Jump to content

30 érdekes esküvői szokás - 1. rész

2017. 10. 01. 21:43

Esküvői szokásoknak a világ számos pontjén se szeri, se száma. Mi összegyűjtöttük a legérdekesebbeket.

1. A vőlegény nem láthatja meg a menyasszonyt az esküvő előtt a menyasszonyi ruhában, csak az oltár előtt, a fehér szín ugyanis a tisztaságot, a szűziességet, az életet és a fényt jelenti.

2. A rozmaring a pár egymás iránti hűségét jelképezi. A hagyomány szerint a menyasszonynak a koszorújába fonják, a vőlegénynek pedig a kabátja hajtókájába tűzik.

3. Valami régi, valami új, valami kölcsön és valami kék. Az esküvő napján a menyasszonynak viselnie kell ezt a négy dolgot, hogy a közös élet szerencsés legyen. A valami új általában a ruha vagy a fehérnemű, ami a sikeres életet jelképezi, míg a valami régi a menyasszony leányságát szimbolizálja. Egy régi családi ékszer vagy a szülő, nagyszülő fátyla tökéletes választás lehet. A valami kékhez jó választás egy kék harisnyakötő vagy egy kék virág a hajba, ez jelképezi a tisztaságot, míg a valami kölcsön arra emlékezteti a menyasszonyt, hogy mindig lesznek barátai és ott lesz a családja, akik bármiben segítenek.

4. Éjfélkor a menyasszony átöltözik, a fehér ruhát leváltja egy pirosra, mert már nem menyasszony, hanem menyecske.

5. Ha a menyasszony úgy dönt, hogy varratja a ruháját, akkor semmiképpen ne segédkezzen az elkészítésében, mert a babona szerint ez szomorúságot és bánatot okoz. Annyi könnyet, ahány öltéssel a ruha készült.

6. A babona szerint gazdagságot hoz a házasságba, ha a menyasszony egy pénzérmét rejt el a cipőjében.

7. A menyasszonynak éjfél előtt tilos levennie a fátylát, mert az nem jelent jót.

8. Úgy tűnik, hogy az esküvői pityergés szerencsét hoz, emiatt nem kell aggódnotok.

9. A menyasszony sok esetben ráírja a cipőjének a talpára a barátnői nevét, akik közül az megy legközelebb férjhez, akinek a neve még a lagzi végén is olvasható a cipő talpán.

10. A jövőre nézve nagyon pozitív dolgokat ígér, ha a vőlegény szivárványt lát az esküvő előtt.

(Forrás: habosbabos.hu)