Jump to content

30 érdekes esküvői szokás - 3. rész

2017. 10. 06. 21:50

Esküvőre készülsz? Ezekre figyelj.

21. A dobócsokor a menyasszonyi csokor kisebb mása, kevésbé ékes változatban, de hasonló színű és típusú virágokból áll. A szertartás után a menyasszony az egyedülálló, nem férjezett lányoknak háttal állva eldobja a csokrát, akik megpróbálják elkapni azt. A fáma szerint, amelyik lánynak sikerül elkapni, az lesz a következő menyasszony.

22. Az esküvői csokor jelképezi a boldogságot. Fontos, hogy a vőlegénynek is legyen, ezért alakult ki a férfiak virág-kitűző viselete.

23. A harisnyakötő eldobása a csokordobás férfiakra vonatkozó megfelelője. A férj hátrahajítja a menyasszony harisnyakötőjét a még nőtlen fiúknak. Közülük az a szerencsés nyertes nősül meg legközelebb, aki elkapja azt.

24. Vajon miért vannak konzervdobozok az ifjú pár autójára kötve? A válasz egyszerű, amikor a kocsi elindul, a dobozok zajt csapnak és elűzik a rossz szellemeket és a szegénységet.

25. A vacsora alatt a menyasszony ölébe egy kisfiút ültetnek, azért, hogy a feleség fiúgyermeket is szüljön, ezáltal biztosítva a család nevének továbbvitelét.

26. A tortával kapcsolatosan is ismert néhány babona. A közös felvágás az összetartozást szimbolizálja, a torta magassága a születendő gyerekekre utal. Figyeljétek meg, hogy kinek van felül a keze, mert az viseli a nadrágot!

27. Az új lakásba költözéskor sónak és kenyérnek feltétlenül lennie kell az új közös otthonban, a hiedelem szerint a friss házasok ezzel elűzik az éhezést a közös élet során.

28. A kör alakú csokor szerencsét hoz a házasságba, míg a csepp alakú, hosszúkás csokor csupán csak könnyeket.

29. A babona szerint a szombati esküvő szerencsétlenséget hoz a párra, a szerdai esküvő a boldog, keddi a gazdagság titka, az egészséget pedig a hétfői házasságkötés ígéri.

30. A menyasszony az esküvő előtt csak akkor nézhet tükörbe, ha levesz egy ékszert vagy más apróságot magáról, ellenkező esetben szerencsétlenséget hozhat a tükör.

(Forrás: habosbabos.hu)