Jump to content

10 dolog, amit csak kevesen tudnak megcsinálni a testükkel - 2.rész

2017. 06. 15. 19:00

Előző cikkünkben már bemutattunk pár olyan dolgot, melyet a népesség csak kis része tud megcsinálni. Most pedig jöhetnek azok, melyeket szinte senki.

Tüsszenteni nyitott szemmel

Brit tudósok megállapították, hogy a nyitott szemmel tüsszentés nem csak nagyon nehéz, hanem veszélyes is. A tüsszentés közben testünkben kialakuló magas nyomás miatt ugyanis, ha nem csukjuk be a szemeinket, bizony az sem kizárt, hogy egyszerűen kirepülnek a helyükről. Bár minden ember automatikusan becsukja a szemét tüsszentés közben, ha nagyon erőlködünk nyitva tudjuk tartani, bár ahogy mondtam: egyáltalán nem ajánlott.

Megcsiklandozni saját magunk

Tudományosan bizonyított tény, hogy bármennyire furmányos módon is próbáljuk megcsikizni magunkat, ez gyakorlatilag lehetetlen. A jelenség mögött a kisagy külső érintkezésekre összpontosító területe áll, mely nemes egyszerűséggel képes megkülönböztetni azt, hogy magunkat akarjuk csikizni, vagy valaki orvul ránk támad.

Béna gyűrűsujj

Ezt a trükköt te is könnyedén kipróbálhatod: helyezd rá az asztalra a kezedet a képen látható módon, a középső ujjadat behajlítva. Ezután próbáld meg felemelni az asztalról a még rajta maradt ujjaidat, és a gyűrűsujjhoz érkezve hamar megtapasztalhatod, hogy nem akar mozogni a rosszcsont. Ennek oka, hogy a többi ujjunktól eltérően a gyűrűs és a középső ujj kapcsolatban állnak egymással, így nem tudjuk a kettőt külön mozgatni egymástól.

Megfullasztani magunkat

Technikailag a visszatartott levegővel megkísérelt öngyilkosság gyakorlatilag lehetetlen. A testi reflexek ugyanis megakadályozzák, hogy túl sok elhasznált oxigén halmozódjon fel a testünkben, és automatikusan levegőt veszünk ilyenkor. Még ha képesek is lennénk előidézni egy oxigénhiányos állapotot a visszatartott levegővel, előbb-utóbb elájulnánk, amikor is pedig szintén automatikusan levegőt kezdene venni a testünk. 

Kusza ujjak

Nyújtsd ki a két mutatóujjadat, mintha csak mutatnál velük valamire. Kezd el mozgatni őket az óramutató járásával megegyező irányban. Először lassan, majd folyamatosan növeld a tempót, míg el nem éred a lehető leggyorsabb sebességet. Bármennyire is egyszerű feladatnak tűnik, a ,,gyengébbik" kezed egy idő után megadja majd magát és a mutatóujjad vagy össze-vissza fog mozogni, vagy ami még jobb: lehet, hogy teljesen megfordul és az óramutató járásával ellenkezően kezd el forogni.

(Forrás: liked.hu)