Jump to content

12 élelmiszer, amivel túlélhető a világvége - 1.rész

2017. 10. 09. 16:54

A tudatos vásárlásnál nem csak arra érdemes figyelni, hogy minek mennyi az ára, hanem mennyi ideig tartható el. Szerencsére sok olyan étel van, amit akár évekig is lehet tárolni, és ezzel pénzt is spórolhatunk.

Rizs

Nehéz találni olyan ételt, amely sokoldalúbb lenne a rizsnél: önmagában, zöldséggel vagy babbal, levesben, hússal vagy szusiban és még sok másban is ehető. Sőt még akár az elektronikus eszközöket is megmentheti a vízkártól. De ami még ennél is jobb, a rizs több mint 30 évig is eltartható, ha megfelelően tárolják – kamrában, hűtőben vagy mélyhűtőben.

Méz

Tudósok tökéletes állapotban lévő mézet találtak az egyiptomi piramisok belsejében – akár 3 ezer év után is ehető és biztonságos. A méz magas savtartalmának és alacsony nedvességtartalmának köszönhetően végtelenül eltartható. Idővel ugyan kikristályosodhat, de a fogyasztása teljesen biztonságos – felmelegítéssel a kristályok ismét fellágyulnak benne. A mézet édesítőszerként, salátaöntetként, desszertként, valamint házi orvosságként és ápolószerként is lehet használni.

Zab

A zabot szintén könnyű tárolni, és remek alapanyaga lehet nemcsak a reggelinek, hanem a sütésnek is. A morzsolt vagy egész zab évekig használható, ha légmentesen, lezárt tartályban tárolják – egyes becslések szerint a zabot biztonságosan lehet fogyasztani akár 30 évig. Ebből pedig készíthető saját liszt, müzliszelet, de akár gabonapehely is.

Csípős szósz

A tojástól kezdve a salátán át a pizzáig minden étel finomabb egy kis fűszerrel. Legyen az ember Tabasco-vagy éppen Tapatío-rajongó, a csípős szószok három vagy öt évig is eltarthatóak, köszönhetően a magas ecettartalomnak, valamint a chilipaprika kapszaicintartalmának.

Szárított bab

A bab hatalmas fehérjeforrással rendelkezik – az ízesített és konzervbabok csak rövidebb ideig eltarthatók, a szárított bab azonban akár 30 évig is megőrzi tápértékét. Ugyan néhány év után elveszti nedvességtartalmát, így a főzési idő változhat annak függvényében, hogy mennyi ideig tárolták – a fekete bab pedig a legtartósabb mind közül.

Quinoa, vagyis rizsparéj

A quinoa valójában nem gabona, hanem egy, a libatopfélékhez tartozó növény magja, amit már a régi Peruban is ismertek. Teli van fehérjékkel, tartalmazza az összes aminosavat, és különösen gazdag lizinben, mely elősegíti az egész test szöveteinek egészséges növekedését – mindemellett pedig akár három évig is eltartható száraz, hűvös helyen. A rizsparéj önmagában vagy köretként is használható, kiváló levesekhez vagy salátákhoz.

(Forrás: index.hu)