Jump to content

10 dolog, amit nem tudtál a dobostortáról - 2.rész

2017. 07. 09. 09:18

A dobostorta talán az egyik legismertebb magyar kéz által készült sütemény. Viszont keletkezésének körülményei elég sok érdekességet tartogatnak. Lássuk hát őket.

6. Mivel abban az időszakban a többemeletes, nagyon felcicomázott torták voltak divatosak, a dobostorta épp az egyszerű eleganciájával tűnt ki a sok díszes torta közül, és nagyon hamar népszerű lett a budapesti jómódú ínyencek körében.

7. A különleges újdonsággal Dobos C. József európai körútra indult, hogy minél több ember megismerhesse művét. A dobostortát szekereken, sózott jég között szállították műhelyéből Nyugat-Európa városaiba, egy, a cukrász által kifejlesztett speciális fadobozban, amiben még a hosszú út alatt sem sérült meg a gyönyörű torta. Egyre népszerűbb és népszerűbb lett a torta Európa-szerte, míg végül már szinte minden komolyabb estélyen ott volt a magyar cukrász tortája.

8. A receptet Dobos féltve őrizte, hétpecsétes titok volt, amit alkalmazottai is becsülettel őriztek. Sikerét látva azonban sok európai cukrász próbált rájönni, hogy készül pontosan a dobostorta, de nem sikerült reprodukálni, egyedül Riedl József került közel a tökéletes megoldáshoz. 

9. Mivel Dobost nagyon bosszantották a silány utánzatok, visszavonulásakor, 1906-ban úgy döntött, hogy fontosabb a minőség, mint a titkolózás, ezért átadta az eredeti receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, azzal a feltétellel, hogy bármelyik ipartestületi tag azt szabadon felhasználhatja.

10. Visszavonulása után nem foglalkozott már cukrászattal, üzletét is eladta. Azzal, hogy közkinccsé tette receptjét, lezárta a dobostortakorszakot, és a jövő cukrászainak kezébe adta életművét. Utódot nem keresett, boldog volt, hogy sikerült egy új tortát létrehozni és megszerettetni Európával. 

(Forrás: nlcafe.hu)