, a drog és a rock and roll bűvköréről szól, igen gyakori az is, hogy negatív élményeikből táplálkoznak a dalszerzők. Itt van 10 példa arra, hogy nem móka és kacagás a rocksztárok élete.

10. Beatles – A Day in the Life

A Beatles olyan, mint a pizza. Mindenki ismeri, és nagyjából mindenki szereti is őket. A habkönnyű Twist and Shouttól kezdve a pszichedelikusabb témákig rengetegféle dalt adtak ki karrierjük során. A történelem egyik legelismertebb zenekaraként tartják őket számon, egyaránt kivívták a kritikusok és a közönség szeretetét.

A fenti dalukat egy autóbaleset ihlette. Egészen pontosan Tara Brown, a Guiness sörbirodalom örökösének halála. Az előkelő londoni férfi sportautójával száguldozott, és nem vette észre időben egy lámpánál, hogy az pirosra váltott, így belehajtott egy álló kamionba. Másnap belehalt sérüléseibe.

9. The Doors – Peace Frog

A Doors blues, jazz és rock and roll stílusok ötvözésével és a frontember, Jim Morrison megnyerő személyiségével vívta ki magának a világhírnevet. Morrison – aki nem csak énekes, dalszerző, filmes és költő is volt – érdeklődött az amerikai őslakos kultúra iránt, ilyen téma ihlette az 1970-es Peace Frog című dalukat is.

A háromperces dal több sora kezdődik a „vér” szóval, ami ambivalens hatást ér az egyébként vidám zenei aláfestéssel. Vérző indiánokról, véres utcákról énekel benne: elmondása szerint egy korai emléke ihlette a dalt. Négyéves volt, amikor családjával áthajtottak egy indián rezervátumon, ahol végignézett egy súlyos autóbalesetet.

Elképzelhető, hogy Morrison felnagyította a történteket az emlékezetében, mert a róla megjelent biográfiákból az derül ki, hogy annyira nem is volt durva a baleset.

8. Neutral Milk Hostel – In the Aeroplane Over the Sea

A Jeff Mangum vezette rejtélyes formáció a késő ’90-es évek egyik legnagyobb független zenekara volt. Híres albumuk, az 1998-as In the Aeroplane Over the Sea dalszövegeit az Anne Frank naplója könyv ihlette.

Mangum egy interjúban elismerte, hogy a könyv olvasása után napokig sírt és arról álmodott, hogy visszamegy az időben és megmenteni a fiatal Holocaust-áldozat életét. Ezek a képek jelentek meg a dalszövegben is, amelyekben megjelenik Anna szelleme, és az is, hogy az énekes hallja, hogy beszél hozzá.

7. The Fray – Heartbreak

A lista legfiatalabb zenekara 2002-ben alakult. 2005-ben jöttek az első komolyabb sikereik, amikor az Over My Head (Cable Car) című daluk top 10-es sláger lett Amerikában.

A 2011-es Heartbeat első hallásra egy kommersz szerelmes dal, de valójában sokkal mélyebb jelentés húzódik meg mögötte. Az 1994-es ruandai népirtásról szól, ami becslések szerint 800.000 ember életét követelte mindössze 100 nap leforgása alatt. Az énekest a ruandai fővárosban, Kigaliban tett látogatása ihlette meg, ahol egy 250.000-es tömegsírt is látott. A dal az erőszak ellen szólal fel.

6. Blink-182 – Adam’s Song

Futottak meztelenül videoklipben, énekeltek csajozásról és rengeteg hülyeségről, de ők sem foghatták meg mindig az élet bohó oldalát. Legjobb példa erre a 2000-ben megjelent Adam’s Song.

Azután írták a dalt, hogy búcsúlevelet kaptak egy 17 éves rajongójuktól, aki öngyilkos akart lenni, de sikertelen volt a kísérlete. Később csúnya fordulatot vett a történet- Talán pont ezen felbuzdulva egy 17 éves fiú – aki végignézett egy iskolai mészárlást – felakasztotta magát garázsukban, miközben ez a dal szólt CD-ről. Mark Hoppus, a zenekar basszusgitárosa később azt nyilatkozta az MTV-nek, hogy rendkívül elszomorította őket a hír, mivel a dal pont a depresszión és az öngyilkossági gondolatokon való felülemelkedésről szól.

5. Bruce Springsteen – Nebraska

Nem véletlen hasonlítják gyakran Bob Dylanhez. Bruce Springsteen is igen sok versszerű dalszöveget írt, amelyeket a kritikusok imádtak. 1982-es szólóalbumán megjelenő dalát, a Nebraskát egy sorozatgyilkos története ihlette.

Charles Starkweatherről van szó a dalban, aki tíz embert ölt meg az ’50-es években Amerikában. Tinédzser barátnőjével együtt követték el a bűncselekményeket. Springsteen azután merített inspirációt a történetből, hogy megnézte a részben arról szóló 1973-as, Badlands című filmet.

4. Eric Clapton – Tears in Heaven

A világ egyik legjobb gitárosaként számon tartott Clapton legérzelmesebb dala kétségkívül az 1992-es Tears in Heaven. Fiáról, Conorról szól, aki négyévesen szörnyethalt az 53. emeleti New York-i lakásukból kizuhanva.

„Tudnád-e a nevem, ha találkoznánk a Mennyországban?” – teszi fel a kérdést a dalban elvesztett fiának. Arról is énekel benne, hogy ő maga nem való a Mennyországba.

3. Nirvana – Polly

A Nirvana legendás frontembere, a 27-esek klubjához tartozó Kurt Cobain állítólag mindenhez vonzódott, ami groteszk. Kevesen tudják róla, hogy festett is, képei készítése során állítólag használt vért, ondót és fekáliát is.

Míg a leghíresebb daluk, a Smells Like Teen Spirit körülbelül egy házibuli élményeiből született, vannak sokkal súlyosabb tartalmú szerzeményeik is – ilyen például a Polly.

Springsteenhez hasonlóan egy gyilkos bőrébe bújt a dalszöveg megírásakor, amelyet egy 14 évesen megerőszakolt és meggyilkolt lány története ihletett.

Cobain öngyilkossága után pedig Lukács Lacit ihlette meg a történet, és a rocklegendáról való megemlékezésként adta ki a Tankcsapda az Egyszerű dalt.

2. U2 – Sunday Bloody Sunday

Senkinek sem kell bemutatni a világ leghíresebb ír zenekarát, akik 1976-os bemutatkozásuk óta szinte folyamatosan öntik magukból a slágereket.

Ezt az ikonikus dalt egy 1972-es írországi esemény, a „Véres vasárnap” ihlette. Egy évtizedeken át tartó, az írek és a britek között húzódó nemzetiségi ellentét brutális formát öntött abban az évben január 30-án. Brit katonák tüzet nyitottak egy fegyvertelen tüntetőcsoportra, megöltek 14 embert, köztük hét tinédzsert.

1. Pearl Jam – Jeremy

A Nirvana versenytársa, a ’90-es években elsöprő sikert arató grunge színtér másik ikonikus zenekara, a Pearl Jam 1992-ben adta ki a kísérteties, dühös hangulatú Jeremyt. Egy tizenöt éves fiúról szól, aki osztálytársai előtt lőtte magát fejbe az iskolában 1991-ben.

A dalszöveg hátborzongató metaforával írja le a történetet: „Jeremy megszólalt ma az osztályban” (Jeremy spoke in class today) – Eddie Vedder frontember olvasta a hírekben, hogy osztálytársai nagyon csendes srácként ismerték Jeremyt.

(Forrás: tizeslista.hu)