Rizs
Nehéz találni olyan ételt, amely sokoldalúbb lenne a rizsnél: önmagában, zöldséggel vagy babbal, levesben, hússal vagy szusiban és még sok másban is ehető. Sőt még akár az elektronikus eszközöket is megmentheti a vízkártól. De ami még ennél is jobb, a rizs több mint 30 évig is eltartható, ha megfelelően tárolják – kamrában, hűtőben vagy mélyhűtőben.
Méz
Tudósok tökéletes állapotban lévő mézet találtak az egyiptomi piramisok belsejében – akár 3 ezer év után is ehető és biztonságos. A méz magas savtartalmának és alacsony nedvességtartalmának köszönhetően végtelenül eltartható. Idővel ugyan kikristályosodhat, de a fogyasztása teljesen biztonságos – felmelegítéssel a kristályok ismét fellágyulnak benne. A mézet édesítőszerként, salátaöntetként, desszertként, valamint házi orvosságként és ápolószerként is lehet használni.
Zab
A zabot szintén könnyű tárolni, és remek alapanyaga lehet nemcsak a reggelinek, hanem a sütésnek is. A morzsolt vagy egész zab évekig használható, ha légmentesen, lezárt tartályban tárolják – egyes becslések szerint a zabot biztonságosan lehet fogyasztani akár 30 évig. Ebből pedig készíthető saját liszt, müzliszelet, de akár gabonapehely is.
Csípős szósz
A tojástól kezdve a salátán át a pizzáig minden étel finomabb egy kis fűszerrel. Legyen az ember Tabasco-vagy éppen Tapatío-rajongó, a csípős szószok három vagy öt évig is eltarthatóak, köszönhetően a magas ecettartalomnak, valamint a chilipaprika kapszaicintartalmának.
Szárított bab
A bab hatalmas fehérjeforrással rendelkezik – az ízesített és konzervbabok csak rövidebb ideig eltarthatók, a szárított bab azonban akár 30 évig is megőrzi tápértékét. Ugyan néhány év után elveszti nedvességtartalmát, így a főzési idő változhat annak függvényében, hogy mennyi ideig tárolták – a fekete bab pedig a legtartósabb mind közül.
Quinoa, vagyis rizsparéj
A quinoa valójában nem gabona, hanem egy, a libatopfélékhez tartozó növény magja, amit már a régi Peruban is ismertek. Teli van fehérjékkel, tartalmazza az összes aminosavat, és különösen gazdag lizinben, mely elősegíti az egész test szöveteinek egészséges növekedését – mindemellett pedig akár három évig is eltartható száraz, hűvös helyen. A rizsparéj önmagában vagy köretként is használható, kiváló levesekhez vagy salátákhoz.