Jump to content

5 stresszoldó tea gyógynövényből

2017. 10. 16. 10:38

Nem szeretjük kimondani, de sajnos pár nap, és vége a nyárnak... Kezdődik a suli – vagy a gyerkőcöknek, vagy neked, ha főiskolára jársz –, és a munkahelyeken is visszatér minden a régi kerékvágásba a nyári szabadságokat követően. Érthető, hogy ilyenkor eluralkodik rajtad a stressz, de ha teremtesz magadnak néhány nyugodt percet minden nap egy csésze finom tea társaságában, nem fog kicsúszni a lábad alól a talaj – ráadásul ha ebből az 5 gyógynövényből készíted el a forró italt, még jobban ellazulhatsz és kikapcsolhatsz!

Citromfű

Ez a gyógynövény szív- és idegnyugtató hatású, oldja a gyomorgörcsöt és a menstruációs görcsöket, valamint javítja a vérnyomást.

Stresszesebb időszakban ajánlott citromfű kúrát tartani pár héten keresztül: napi 2-3 csésze citromfű tea az étkezések között garantálja a nyugodtabb éjszakákat.

A teát úgy készítheted el, hogy 2,5 dl forró vízben 10 percig áztatsz 1 csapott evőkanál teafüvet.

Levendula

A levenduláról azt szokás mondani, hogy harmóniát teremt az ember életében – teaként, illóolajként is hatásos idegnyugtató, de a levendulás fürdő is remekül oldja a görcsöket, ellazítja az izmokat.

A levendula teát érdemes este, 1-2 órával lefekvés előtt fogyasztani, ugyanis enyhén altató hatású. Az alvászavar és az idegesség oldása mellett a migrénes fejfájás kezelésére is alkalmazható.

3-4 teáskanál szárított levendulavirágot áztass 10 percig forró vízben, majd a leszűrés után 1-2 teáskanál mézzel fogyaszd a teát.

Golgotavirág

A golgotavirág hazája a tüzes Mexikó, így talán annyira nem is meglepő, hogy elsősorban az égési sérülés kezelésénél ismerik ezt a gyógynövényt. Emellett azonban fájdalomcsillapításhoz is remekül használható, a belőle készült tea pedig nyugtató hatású.

Szorongás, nyugtalanság, illetve alvásproblémák esetén a következő receptet alkalmazd: 1,5 dl forró vízhez 1 teáskanál szárított golgotavirág-hajtást kell adnod, majd ezt leszűrve, langyosan vagy hidegen fogyaszd el a teát az esti órákban.

1-2 hetes kúrát is tarthatsz belőle, ha rendszeres a szorongásod.

Ginzeng

A ginzeng egyre népszerűbb gyógynövény, amelyet számos pozitív tulajdonságának köszönhet: a porított, szárított ginzeng gyökérből készült tea stresszoldó hatású, fokozza a szellemi és a fizikai teljesítőképességet, így hasznát veheted vizsgaidőszakban, vagy fontosabb prezentációkra való felkészülés során.

A tea elkészítéséhez egy csésze forró vízben hagyj kiázni 2-3 g ginzenget legalább 4-5 percig. Minél tovább hagyod ázni, annál erősebb, kesernyésebb lesz az íze, ilyenkor ízlés szerint picit édesítheted mézzel.

A ginzeng mindemellett nagyon jó immunerősítő, így az őszi szezonban a betegségek megelőzése miatt is ajánlott a fogyasztása.

Ginkgo biloba

A ginzenghez hasonlóan a ginkgo biloba is mostanában kezd igazán népszerűvé válni hazánkban. A növény az agyi keringést serkenti, ezért koncentrációjavító, memóriajavító tulajdonságai miatt használják elsősorban, illetve az agy elmeszesedésének megelőzésére.

Amennyiben szellemi munkát végzel, a ginkgo biloba kiváló társad lehet ebben, és a táplálékkiegészítő kapszula mellett a teájának fogyasztása is ajánlott.

A páfrányfenyő termése felvértezi a szervezeted a mindennapi stresszel szemben, amihez egy hosszabb, 1 hónapos kúra javasolt. A tea elkészítéséhez 1 csésze forró vízbe tegyél bele 2 filtert, majd hagyd ázni 10-15 percig. Napi 1-2 csészével ajánlott fogyasztani.

(Forrás: tea.hu)