Jump to content

A világ 10 legdrágább étele

2017. 09. 10. 10:16

Te megkóstolnád a jávorszarvassajtot? Csak 3100 forint 10 deka!

Mindenkinek más jut eszébe, amikor drága ételekre gondol: van akinek egy szép szelet lazac, másoknak pedig a szarvasgomba. De igazából nagyon sok étel van olyan áron, amit elképzelni is nehéz. A Brightside összeszedte, hogy mi is a 10 legdrágább, kereskedelmi forgalomban kapható étel a világon.

1. Matsutake gomba

Ez a gombafajta annyira ritka, hogy egy kiló akár 600 dollárba, vagyis nagyjából 175 ezer forintba is kerülhet! A matsutake gomba Japánban őshonos, de több ázsiai országban megtalálható. Mégis egyre kevesebbet találni belőle, mivel különböző rovarfajok és fák is elkezdtek elterjedni azokon a helyeken amelyeken a matsutake is nő.

Ezt a gombafajtét nem lehet ipari keretek között termeszteni, ezért nagy valószínűséggel el is fog tűnni a gombafajta a Föld színéről a közeljövőben.

2. Kopi Luwak kávé

A kávét Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és dél Indiában termesztik tonnaszámra. Az ára 250 és 1200 dollár ( 70 ezer és 350 ezer forint) per kiló között mozog és nagyon híres a különleges feldolgozása miatt.

3. Fehér gyöngy albínó kaviár

Ennek a kaviárnak kilója 9100 dollár, azaz több, mint 2 és fél millió forint is lehet! Az albínó tokhal egy Kaszpi-tengerben élő óriási halfaj. A kaviár ára pedig azért ennyire magas, mert nagyon ritkán rak tojásokat: csupán amikor már közel 100 éves!

4. Fecskefészek leves

A fecskék fészkei csaknem kizárólag a madarak nyálából készül, nincs benne semmilyen más anyag. Ezért is lett a kínai konyha egyik különlegessége a fészekből készült leves. A leves magas ára pedig érthető, hiszen fecske fészket szerezni nem a legegyszerűbb dolog: a madár általában kopasz sziklákon készíti el otthonát, amelyekhez eljutni kifejezetten veszélyes.

Így az ételkülönlegesség kilója körülbelül 880 ezer forint.

5. Sáfrány

A fűszer ára 115 ezer és 300 ezer forint között mozog. Hogy miért? A sáfrány minden ősszel csupán 7 napon át nő. Kézzel gyűjtik be és dolgozzák fel a növényt, és csupán egy kiló sáfrányhoz nagyjából 300 ezer virágra van szükség.

6. Fehér szarvasgomba

A gomba ára annak köszönhető, hogy csak nagyon speciális helyen képes nőni. Ráadásul a begyűjtése és feldolgozása is bonyolult folyamatot igényel, hogy a különleges íze és illata megmaradjon.

Európában 1 kiló körülbelül 620 ezer forintba kerül.

7. Ayam Cemani fekete csirke

Az Ayam Cemani egy indonéz csirkeféle, amelynek más országba történő szállítása tiltott a madárinfluenza elterjedésének veszélye miatt. A csirke annyi ritka, hogy egy darab akar 200 dollárba, 60 ezer forintba is kerülhet Indonéziában.

Az országon kívül pedig akár több ezer dolláros árat is elérheti. Viszont Malajziában annyira elterjedt az Ayam Cemani, hogy az ára meg sem haladja a közismert fehér húsú csirke árát.

8. Japán Wagyu-steak

A japán marhából készült Wagyu steak, az egyik legfinomabb és legdrágább ételkülönlegesség a világon. A húsnak csodás aromája, márványos és vajpuha textúrája van.

Japánban ezeket a marhákat nem csak masszírozzák a puha hús érdekében, de az állatokkal klasszikus zene hallgatása közben még sört is itatnak! A hús kilója ezért 130 ezer forint is lehet.

9. Ibériai sertéssonka

A Spanyolországban készült Jamón Ibérico, a világ legdrágább sonkája. A sertéseket kizárólag makkal etetik és óriási legelőkön tartják. Egy kiló Jamón Ibérico ára 390 dollár, azaz 115 ezer forint körül mozog.

10. Jávorszarvassajt

Az egyik legdrágább sajtféle a jávorszarvasok tejéből készül és a világon csak egyetlen helyen állítják elő: a Svédországban található Älgens Hus-ban, vagyis Jávorszarvas Házban. A sajt hasonlít a fetához és 100 euróba (31 ezer forint) kerül kilója, mert nagyon kevés készül csak belőle.

(Forrás: tizeslista.hu)